torchwood, űrlényvadászok

 

Torchwood
(Űrlényvadászok)

Az angol Doctor Who (Ki vagy, Doki?) kultikus sci-fi sorozat 2005-ös meg­újhodásához kapcsolódó mellékág (spin-off) a Torchwood című sorozattorchwood, űrlényvadászok, amelynek első évadját 2006 október 23-tól sugározta a BBC. A második évad 2008 elején volt látható. A harmadik évad (2009) átváltott ötrészes minisorozat formátumra. A 2011-es negyedik évad tízrészes minisorozat volt, ami részben az amerikai Starz-cal készült koprodukcióban.

Előzmények:

A Torchwood már korábban megjelent a Doctor Who sorozatban, kezdetben homályosan, csak néhány elejtett szó formájában, majd egyre konkrétabban. Először a 2005/12, a Gonosz farkas c. részben bukkan fel a Torchwood Intézet neve. Ezt követően a 2005-ös karácsonyi különrészben (Támadás karácsonykor) a szupertitkos Torchwood Intézetet lőtt le egy Földet fenyegető űrhajót. A 2006/2 rész (Fog és karom) Skóciában, a Torchwood House nevű kastélyban játszódik 1879-ben. Az epizód végén Viktória királynő megalapítja a Torchwood Intézetet, hogy "kutasson és harcoljon a Britanniát fenyegető, minden képzeletet felülmúló veszélyek ellen, és hogy figyelje a Doktor visszatértét." Több további utalás után végül a 2006-os évad dupla befejező része (Szellemhadsereg, A végítélet napja) a londoni Torchwood Intézetben játszódik. Maga a "Torchwood" szó angolul egy fafajtát jelent, azonban egyúttal a "Doctor Who" anagrammája is. Lásd még itt is.

A Doctor Who-val ellentétben a BBC ezt egyértelműen sötétebb, felnőtteknek szánt sorozatnak szánta, nem hiányzik belőle a szexuális és erőszakos töltet se, a producer Russel T. Davies szerint "paranoid thriller" és "omniszexuális" beállítottságú. Azonban a világszerte hengerlő hollywoodi stílus ellenére sem adja fel a brit jelleget. Bár a sorozat a Doctor Who-ból nőtt ki, nincsenek közvetlenül kapcsolódó keresztrészek a két sztorivonal között, inkább csak többé-kevésbé rejtélyes utalások akadnak az eddigi részekben. A szereplők azonban néha "átjárnak": Jack Harkness kapitányon túlmenően a Doktor korábbi útitársa, Martha Jones többször is szerepelt a 2008-as évadban, mint az UNIT orvos szakértője, a 2008-as Doctor Who zárótörténetében pedig a Torchwood többi főszereplője tett egy rövid beugrót. A sorozatot a BBC Wales készítette és az első két évad a walesi Cardiffban játszódik, ami érződik is rajta, egy-egy szereplő időnként készakarva jó erős walesi tájszólással beszél.

Jack Harkness kapitány, Torchwood

Az új sorozat első két évada tehát napjainkban Cardiffban, a Torchwood Intézet harmadik egységében játszódik (amely annyira titkos, hogy még maga az ENSZ sem tud róla) és a földönkívüli dolgokkal, szupertechnológiákkal, bűnügyekkel foglalkozik. A sorozat főszereplői Jack Harkness kapitány (John Barrowman), akivel már több 2005-2008-es Doctor Who epizódban is találkozhattunk a Doktor társaként, valamint Gwen Cooper rendőrtiszt (Eve Myles, ő egyébként a Testrablók c. DW történetben alakította Gwyneth szerepét.) A Torchwood-csapat kezdőtagjai még Dr. Owen Harper (Burn Gorman) orvos, Toshiko Sato (Naoko Mori) komputer szakértő és Ianto Jones (Gareth David-Lloyd) mindenes. A cselekményszál szorosan kötődik a Cardiffon áthúzódó téridő repedéshez. A repedés egyébként már kétszer is szerepet kapott a 2005-ös Doctor Who évadban (Testrablók, Nagy bumm). Állandó szereplő még Gwen barátja és későbbi férje, Rhys Williams (Kai Owen), aki bár kívülálló, később mégis megtudja, miféle titkos munkát is végez Gwen. Andy Davidson rendőr (Tom Price) Gwen korábbi munkatársa szintén gyakran felbukkan. Az egyes epizódok stílusa eltérő: hol kifejezetten sci-fi, hol eléggé véres horror, hol érzelmes és lágy vagy éppen erotikus.

