Myst Online : Uru Live

MOUL
Elsősegély új játékosoknak - mit tegyek?

Megérkeztél Reltora, az égben lebegő saját szigetedre.
(A négy nyílgombbal mozoghatsz, shift nyíl: szaladás, space billentyű ugrás, F1 – első/harmadik személy kameramód, F3 – Relto Könyv kinyitása, amivel mindig hazajöhetsz ide.)

Két dolgot tehetsz:

A) Bemész a kunyhóba, ahol a baloldali polcon egy könyv van. Ezen keresztül találkozhatsz más felfedezőkkel, eljuthatsz a földalatti városba, A'egurába, és megszerezheted a csuklóra erősíthető KI-t, a D'ni kommunikációs eszközt.
B) Kinyithatod a sziget közepén levő totemoszlopot. Így elkezdheted a kalandok sorozatát, eljuthatsz több más Korba (világba) sok megoldandó rejtvénnyel.

A út:

1) A kunyhóban vedd le a Bevin (Neighborhood, Szomszédság vagy Társaság) Könyvet a polcról, nyisd ki és érintsd meg a kapuképet. Kapcsolódni (teleportálni) fogsz a Társaságba.

2) Talán már itt is találkozni fogsz emberekkel (mindegyik Társaságnak kb. 20 tagja van). Ha igen, szólhatsz hozzájuk, ha egyszerűen írsz valamit. Üdvözölheted őket, ha megnyomod a Ctrl-1 gombokat vagy beírod: /wave. Egy rövid alagúton és hídon tovabbhaladva egyenesen elérkezel az osztályterem (classroom) ajtajához.

3) Az osztályteremben rövid útmutatást találsz, hogy kell eljutni a könyvtárszobába és használni egy bizonyos könyvet, hogy megszerzhesd a KI-t.

4) Menj ki, a könyvszoba egész közel van. Több könyvet is látsz állványokon. Menj és használd a bal hátsó könyvet.

5) Ez a Gahreesen Kor Könyve, az egykori Rendfenntartó Céh Kora. Egy magas terembe érkezel.

6) Menj ki a körfolyosóra és fordulj jobbra, amíg egy akadályhoz érsz. Menj be az ajtón, majd tovább a következő szobába, ahol egy masina található egy nagy kék fénnyel. Érintsd meg. Ekkor megkapod a KI-t. A KI-t az F2 gomb többszöri nyomásával lehet nyitni-csukni, vagy a képernyő alján felbukkanó szimbólumra kattintva.

A KI működésének részletes leírása (csak előszörre tűnik komplikáltnak). E lap alján lejjebb is van egy képes bemutató.

Miután megszerezted a KI-t, lépj a gép melleti könyvállványhoz és lépj be a csöppnyi Nexus Korba. A Nexus a te személyes elosztóállomásod, pályaudvarod, ahonnan sokfelé lehet továbbmenni, nyilvános és privát helyekre, ide érkeznek másoktól a meghívásaid, stb. Érintsd meg a terminál bal oldalát. A kinyíló ernyő legtetején alaphelyzetben a te Társaságodba (Bevinedbe) vezető link látszik. Kinyitáskor a városba vezető kapcsolatok látszanak, most még csak a kikötő (ferry terminal). A "public links" alatt a többi Társaságba vezető kapcsolatok látszanak (pl. a Guild of Greeters helyen könnyű segítséget kapni), "private links" a neked érkezett meghívások, a "personal links" a saját privát Koraidba vezetnek. Ezek száma idővel gyarapszik.

Nexus

Miután jártál itt, a polcodon is megjelenik a sárga Nexus Könyv és más helyeken is találhatsz a Nexusba vezető könyveket.

B út:

1) Nyisd ki a szigeted közepén levő oszlopot és használd a benne levő Sivatag avagy Szakadék (Desert, Cleft) Könyvet.

2) Egy sivatagba, egy kialudt vulkán lábához érkezel. Nézz körül, aztán menj a nem messze látható lakókocsihoz. A kocsi előtt egy tűzrakás helye látszik, vizsgáld meg. Találsz benne egy ú.n. Relto-lapot. A Relto lapokból minden Korban akad 1-2. Felvéve a lap hozzáadódik a Relto-könyvedhez, a szigeten pedig találsz valami újdonságot. A lakókocsi előtt ül Mr Zandi, rákattintva mindig ad apró tanácsokat, segítséget, ha elakadnál.

3) A sivatagban meg kell találni a hét, kezet ábrázoló Yeesha vásznat, be kell indítani az áramtermelő szélgenerátort, beszélni kell Yeeshaval, majd belépni a fába és úgy visszajutni Reltora.
A Sivatag leírását végszükség esetén megtalálod itt angolul vagy magyarul.

4) Reltora visszatérve négy új oszlopot látsz, ezeken át vezet az út 4 + 1 új Korba, ezek megoldása az ú.n. Yeesha-küldetés. De ez csak a kezdet.

Jó szórakozást!

A KI, a D'ni kommunikációs eszköz

A KI-t az F2 gombbal lehet részben vagy egészen kinyitni, vagy a képernyő alján baloldalt felbukkanó ikonra kattintva.

Az F2 gombot egyszer megnyomva kinyilik a kis KI és az alábbiakat láthatjuk:

KI

Az F2 gombot még egyszer megnyomva (vagy a fenti kis KI megfelelő gombjára kattintva) kinyílik a teljes KI, amelynek három menüje van. Az első menű baloldali oszlopában választhatjuk ki, hogy a jobboldali lista mit mutasson: a mások által küldött üzeneteket és képeket (Incoming) vagy az egyes Korokét:

KI

A középső menü a játékosokat mutatja, valamint a lista alján a már meglevő Koraink vannak felsorolva, innen küldhetünk meghívót másoknak a saját Korainkba (amik majd megjelennek az ő Nexusuk privát kapcsolatainál).

KI

Ha valamelyik listán egy névre kattintunk, az megjelenik baloldalt felül (mint az ábrán Artemisia), valamint a baloldali lista egyes elemei mellett egy háromszög gyullad ki. Ha egy háromszögre kattintunk, akkor az ábrán látható dolgok történnek:

(A kirekesztés akkor jó, ha valaki felszólítás ellenére zaklat minket. Ha kizárjuk, semmiképpen sem tud üzenni nekünk.)

A harmadik menüben néhány dolgot lehet beállítani:

KI

Az alábbi ábra mutatja a képek és levelek küldését egy másik játékosnak, vagy átvitelét egy másik könyvtárba:

KI

Fényképet úgy készíthetünk, ha rákattintunk a kis KI felső részén levő "szemre", vagy megnyomjuk az F5 gombot. Túl sok képet nem csinálhatunk, a KI 6-8 kép után megtelek, törölni kell a régieket. A képek azonban megörződnek a számítógépünkön is a My Docoments\Uru Live\Kiimages könyvtárban mint jpg fájlok. A fájlok szerkezete kicsit eltér a szabványostól, nem minden képnéző képes kinyitni, de például az Irfanview-nak vagy Photoshopnak nincs gondja velük.

Mint fentebb is írtuk, a KI nagyon részletesen van itt leírva, a fenti alapokon túl még sok egyéb érdekes dologra is alkalmas.


Az Uru, Myst és D'ni világ története dióhéjban. Legalább az elejét és a végét olvasd el.
Myst és Uru dolgok magyarul
Uru könyvei, levelei, beszédei lefordítva
online Uru kislexikon

Készítette: Norfren

Chrome , Firefox és Safari böngészők használatára optimalizált.