A Digitalspy és mások lapjain is megjelent nem egy morfondírozás a Timeless Children – Időtlen gyermekek történet által felkavart dolgokról. Ennek alapján készült az alábbi írás. --Spoiler!--

Doctor Who: Az Időtlen Gyermekek – Törések a történelemben?

(Eredeti cikk: www.digitalspy.com)

 

A 2020/9 epizód a Mester szavaival zárult: Minden mindörökre meg fog változni, de ki gondolta volna, hogy a változás ilyen mindent felforgató lesz? A 12. évad záróepizódjában kiderült, hogy az időtlen gyerek a Doktor maga.

Röviden: a jó öreg Doktorunk gyerekként érkezett Gallifrey-re kitudja, honnan, és magával hozta a regenerálódás képességét. Ahogy telt-múlt az idő, a csupán Osztagnak (Division) hívott Idő Lord szervezet a saját céljainak megfelelően manipulálta a Doktor memóriáját. Így idővel elfelejtette számtalon korábbi korábbi életét, s mi már így találkozhattunk vele 1963-ban első és eredeti Doktorként.

Mivel, mint a történetből megtudhattuk, a gallifrey-ak magukba olvasztották a gyerek DNS-ét, hogy hallhatatlanná váljanak, ők lettek a címben szereplő időtlen gyermekek, más szóval az Idő Lordok, részben átvitt, részben fizikai értelemben a Doktor gyermekei.

Ez első pillantásra érdekes kiegészítése lehet a korábban már jól ismertek előtt történteknek, a záróepizód sok nehezen megválaszolható kérdést is felvet, sőt lyukakat vág a történet menetébe.

A TARDIS-ba tudomásunk szerint lehetetlen behatolni, akkor hogyan jelenhettek meg a judoonok? Hogyan találkozhatott a Doktor még korábbi önmagával időparadoxon fellépése nélkül? Ez egyébként nem új dolog, a sorozat már többször ellentmondott saját szabályainak. Találkozáskor a korábbiak szerint előbb-utóbb óriási robbanásnak kéne bekövetkeznie – ilyen találkozás már többször volt, és az írók különféle manőverekkel igyekezték menteni a helyzetet.

Az 1976-os Deadly Assassin (A halálos orrgyilkos) történet óta tudjuk, hogy az Idő Lordok csak 12-szer regenerálódhatnak, vagyis 13 életük lehet. Akkor Tom Baker még a negyedik Doktort játszotta. Pár évtizeddel később, 2013-ban a Matt Smith formálta Doktor a karácsonyi epizódban (A Doktor ideje) a véghez közeledett, amikor az Idő Lordok "feltöltötték" egy újabb regenerálódási ciklussal, mert szükségük volt rá a dalekek elleni harchoz. Bár ez kicsit erőltetett és abszurd megoldásnak tűnhet, a Doktor Who univerzumban elmegy a dolog.

Azonban a jelenleg történteknek hála, megtudhattuk, hogy végül is a Doktor bármennyiszer regenerálódhat, vagyis rá nem vonatkozik az Idő Lordok szabta határ. Akkor viszont miért kellett a Matt Smith alakította Doktornak az extra regenerációs energia? Még kitörölt memóriája ellenére sem tudta, hogy több energia rejtőzik benne? Az egyetlen kanonikus magyarázat csak az lehet, hogy bár az Idő Lordok tudták, hogy a Doktornak nincs szüksége plusz artron energiára, a látszat fenntartására cselből megtették. Ha nem így lett volna, akkor a saját limitjének áthágásával a Doktor rájöhetett volna, hogy Idő Lord társaitől valamiképp különbözik.

A sorozat történeteinek írói természetesen sose tudhatják előre, hogy a show aktuális vezére miket változtat visszamenőleg a Doctor Who történetének fonalán. Chris Chibnall Időtlen Gyermekei olyan változásokat hozott, amit még maga a Doktor sem tud korrigálni.

