norfren
Doctor Who
2018-00 – Twice Upon a Time (Kétszer volt, hol nem volt)
(karácsonyi különrész)    5♦

Az első Doktor a déli sarkon a kiborgokkal való kalandja után visszatartja kezdődő regenerálódását és a TARDIS-ába indulva összefut a 12. Doktorral, akinek szintén regenerálódnia kéne. Egy I. világháborús parancsnok is felbukkan, aki egy bombatölcsérből került valahogy ide 1914-ből, épp egy német katonával nézett farkasszemet. Valami zavar támadt az idő vonalában, a hópelyhek megállnak a levegőben. Mindannyian a TARDIS-ba menekülnek. Az azonban nem indul el, beszippantja egy hatalmas idegen űrhajó...

De vajon mit akarhat az üvegnő, akinek köszönhető a tér- és időbeli zűrzavar? És hogy kerül ide Bill is, aki igazából nem is él? Az üvegnő a katonát kéri cserébe, hogy a 12. Doktor megtarthassa Billt. A Doktor ebbe nem megy bele, a menekülés során a Villengard bolygón kötnek ki, ahol a Doktor végül is megtudja, kik is valójában az üvegavatárok és mi a tennivalójuk. A végén persze minden jóra, vagyis jó időbe fordul...


SPOILER! - Katt...
Az első Doktor a déli sarkon a kiborgokkal való kalandja után [The Tenth Planet - A tizedik bolygó (1966)] visszatartja kezdődő regenerálódását és a TARDIS-ába indulva összefut a 12. Doktorral, akinek szintén regenerálódnia kéne. Egy első világháborús parancsnok is felbukkan. Ő egy bombatölcsérből került valahogy ide 1914 karácsonyakor – egy német katonával nézett éppen farkasszemet, igazából egyik sem akarta lelőni a másikat. Valami zavar támadt az idő vonalában, a hópelyhek megállnak a levegőben. Egy megjelenő üveglény elől mindannyian a TARDIS-ba menekülnek. Az azonban nem indul el, beszippantja egy hatalmas idegen űrhajó.

A 12. Doktornak nem kis erőfeszítésébe kerül, mig az 1. Doktor elhiszi, hogy későbbi önmagával áll szemközt. A TARDIS-ból kilépve egy hatalmas csarnokba jutnak: a Holtak Csarnokába, közli a megjelenő üvegnő. Ők a "Számadók", akik az emberek tudatát a haláluk pillanatában lementik és az üvegszerű avatárokban tárolják. A megjelent Bill is egy ilyenből létrehozott rekonstrukció, a 12. Doktor rá is jön, hogy másolat. A katona viszont véletlenül rossz idősíkba került. Ha visszaszolgáltatják a katonát, cserébe megtarthatják Billt, közli a lény. A Doktor azonban nem fogadja el az életet életért cserébe ajánlatot. Megszöknek az űrhajóból, és az első Doktor TARDIS-ával a galaxis középpontjába, a Villengard bolygóra menekülnek. A Doktor a világegyetem legnagyobb adatbázisának segítségével szeretné azonosítani az üveghölgyet, vagyis az eredetijét.

Odakint a romok között a páncéljukból kiszabadult dalekok garázdálkodnak. A Doktorok azon merengenek, miért is tartják vissza a regenerációjukat, hiszen haldokolnak, majd felmennek egy toronyba, ahonnan egy dalek lövöldöz rájuk. A Rozsdás nevű régi ismerős és jó útra tért dalek van itt (a bolygóra utána jött dalekokat pusztítgatja). A Doktor kéri, hadd kapcsolódjon a dalek adatbázishoz.

A Számadás űrhajót az Új Földön készítették a messzi jövőben, az időutazás és memória-lementés legújabb vívmányait felhasználva. Célja, hogy egy embert a halál előtti pillanatában kiragadják az időből, lementsék a tudatát és személyiségét, majd viszavigyék a halála pillanatába. A lementett tudatot, emlékeket pedig az üveg avatarokban tárolják, így a halottak ismét kommunikálhatnak, kapcsolatot tarthatnak az élőkkel. A Doktor szerint ez nem rossz dolog, ezért belemegy, hogy a kapitányt viszavigyék a halála pillanatába. Ő szintén belenyugszik a sorsába. A csatatéren arra kéri a többieket, hogy segítség a családját. Bemutatkozik: Archibald Hamish Lethbridge-Stewart kapitány. Az idő visszaugrik a normál folyásába, azonban mielőtt a két katona lőne, felhangzik a Csendes éj... karácsonyi ének mindkét fél oldalán. A 12. Doktor bevallja, hogy ő a csúsztatta el az időt pár órával, a karácsonyi fegyverszünet idejére, így megmenekült korábbi UNIT-os barátja, Alistair Lethbridge-Stewart tábornok apja.

A Doktorok visszatérnek a saját TARDIS-ukba, hogy regenerálódjanak. A 12. Doktornak azonban Bill még kifejti, hogy valaki valódisága nem a fizikai felépítésétől függ, hanem az emlékeitől. Bizonyítékul Bill avatárja megjeleníti Clara Oswaldot és Nardole-t is.

A TARDIS-ba visszatérve a 12. Doktor elkezd regenerálódni, közben megszólal a TARDIS bajt jelző kolostorharangja. Miközben a 13. Doktor a tükörképét csodálja, a TARDIS vezérlőpultja üzemzavar miatt felrobban, ő pedig az ajtón kirepülve zuhan a föld felé...Doctor Who and all associated names and pictures are copyright © by the British Broadcasting Corporation. No infringement is intended upon the rights of the BBC with the fair use of the pictures. Computer graphics on this page © Norfren 161148523E