A Digitalspy lapjain jelent meg egy csokorravaló a fanok kitalálta különféle elméletekről. Ennek a fordítását olvashatjátok alább.

Nyolc rajongók kreálta agyament elmélet,

amely szerint a sorozat belül nagyobb, mint kívül

(Eredeti cikk: www.digitalspy.com)

 

A 826 epizód, számtalan könyv és hangjáték után (számolj utána!) nem meglepő, hogy a Doctor Who sorozat cselekményszála legalább olyan komplikált és zavaros, mint a TARDIS belseje – mondhatnánk akár, hogy a történet is belülről szemlélve nagyobb, mint kívülről.

Néhány fan ráadásul tovább bonyolította a dolgokat és olyan csavarokkal állt elő, amely új fénybe helyezheti a Doktort és ellenségeit. Paul McGann, a nyolcadik Doktor annak idején szellemesen megjegyezte, hogy "Szeretem az embereket – a dolgok között mindig igazából nem létező kapcsolatokat látnak."

Vannak azonban olyan kitalálmányok is, amelyek mögött lehet valami... [persze nem mindegyiket kell komolyan venni]

1) Az első Doktor nem az első Doktor volt

Ennek a feltételezésnek az eredete még 1976-ba nyúlik vissza, a Tom Baker időszak The Brain of Morbius (Morbius agya) történetéhez. Morbius és a Doktor egyfajta Idő Lord párharcot vívnak az agyfacsaró készülékkel, miközben a gépezet képernyőjén megjelennek az Idő Lordok korábbi inkarnációinak arcképei. William Hartnell, az Első Doktor képe után azonban még nyolc arc jelenik meg. Ebből vonták le sokan azt a következtetést, hogy voltak még korábbi Doktorok is (az alkotóknak állítólag csakugyan ez volt az akkori szándéka).

2) A Doktor egyike volt a legelső Idő Lordoknak

A 80-as évek egyik forgatókönyvírója, Andrew Cartmel egy olyan átívelést tervezett, amelynek végén kiderült volna, hogy a Doktor az egyik legelső Idő Lord, a "Másik" (The Other) reinkarnációja lett volna. A késői 80-as évek epizódjaiba több erre való apró utalást is belecsempésztek, azonban a sorozatot törölték, még mielőtt a "Cartmel-terv" megvalósulhatott volna. Ha ezt tényként elfogadjuk, egyúttal alátámasztjuk az előző pontot is, a még korábbi Doktorok létét.

3) A második Doktor sokkal tovább élt, mint hihetnénk

Ennek az ú.n. "6b évad" azon a gondolaton alapszik, hogy Patrick Troughton az 1980-es vendégfellépéseiben (természetesen) sokkal idősebbnek néz ki, mint amikor egy 1969-es epizódban az Idő Lordok Tanácsa a Földre száműzte.

A spekuláció szerint az Idő Lordok nem azonnal száműzték a Földre a második Doktort, hanem előtte még jónéhány titkos küldetésre küldték. Ennek az elméletnek a fő támaszköve, hogy az 1985-ös The Two Doctors (A két Doktor) történetben a Doktor és útitársa, a skót Jamie nyiltan beszélgetnek az Idő Lordokról, holott az 1960-as epizódokban a Doktor sohase beszélt a származásáról.

Hiba a forgatókönyvben? Vagy utalás egy újabb ismeretlen cselekményszálra? Szabad a választás.

4) A Mester a Doktor bátyja (vagy nővére)

Lehet-e a Mester (a mostani Missy) a Doktor testvére? A spekuláció alapja, hogy az 1986-os Doctor Who film korai forgatókönyvében ez benne volt. De sose került a képernyőre ez a családi kapcsolat. Sőt, a 2009-es Az Idő vége első epizódjában a Mester az" én apámra" hivatkozik és nem a "mi apánkra". Persze ettől még lehetnek féltestvérek, közös anyával.

A 2007-es Smith és Jones történetben a Doktor elárulja, hogy volt valaha egy bátyja, "de már nincs". Ekkor még azt hitte, hogy a Mester halott.

A kérdés tehát nyitott.

5) A dalekok nem tudják megölni a Doktort

Sokszor hangzik el a "MEGSEMMISÍTENI! – EXTERMINATE!" rikácsolás, de a dalekoknak sose sikerül elpusztítani a Doktort, noha nemegyszer lett volna rá alkalmuk.

Az egyik elmélet szerint nem tudják. A klasszikus 1975-ös történetben (The Genesis of the Daleks - A dalekok születése) Tom Baker, vagyis a negyedik Doktor az időben visszamenve belebonyolódik a bádog sótartók létrejöttébe. Vagyis ha a Doktort megsemmisítenék, azzal megváltozna a saját idővonaluk, és sose jönnének/jöttek volna létre?

Nem valószínű, hogy a dalekok ennyire belegondoltak volna a dologba, másrészt volt több epizód is, amiben csakugyan majdnem eltrafálták a Doktort... [a prózaibb magyarázat szerintem: ha tényleg lelőtték volna a Doktort, lőttek volna a sorozatnak is...]

6) A Síró Angyalok halott Idő Lordok

Miért ólálkodnak a Síró Angyalok annyit a temetők és kripták körül? Nem biztos, hogy csupán a borzongatás fokozása végett...

A 2009-es Az Idő vége második epizódjában az Idő Lordok Tanácsának elnöke két ellenszegülő Idő Lordot örök mozdulatlanságra kárhoztatva büntetett meg: "szoborként kell viselniük szégyentelenségüket... mint az ősi Síró Angyalok."

Egyesek ebből arra következtettek, hogy a Síró Angyalok az elbukott Idő Lordok egyféle kísértetei... Szép jövő várhat a Doktorra, ha ezt elhisszük!

7) A Doktor anyja David Tennant hattyúdalában?

Emlékszünk még a névtelen nőre, aki Wilfred Mottnak megjelent az Idő vége (2009) epizódban? Kiderült később, hogy Idő Lord... vagyis Lady. Russell T. Davis, az epizód írója később elmondta, hogy eredetileg a hölgy a Doktor anyja lett volna, azonban ez a kész filmből nyíltan nem derül ki.

Egy másik, hasonlóan misztikus éa névtelen nő jelenik meg Gallifrey-n a Hell Bent (A pokol elvette) című részben. Igaz, Moffatt később visszautasította, hogy a Doktor anyja lenne.

8) A Doktor regenerációi során olyan valaki alakját veszi fel, akit már látott korábban

A rajongók magyarázata arra, hogy a sorozatban egyes korábban játszó színészek a Doktorként tértek vissza. Végeredményben érthető is, hogy a Doktor egy már látott arcot vesz fel, mintsem hogy mindig a nulláról indulna.

Mikor 1978-ban a Doktor Idő Lady útitárnője, Romana, vagyis Mary Tamm kilépett és Lalla Ward vette át a szerepet, a történetben (The Ribos Operation – A Ribos akció) Romana regenerálódott és készakarva Astra hercegnő képét vette magára.

A 2015-os The Girl Who died (A lány, aki meghalt) történetben a Doktor önmagát nézvén egy tó tükrében rádöbben, hogy miért is választotta a római Caecilius képmását regenerálódáskor (akit szintén Capaldi alakított a The Fires of Pompeii – Pompeji lángjai történetben). Azt viszont nem tudjuk, hogy a hatodik Doktor miért választotta egy gallifrey-i őr, Maxil képmását (akit korábban szintén Colin Baker alakított).