A befejező epizód viszont választ adott egy sok évtizedes nyitott kérdésre: a negyedik Doktor a Brain of Morbius (Morbius agya, 1975) című történetben egy bizonyos szerkezet segítségével szellemi párharcot folytat Morbiusszal, s eközben a Doktornak sokkal több korábbi arca villan fel, mint négy. Mivel eddig úgy tudtuk, hogy a regenerációs limit 12, ezért ezt nehéz volt értelmezni. (A Brain of Morbius epizód egyébként más szempontból is érdekes volt, itt találkozhattunk először a Karni Nővérekkel)

Az Időtlen Gyermekek – Temérdek gond

 

Nem a fenti az egyetlen cikk, ami az Időtlen Gyermek szülte ellentmondásokat feszegeti és elemzi, illetve megpróbálja az ellentmondásokat valamilyen csűrcsavaros gondolatmenettel feloldani. Ezek a kísérletek többnyire erőltettek és bénák.

Hosszasan elemezgeti az ellentmondásokat a DoctroWhoTV két részes cikke (1 2). Csak néhány felvetés ízelitőül:

  • Mennyire hihető, hogy a Mester képes volt az összes Idő Lordot elpusztítani anélkül, hogy azok regenerálódtak volna és folytatták volna a harcot?
  • Hogyan következtethette ki a Mester, hogy a Doktor az Időtlen Gyermek, ha a regenerációs legenda után minden adatot töröltek? Csak annyit tudhatott volna, hogy az Időtlen Gyermek történet igaz, de azt nem, hogy ki a személy. A Mester is kifejtette, hogy egy bizonyos pont után az információk tökéletesen zároltak.
  • És egyáltalán: az Idő Lordok miért nem töröltek minden, az Időtlen Gyerekkel és a regenerációs mende-mondával kapcsolatos információt, ha ez volt a legnagyobb hazugságuk? Miért dokumentálták egész történelmük legszégyenletesebb és leginkriminálóbb foltját, ha senkinek, még a leszármazottjaiknak sem akarták, hogy a tudomására jusson?
  • Hogy lehet, hogy az Idő Lordok nem vették észre, hogy a Doktor DNS-e más, mint az övéké? Ők részben gallifrey-iak, részben időtlen gyermekek voltak, míg a Doktor egészen időtlen gyermek faj.
  • Hogy lehet, hogy Ruth-Doktor TARDIS-a szintén kék rendőrségi fülke formájú? Az epizód szerint egyértelmű, hogy a Doktor rejtett élete jóval az Első Doktor előtt történt.
  • Hogy lehet, hogy Clara, mikor Trenzalore-n szétkenődött a Doktor idővonalán, nem látta a Doktor korábbi énjeit?
  • Ha a Doktornak végtelen számú regenerációs ciklusa van, akkor miért került veszélyes helyzetbe a "Doktor ideje" történetben, és miért adtak neki az Idő Lordok egy újabb regenerációs ciklust?
  • Hogyan lehetett River Song részben Idő Lord és tudott regenerálódni? A régi állítás szerint mert Amy és Rory gyerekeként a TARDIS-ban fogant. Az Időtlen Gyerek epizód szerint viszont egyértelműen az ős-Doktortól származó DNS kell hozzá, így River Songnak nem lehetne regenerálódási képessége.
stb.

A RadioTimes-ban két cikk is foglalkozik az Időtlen Gyermekből fakadó felvetésekkel (1 2). Megpróbálják valahogy összeegyeztetni a régi kánont az új dolgokkal, többnyire kétes eredménnyel vagy nagyon erőltetve. Például, hogy miért rendőrségi fülke Ruth-Doktor TARDIS-a, a feltévésük szerint:

...miért volt az ő TARDIS-a is rendőrségi fülkének álcázva? A TARDIS nem akkor vette fel ezt az alakot, amikor a Doktor az 1960-as években Londonba érkezett, amint az az "Unearthly Child – Egy nem evilági gyerek" epizódból kiderül?

Ruth-Doctor létezése azt sugallja, hogy nem így van, és a rendőrségi fülke forma felvételét más idézhette elő. De ne felejtsük el, hogy láttuk korábban (A Doktor neve, 2013), mikor az első Doktor elcsaklizta a TARDIST-t eredeti, nem álcázott formájában.

A TARDIS esetleg rendőrségi fülkének álcázta magát már korábban, aztán Gallifrey-re visszatérve felvette a régi formáját, majd megint átalakult rendőrségi fülkévé 1963-ban, Londonban? Vagy talán Ruth TARDIS-a más modell, mint az első Doktoré, és egymástól függetlenül vették fel, más-más alkalomkor a kék fülke formáját?