A harmadik évad összefüggő története már nagyobbrészt Londonban játszódik. Bár a negyedik évadban a cselekmény egyik szála Walesben és Cardiffban fut, gyakorlatilag már nemzetközi környezetben, főleg az Egyesült Államokban játszódik. A főszereplők egy része is lecserélődött, a technikai megvalósításon is érződik az amerikai íz, ezért sokan ezt a negyedik évadot már kevésbé tartják "torchwoodosnak".

Magyarországon az első évad 2008-ban megjelent DVD-n a Mirax kiadásában "Torchwood – Idegenvadászok" címmel. A magyar kiadás kritikája itt olvasható. Először 2010 ősszel sugározta az AXN Sci-fi csatorna "Torchwood – Űrlényvadászok" címmel.

Lásd még:

BBC - Torchwood
BBC America - Torchwood
Torchwood wiki
angol Wikipedia - Torchwood
magyar Wikipedia - Torchwood

Magyar kritikák, összefoglalások:

első évad
második évad   második évad
negyedik évad

1-3. évad:

4. évad:

Az összes szereplő bemutatását lásd itt.Jack Harkness kapitány (John Barrowman) már vagy száz éve a cardiffi Torchwood központ tagja, a 2000-es években a vezetője, őt a kilencedik és tizedik Doktor néhány történetéből már megismerhettük. A Torchwood csapat többi tagja nem ismeri a múltját, csak találgatnak a háta mögött.


Gwen (Eve Myles) a rendőrségen dolgozott, azonban miután véletlenül belebotlott Jack kapitányba és csapatába, hamarosan csatlakozott hozzájuk.


Dr. Owen Harper (Burn Gorman)) orvos, bár sok egyébhez is ért, néha titokban a saját szakállára kísérletezik egy-egy földöntúli szerkentyűvel főnöke nem kis bosszúságára. Az első és második évadban tagja a csapatnak.


Toshiko Sato (Naoko Mori) a számítógépek, adatbázisok és követőrendszerek szakértője, ő irányítja a csapatot a Központból az akciók során. Az első és második évadban tagja a csapatnak.


Ianto Jones (Gareth David-Lloyd) a csapat mindenese, ő őrzi többek között hét lakat alatt a földönkívüli tárgyakat. Korábban Torchwood 1-ben dolgozott. Az első három évadban tagja Torchwood 3-nak.


Rhys Williams (Kai Owen) Gwen barátja, majd férje, egy fuvarozási vállalat egyik főnöke. Sokáig nem tudja, mivel is foglalkozik Gwen igazából, ez többször is konfliktushoz vezet közöttük. A harmadik és negyedik évadban azonban egyre inkább igazi részese lesz az eseményeknek.


Andy Davidson rendőr (Tom Price) Gwen korábbi munkatársa. Gwen többször is kéri a segítségét, ami néha nehéz ügylet, mert Andy nem ismeri Gwen igazi munkáját. Andy később sokat segít a negyedik évadban a walesi események során.


Martha Jones (Freema Agyeman) a tizedik Doktor egykori útitársa. A UNIT orvostisztjeként a második évad több történetében is szerepel.


Rex Matheson (Mekhi Phifer) a Harvardon végzett igen agilis CIA ügynök. A "Csoda" jóvoltából túlél egy autóbalesetet, majd a kórházban látottak és Esther információi hatására rájön, hogy Torchwood és a "Csoda" között valami összefüggés van.


Esther Katushi (Alexa Havins) fiatal CIA elemző ügynök, önszántából kezd nyomozni a furcsa módon eltűnt Torchwood anyagok ügyében, pechére. Hamarosan Rex-szel együtt menekülniük kell, és belecsöppennek a Torchwood utáni titokzatos gyilkos hajszába.


Dr. Vera Juarez (Arlene Tur) sebészorvos, Rex többé-kevésbé közeli ismerőse, aki akarata ellenére sodródik bele az új Torchwood csapat ténykedésébe.


Oswald Danes (Bill Pullman) egykori tanító, gyerekgyilkosság miatt halálraítélték, de a "Csoda" miatt túlélte saját kivégzését. Hamarosan médiasztár lesz és kultikus alakká válik az emberek szemében. A PhiCorp alkalmazza homályos ügyletei támogatására.


Jilly Kitzinger (Lauren Ambrose) először csak egy médiaügynöknek tűnik, ám kiderül, hogy a titokzatos PhiCorp gyógyszergyár és a Család ügynöke.
A következő évad hírei, előzetesei.