A Digitalspy lapjain jelent meg egy ismertetés a kidobott forgatókönyvekről. Ennek a fordítását olvashatjátok alább.

13 kidobott és sose látott Doctor Who történet,

egyebek között J. K. Rowling és a varázslók harca

(Eredeti cikk: www.digitalspy.com)

 

Mark Gattiss emlegetett ugyan egy folytatást a tavalyi Sleep No Moore (Nincs több alvás) című történetéhez, mostanra azonban úgy tűnik, sose láthatjuk a tervezett folytatást.

Ez is benne van a pakliban. Míg a BBC eddig több, mint 800 epizódott készített a több generációt is kiszolgáló időutazós sorozatához, jónéhány olyan guszta forgatókönyv is akadt, ami sose jutott el a nézőkig – kezdve a főszereplők halálától J. K. Rowling megjelenéséig.

1) J. K. Rowling a varázslók ellen.

Russell T. Davies első ötlete a 2008-as karácsonyi részhez az volt, hogy a Doktor találkozna J. K. Rowlinggal [a Harry Potter történetek írójával], aki önmagát alakította volna, és a páros együtt harcolt volna a varázslók és boszorkányok ellen. David Tennant azonban nem lelkesedett az ötletért, parodizálásnak tartotta. RTD ezért ejtette az ötletet és engesztelésként született a Next Doctor (A következő Doktor). Ebben is van mágia a maga módján – a kecske is jól lakott és a káposzta is megmaradt, nincs harag.

2) Stephen Fry 1920-as kalandja

A Doctor Who és Stephen Fry [Nagy Britanniában közismert komikus, színész, író] összehozása tökéletes párosításnak tűnt, ezért szégyenletes dolog, hogy ez a 2006-os terv nem valósult meg. Az 1920-as években játszódó gyöngyszem egy "közismert brit legenda" földönkívüli eredetét leplezte volna le – Artúr királyról és a lovagjairól van szó.

Fry túlfeszített menetrendje miatt azonban ejteni kellett a történet forgatókönyvét. Ami még rosszabb, a történet eredetileg a 2006/11-ik rész lett volna és így megúsztuk volna a helyette berakott Fear Her (A rettegett lány [Félelem és remény]) olcsó történetet.

3) Börtön az űrben

Ez az 1968-as történet egy olyan bolygón játszódik, ahol a nők irányítanak mindent. A forgatókönyv nyilván jószándékkal íródott. De mikor az utolsó jelenetben a Doktor elfenekeli az útitársnőjét, hogy kiverje belőle az agymosást, úgy érezni, valahol elveszett a feminista üzenet.

4) Shada

1980-ban már elkezdték forgatni ezt a részt, mikor a BBC-nél beütött sztrájk miatt abba kellett hagyni a Douglas Adams, a "Galaxis útikalauz stopposoknak" szerzője által írt történet munkálatait. Az Idő Lordok börtönbolygóról szóló mesét sose fejezték be. Az azóta eltelt időben viszont többször is újra kreálták – 2003-ban Paul McGann szerepelt az animált webcast változatban, 2012-ben pedig Gareth Roberts írt belőle könyvet. [Ez magyarul is megjelent.]

5) A 23. évad

1986-ban a sorozat ideiglenes felfüggesztésekor az egész évad a süllyesztőbe került, mind a hat tervezett epizód, Colin Bakerrel az élen. A visszatéréskor az epizódokat mind kidobták, köztük a Doktor újbóli összefutását a gonosz auton próbababákkal (Yellow Fever and How to Cure It [Hogyan gyógyítsuk meg a sárgalázat]), és az újabb találkozást az Égi Játékkészítővel (The Nightmare Fair [A lidércnyomásos vásár]) [Ez utóbbi később könyvként és hangjátékként is megjelent].

6) Gallifrey

Vége a bolygómnak, felégették!

