Hyleyn

Hyleyn (2002)

Hat évnyi hosszú vajúdás után 2002-ben megjelent a folytatás Hyleyn néven. Bár kezdetben kósza hírek keringtek az interaktív kalandjáték megoldásról is, a folytatás is a képregény, vagyis multimédia novella megoldással született. A hosszú várakozás persze részben érthető: a grafika abszolút tökéletes, az animációkat is beleértve, s a Myst és hasonlóktól eltérően, nem csapatmunka eredménye, hanem egy ember alkotása.

Örvendetes, hogy ráfért a CD-re az előző rész is sok képpel kiegészített klasszikus novella formátumban, tehát szöveges változatban, 67 oldalon, némileg átfaragott cselekménnyel. Ez jól kiegészíti az eredeti változatot.

A nagyon szép grafika ellenére azonban a Hyleyn csalódást is okozott. A Hyleyn a Sinkhához képest visszalépés, tulajdonképpen közönséges képregény, papír helyett CD ROM-on, háttérzenével és néhány animációval kiegészítve. Nagyon szépen megcsinálva, el kell ismerni, de semmi több. Az elektronikus multimédia óriási lehetőségeiből semmit sem használ ki. A Sinkha univerzummal kapcsolatos rengeteg kiegészítő információt lehetett volna a CD lemezre tenni, a Sinkhához hasonlóan normál novella vagy akár kisregény formában is megírni. Lineáris novella helyett tartalmazhatott volna elágazásokat is... szóval sok mindennel lehetett volna fokozni a beleélést. Aki azonban kedveli a műfajt, annak a néhány euro mindenképpen megéri.

A történet meglehetősen egyszerű. Dióhéjban: miután Hyleyn új testet kap, már sinkhaként csatlakozik a társaihoz. Hyleyn új sinkha barátnője tulajdonképpen egy űrhajólény, Darshine, akiből egy rész kiválva humanoid formát is tud ölteni. A Shadoowm bolygóra mennek, az uralkodó segélyhívására. A naprendszerük egyik bolygóján ugyanis valami furcsaságra akadtak. Kiderül, hogy az egy ősi térkapu, olyan, amilyeneket a khahaekek készítettek, azok a szörnykinézetű lények, akik az előző részben is szerepeltek, mint Thalissar alkotói. A térkapuból hamarosan egy khahaek űrhajó emelkedik ki. Maga Kahaltar is megjelenik s álcázott hajójukkal megtámadják a Shadoowm bolygót. Az álcázást érdekesen csinálják: nem magukat teszik láthatatlanná, hanem egy virtuális, becsapós valóságot hoznak létre az ellenfél körül. Szóval nagy csetepaté bontakozik ki, amelyből természetesen Hyleyn és sinkha barátai kerülnek ki győztesen, legalábbis egyelőre.

Az alábbiakban látható néhány kép ízelítőül és a reklámozáshoz készített trailer.

 

Hyleyn új testet kap, jóval tökéletesebbet az eredetinél.

Úton Shadoowm felé Darshine fedélzetén.
 

Shadoowm fővárosa

Úton Shadoowm császáráhozDarshine, Hyleyn, a császár és egy őrrobot.

Úton az egyik szomszédos bolygóhoz.

Megérkezés az ősi metaporthoz, térkapuhoz.A metaport

...amiből éppen vizsgálódásuk közben
egy khahaek űrhajó emelkedik ki...

...és a Shadoowm felé veszi az irányt.


A khahaek űrhajó mindenféle virtuális valósággal és rémséggel álcázza magát...

...azonban a sinkhák ezen áttörve
végül kilövik a gravitációs hajtóművét.

A bolygólakók ünnepelnek.


Azonban sok khahaek maradt életben,
a harcnak még közel sincs vége.

Csatározás...
Kahaltar és társai visszavonulnak... döntetlen egyelőre.Néhány videoklip ízelitőül: 1  2

www.hyleyn.com