norfren, ki vagy doki

 

 

Doctor Who
Ki vagy, Doki?

12. új évad (2019-2020)

2019-00 – Resolution – Elszántság      5♦


(Új évi különrész)

A 9. században nehéz csatában legyőztek egy szörnyeteget és a maradványait feldarabolva a világ 3 sarkában temették el... de az angliai maradványokat egy mai sheffieldi ásatás a felszínre hozza. A fertőtlenítő UV fény hatására a maradványok egyesülnek és életrekelnek. A csápos lény a hatalmába keríti az egyik archeológust.

A TARDIS észleli a jelenséget, az odaérkező Doktor a nyomokban dalek DNS-t mutat ki. Elindul a keresés a dalek és az archeológus nő után, a dalek pedig igyekszik a páncélzatát regenerálni, fegyvert szerezni és értesíteni a dalek flottát. Vad hajsza kezdődik mindkét fél részéről...


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

2020-01 – Spyfall – Kémhullás (1. rész)     5♦

Elefáncsontpart, egy repülőgép fedélzete, Moszkva... a titkosszolgálatok ügynökeit valami/valaki ártalmatlanná teszi szerte a világon. Ryan, Yaz, Graham és a Doktor utazáshoz készülődnek, mikor az angol titkosszolgálathoz, az IM6-hoz kísérik őket. A világ mindazon titkos ügynökei, akik egy Daniel Barton nevű ember után nyomoznak, mind eltűnnek, meghalnak, sőt a DNS-ük nem emberivé változik – hamarosan maga a MI6 főnöke is. A támadásokat a falakon is átszivárgó furcsa alakok hajtják végre.

A Doktor és Graham Ausztráliába utaznak egy régi ügynök ismerőshöz, míg Ryan és Yaz San Franciscóban riporterként Barton után nyomoz. De mind a két helyszínen előbb-utóbb megjelennek a fénylő fehér embernek álcázott idegenek. Ausztráliában egyet foglyul ejtenek, és a Doktor faggatni próbálja, nem sok sikerrel, majd mindenki San Franciscoba megy Barton születésnapi partijára. A Doktor kérdései hatására Barton menekülni kezd, a Doktor és társai üldözőbe veszik, majd Barton repülőgépén lassan kezdenek a dolgok világosodni. Ám a repülőgép felrobban... de előtte még kiderül, hogy a dolgokat a Doktor egy régi ismerőse kavarja.


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

2020-02 – Spyfall – Kémhullás (2. rész)     5♦

A zuhanó repülőgépet Ryan és társai sikeresen automatikus irányításra kapcsolják. Azonban landolás után a megmenekülésükön csodálkozó Barton körözött személyekké nyilváníttatja őket s menekülniük kell nem csak a rendőrök, hanem a kasaavinok elől is, míg egy raktárba érve Barton halott anyjára bukkannak...

A Doktor pedig a kasaavinok erdőszerű dimenziójában találja magát, ahol összefut egy Ada nevű lánnyal. Innen egy újabb teleportálás 1834-be, Londonba juttatja őket, a feltalálók egy rendezvényére. A következő állomás 1943, a nácik által által megszállt Párizs. De mindenüvé követi őket a Mester...

Barton közben a Mesterrel és a kasaavinokkal közös tervük elindításán munkálkodik, amely az emberiség pusztulásával járna, s amelyben döntő szerepe van a világhálózatnak és az arra kapcsolódó eszközöknek, mobiloknak. De mi is ez a terv, mi köze van hozzá az emberi DNS-nek és hogyan sikerül végül a Doktornak megállítania az utolsó pillanatban?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
Három, a valóságban is létezett személy jelenik meg a második részben: 1837-ben Charles Babbage, az első mechanikus analízis gép (számítógép) megalkotója, kortársa, Ada Lovelace matematikus, és egy 2. világháborús brit titkosügynök, kémnő és ellenálló, Noo Inayat Khan
Az Eiffel-torony tetején a Doktor utal az angliai Jodrell Bank rádióteleszkópra, ahonnan 4. Doktorként valaha lezuhant s akkor regenerálódott az 5. Doktorrá.