Már 30 évvel azelőtt, hogy Christopher Eccleston elsiratta hazája elvesztését, Pip és Jane Baker megírta az Idő Lordok pusztulásának a történetét. Bár ezt sem láthattuk a 23. évad zárótörténeteként, Russel T. Davies az ötletet a felélesztett új sorozat sarkalatos pontjává tette.

7) Time Inc.

A 14 epizódból álló 23. évadban ("Egy Idő Lord tárgyalása") a Doktort a saját népe bíróság elé állítja. Az eredeti befejezést azonban kidobták, ezzel nem kis feszültséget okozva a színfalak mögött. A történet írója, Eric Saward szerint a befejező csúcspont az lett volna, hogy a Doktor és a valeyard (a vád ügyésze) csatározás közben az időörvény fogságába esnek. Azonban Saward esett bele a producer csapdájába, aki olyannyira nem volt elégedett ezzel a megoldással, hogy a forgatókönyv írónak távoznia kellett.

8) A 27. évad

Egy teljes Doctor Who évad elvesztáse még csak elkönyvelhető balszerencsének, kettő azonban már kimeríti a gondatlanság fogalmát. De mikor a BBC végleg elkaszálta a régi sorozatot 1989-ben, megint egy teljes évad forgatókönyvei kerültek a szemétkosárba. Így lemaradtunk az akkori útitárs, Ace távozásáról (Thin Ice – Vékony jég lett volna a címe) és az új útitárs, egy besurranó tolvaj megismeréséről (Crime of the Century – Az évszázad bűnténye)

9) Paul Abbott esztelen története

Pal Abbott egy BAFTA-díjas író, azonban a 2005-ös évadra írt egyik története több, mint bizarr (Shameless – Gyalázatos). Ebből kiderült volna, hogy Rose Tyler korábbi életét a Doktor úgy manipulálta, hogy a maga részére egy "tökéletes útitársat" teremtsen. Abbott végül otthagyta a sorozatot, így sose kerülhetett ez a hátborzongató ötlet a szemünk elé.

10) Rose Tyler és a Föld védelme.

Egy eltörölt évadnál csak az lehet rosszabb, ha egy teljes sorozatot törölnek. Billie Piper a tervek szerint saját oldalág sorozatot kapott volna, sőt, a BBC One erre már megbízást is adott és meg volt a költségvetése is. A Rose Tyler: The Earth Defence (Rose Tyler: A Föld védelme) indulása nagy esemény lett volna, ha Russel T. Davies az utolsó pillanatban le nem fújta volna, mondván, hogy ez belezavarna Piper távozásába.

11) Az utolsó játszma

Egy másik óriási csavar lett volna a régi sorozatban a Final Game (Az utolsó játszma) című történet, amelyben kiderült volna, hogy a főgonosz Mester tulajdonképpen a Doktor bátyja és egyúttal hősi halált is halt volna. A Mestert alakító Robert Delgado 1973-as váratlan gépkocsibalesete és halála miatt ez elmaradt és a Mester csendben eltűnt, csak három évvel később bukkant fel egy másik színész alakításában.

12) A kiborgok születése

A kiborgok egyik kiagyalója, Gerry Davis küldte el ezt az előzmény-történetet 1982-ben a sorozat akkori alkotóinak, bár komolyan sose foglalkoztak a megfilmesítéssel. Az ötlet azonban megvalósult egy 2002-es hangjátékban, Peter Davison főszereplésével. Peter Capaldi is kapott volna az ötlet után, lévén a kiborgok nagy rajongója.

13) Az óriások

Mennyivel másképp alakult volna a sorozat, ha C. E. Webber eredeti terve valósult volna meg! Eszerint a Doktor és három útitársa 5733-ból menekültek volna ide és mikroszkópikus méretűvé zsugorodva kalandoztak volna. Ez az elképzelés sose valósult meg, bár ezen az ötleten alapszik az 1964-es Planet of Giants (Az óriások bolygója) című rész.