2020-03 – Orphan 55      3♦

A Doktor és társai egy szerencsjáték során egy kéthetes all-inclusive üdülést nyernek a Tranquility Spa nevű tengerparti üdülőbe s azonnal teleportálódnak is a helyszínre. A kellemesnek igérkező kikapcsolódást azonban hamarosan kis kellemetlenségek zavarják meg: Ryan egy furcsa vírusfertőzést szed fel egy kaja-automatából, és vészhelyzeti riadó indul be, amiről kiderül, hogy ezúttal nem gyakorlat. Hamarosan ismeretlen szörnyek törnek be és kapják el az üdülőket, a Doktor pedig furcsa dolgokra bukkan a biztonsági szolgálat rejtett helységében.

Miféle bolygóra keveredtek a főhősök, és mi rejtőzik a kinti világban, ami elől a Doktor és társai, és néhány túlélő csak kalandos úton menekülnek meg? Kifélék-mifélék az ellenséges dregek? Mi köze van az Orphan 55 bolygónak a Földhöz?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

A Doktort, Grahamet, Ryant és Yazt egy játék eredményeképpen egy teleport kocka Tranquility Spa-ba, az Orphan 55 bolygóra repíti egy két hetes all-inclusive kikapcsolódásra. Vendéglátójuk, Hyph3n fogadja őket. Míg társai az első italt fogyasztják, a Doktor elhatározza, hogy körülnéz. Mikor Ryan valami snacket vesz egy automatából, egy univerzális hopper vírussal fertőződik. A Doktor képes eltávolítani belőle. Miközben a fiú gyógyulgat, egy Bella nevű titokzatos lánnyal fut össze. A hangosbemondó hamarosan kéri, hogy minden vendég fáradjon a legközelebbi gyülekező pontra rutin vészhelyzeti gyakorlat végett. Ryan ugyan furcsállja, hogy egy rutin gyakorlat során fegyveres alakok szaladgálnak a folyosókon. A Doktor pedig az izgatott Hyph3n-t ráveszi, hogy nyisson ki egy kulcsra zárt ágyneműs szekrényt – az ajtó mögött a biztonsági szolgálat szobája rejtőzik. A Doktor a hopper vírus miatt szemrehányást tesz Kane-nek, az egész komplexum vezetőjének. A vírus beférkőzhet az üdölőtelep irányító és teleport rendszerébe is. Majd gyanakvással észrevételezi, hogy egy üdülő védelmére miért kell egy ionmembrán védőernyő?

De a védelmi rendszeren rés támadt: a vendégeket megtámadják a dreg nevű szörnyetegek, a legtöbb vendég elpusztul egy öreg házaspár, Vilma és Benny, Bella, az üdülő szerelője Benny, és a fia Sylas kivételével (hogy ne is említsük a Doktort és társait.) A Doktor közben egy vírusellenes vírust ír a komputerbe, és egy új ionmembránt készít, ami az idegen létformákat nem engedi át. Aztán kiderül, hogy csupán a szálló meg a medence valódi, az egész környezet csak videó illúzió, a védelmező falon pedig rés támadt, amin az őslakó dregek bejutottak. A zűrzavarban Benny kinnragadt a falon kívül, a társaság a keresésére indul. A sivár bolygó alkalmatlan az emberi életre, megnövekedett a szén-dioxid mennyisége az oxigén rovására – ilyenné tették a valahai lakosok, akik aztán elmenekültek. De nyilván valamik itt maradtak. A bolygót pedig a spa tulajdonosai terraformálni akarnák, mint Kane elmondja, hogy ismét lakható legyen, nem kis haszonnal végül. A Doktor kikövetkezteti, hogy a szörnyek különleges alkalmazkodóképességgel rendelkeznek.

A jármű a dregek csapdájába szalad, gyalog kell továbbmenjenek egy közeli szervízalagúthoz. De a dregek körülveszik őket. Bennyt elfogták túsznak. A támadás során Hyph3n, Benny és a jármű vezetője meghalnak, a többiek az alagútba menekülnek. Itt némi perpatvar során hirtelenjében kiderül, hogy Bella Kane elhagyott lánya, s bosszúból fel akarja robbantani az egész helyet. Ryan és Bella egy vész teleportálóval visszajutnak az üdülőbe, a többiek tovább menekülnek a dregekkel a nyomukban, az oxigénjük fogyófélben van. A falon egy régi orosz feliratot találnak: Novoszibirszk, metro – a Földön vannak, amit a globális felmelegedés és kifosztás tett tönkre. Vilma feláldozza magát, a többiek továbbmenve át kell haladjanak az alvó dregek fészkén. A Doktor rájön, hogy a dregek azért tudnak itt élni, mert szén-dioxidot lélegeznek be és oxigént lehenek ki – nem mások, mint néhány életben maradt mutáns leszármazottjai.

A társaság egy lépcsőn visszajut az üdülő komplexumba, ami azonban már károsodott Bella egyik bombája miatt. A védőmembrán nem működik, a dregek körülvették a dómot. Csak a teleportáló segíthetne, mert abban benne van a kiindulási koordinátájuk, vagyis a TARDIS-é. Meg kell emelni a benti oxigén-szintet, ez lassítja a dregeket. Közben az elkeveredett Sylast is keresik. A nagy kavarodásban még a teleport működéséhez szükséges anyagot is elő kell teremteniük. A társaság végül visszaérkezik a TARDIS-ba, míg Bella és Kane reménytelen helyzetben ott maradnak a dregek ellen harcolni.

A Doktor nyugtatgatja a többieket: csak egy lehetséges jövőjét, idővonalát látták a Földnek – hogy milyen lesz az igazi jövő, azt a mostani kor embereinek a cselekedetei döntik el.

2020-04 – Nikola Tesla's Night of Terror – Nikola Tesla rémületes napja      5♦

Nikola Tesla bemutatót tart találmányáról, a drótnélküli energiaátvitelről, s egyúttal anyagi támogatást is próbál szerezni ehhez az ú.n. Wardenclyffe projecthez, mindhiába. Azonban nemcsak Edison emberei kémkednek utána, hanem valaki más is figyeli egy láthatatlan űrhajóról, sőt el is akarná rabolni a feltalálót. De miért és ki?

A Doktor is felfigyel egy titokzatos, Tesla laboratóriumából eredő energiajelre, s a nyomába eredve összefut a feltalálóval. Azonban menekülniük kell egy nyomukba eredő és gyilkoló csuklyás alak elő. A menekülés, az odacsapódó Edisonnal együtt egyúttal hajsza is a titokzatos űrhajó és lényei ellen, akik természetesen a Föld elpusztításával fenyegetőznek, ha nem kaphatják meg Teslát...


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Niagara vízesés: Nikola Tesla laboratóriumában bemutatót tart találmányáról, a drótnélküli energiaátvitelről, s egyúttal anyagi támogatást is próbál szerezni ehhez az ú.n. Wardenclyffe projecthez. Elárulja közben, hogy gyenge elekromos jeleket észlelt a Mars irányából. Hirtelen vibrálni kezdenek a fények, s a laboratóriumában valaki halálos áramütést szenved... Éjszakai munkája során rájön, hogy valaki ellopott bizonyos alkatrészeket. Furcsa zajok hallatszanak. Egy zöldesen világító, lebegő gömbre bukkan. Az asszisztensével, Miss Skerrittel együtt jobbnak látják elmenekülni – és az éppen odaérkező Doktorba botlanak. Most már hármójukra vadászik egy csuklyás alak.

Az Orient-expresszen kötnek ki, a Doktor társai is ott vannak. A bemutatkozásnál derül csak ki, hogy a Doktor egy titokzatos energia utáni nyomozásával Teslát és munkatársát mentette meg. De a csuklyás alak oda is követi őket. Sikerül ártalmatlanná tenni. Egy szilur fegyver – állapítja meg a Doktor a megszerzett puskáról.

New York: a laboratóriumába érkező feltalálót tüntetők fogadják, Tesla váltóáramú áramrendszere ellen tüntetnek, amely szerintük veszélyes. A Doktor kifejti társainak, hogy Tesla sok mindent mások előtt talált fel, de később méltánytalanul mellőzték. Tesla megmutatja a Doktornak a lebegő zöld gömböt, aki rájön, hogy az egy Thassor Gömb. A thassorok, egy ősi faj, ezeket a gönböket információ továbbítására használták. De ezt itt valaki átbuzerálta. Miközben a Doktor és Tesla a felfedezés, feltalálás örömeiről diskurál, a férfi levelet kap, hogy eddigi támogatója nem ad további pénzt, így nem tudja a Wardenclyffe projectet tovább folytatni. Közben Edison emberei is kémkednek utánuk.

A Doktor elindul Edisonhoz körülnézni. Felelősségre vonja a feltalálót több nem egészen tisztességes dolga miatt, többek között Teslával kapcsolatban is. Edison műhelyében megjelenik a csuklyás alak, ezúttal egyik munkatársának maszkírozva, és mindenkit halálos villámcsapás ér. A földönkívülit végül sikerül ártalmatlanná tenni.

Közben Tesla kísérletezni kezd a zöld gömbbel, energiát tud lecsapolni belőle. De itt is megjelennek a földönkívüliek, Teslát és Yazt egy idegen űrhajóra teleportálják, amely skorpiószerű lényekkel van tele. Tesla és Yaz a skithrák trónhajójára került, amely láthatatlanul lebeg New York fölött. A hajó összelopott alkatrészekből készült és Teslát az űrhajó tökéletesítésére akarja kényszeríteni a királynő.

A Doktor a TARDIS-szal Tesla és az űrhajó nyomába eredne. Azonban először a Wardenclyffe laboratóriumban kell kutakodnia, ahol rátalál Tesla korábbi, Marssal kapcsolatos adataira. A Doktornak végül sikerül a skithra űrhajóra jutnia, éppen időben. A királynő azért választotta Teslát "mérnökének", mert a feltaláló rábukkant a Marsról eredő jelükre, így jó szakembernek vélte. Némi csellel sikerül a társaságnak elteleportálnia a fenyegetőző királynő haragja elől. A királynő azonban továbbra is Teslát követeli, vagy elpusztítja a Földet.

Tesla feláldozná magát, de a Doktor hallani sem akar erről. Ehelyett a Wardenclyffe toronyhoz fordulnak. A tornyot a TARDIS-ból töltik fel energiával és védőteret létesítenek körülötte, a cél az űrhajó felrobbantása. A skorpiólények támadásba lendülnek. Ám közbejön valami: a királynő már nincs a hajón, és mindenki elpusztításával fenyegetőzve meg is jelenik. Ám egy óvatlan húzással a Doktor visszateleportálja az űrhajójába, s a Wardenclyffe torony kisülése okozta energiacsapás elűzi őket.

Minden (majdnem) jó, ha a vége jó. Edison felajánlja Teslának, hogy ismét dolgozzanak együtt. Az optimista Tesla azonban inkább a maga útját akarja járni. A Doktor halkan megsúgja Miss Skerrittnek, hogy találmányai ellenére Tesla majdnem elfelejtve, szegényen fog meghalni, s csak az utókor fogja elismerni nagyságát.

Megjegyzések:
Thomas A. Edison és Nikola Tesla párharca valóságos volt: Edison egyenáramú és Tesla váltóáramú rendszere egy darabig viaskodott egymással, nem egészen tisztességes módszereket is igénybe véve, míg a váltóáramú rendszer győzött. A Wardenclyffe torony is valóságos volt, s a drótnélküli energiátvitelt, a nagytávolságú hírközlést kívánta volna vele Tesla megvalósítani, azonban az olasz Marconi ebben megelőzte, főleg miután a pénzes befektetők Marconit támogatták.

???

Újabb átívelés kialakulóban? Ki lehet az Időtlen Gyermek?

A 2020/2 (Spyfall 2. - Kémhullás 2.) részben, mikor a Doktor visszatér a lerombolt Galifrey-re, üzenetet kap a Mestertől. Ősi ellenfele ekkor mondja el neki, hogy ő ölte meg az Idő Lordokat, miután megtudta az igazságot az Időtlen Gyerekről: "Fizetniük kellett azért, amit megtudtam. Hazudtak nekünk. Gallifrey alapító atyái... amit mondtak nekünk, minden hazugság volt. Nem azok vagyunk, akiknek mindketten gondoljuk magunkat, egész fajunk létezése az Időtlen Gyermek hazugságra épült."

Az Időtlen Gyermek hallatán a Doktorban visszaidéződik, hogy hol is hallott róla először: a Desolation bolygón a sálszerű jelenések tettek róla említést (A Szellem emlékmű, 2018/2), mikor a Doktornak a saját maga elől is titkolt félelmeiről beszéltek. A Doktornak rövid homályos víziója támad az Időtlen Gyermekről, amint egy hatalmas torony alján áll.

Sokat nem tudunk tehát erről a gyermekről, legfeljebb spekulálhatunk róla, hogy mit jelenthet az "időtlenség"? Talán halhatatlan? A regenerálódásra utal? Egyelőre rejtély.


Vízvezetékszerelés.