Doctor Who
River Song

River Song

Erős spoilerveszély, ha még nem láttad a 2010-2015-ös évadokat!

River Song, az archeológia professzora először 2008-ban bukkant fel és találkozott a tizedik Doktorral. A hölgy titokzatos személye végigkísérte a 2010-2015-es évadokat. Az időutazások jóvoltából River Song és a Doktor idővonala látszólag ellentétes: ahogy River egyre idősebb lesz, úgy mindig az egyre korábbi Doktorral találkozik (egy-két csavartól eltekintve). Életének története ezért a Doktor számára (és a mi számunkra is) csak lassan bontakozik ki. Mivel kölcsönösen sok olyat tudnak egymásról, ami a másik számára még csak jövőbeli esemény lesz és nem szabad idő előtt kitudódnia, elég gyakran mondogatják egymásnak a "spoiler" Az alábbiakban River életvonala mentén foglaljuk össze.

Születése

Melody Pond születése

Melody Pond a Demon's Run aszteroidán született Amy Pond és Rory Williams lányaként. Nevét Mels nevű közös gyerekkori barátnőjük után kapta. Madame Kovarian felfedezte, hogy DNS-e Idő Lord szekvenciákat is tartalmaz, ezért Melodyt ellopták, hogy később a Doktor ellen felhasználhassák. A különleges DNS valószínűleg annak az eredménye, hogy a TARDIS-ban, az időörvényben fogant Amy és Rory nászútja alatt. Részben Idő Lord tulajdonságai miatt képes a regenerációra. (Egy jó ember hacba száll, 2011)

Gyerekkor

Gyerekkorában a Csendek a Doktor megölésére nevelték. 1969-ben Amerikában egy árvaházban élt, majd egy floridai raktárban. Egy életfenntartó rendszerrel ellátott Apolló űrruhába zárták, ebből hívta és kért segítséget Nixontól, az USA akkori elnőkétől. E telefonhívások nyomán bukkant rá a 11. Doktor, majd a Doktort féltve lőtt rá Amy (nem tudván, ki van az űrruhában) amit sikeresen túlvészelt. Később visszakerült az árvaházba, itt kért segítséget az épp ott járó Amytól, ő azonban meg volt zavarodva egy ott talált fényképtől (saját maga volt rajta egy csecsemővel). Melody később elhagyta az űrruhát, az egészségét valami megviselte és fél évvel később New Yorkban regenerálódott egy kisgyerekké.(Egy lehetetlen űrhajós/A Hold napja, 2011))

Melody a Csend foglyaként
Regenerálódás New Yorkban

Mels

Melody 1990-es években valahogy az angliai Leadworthba került és leendő szüleivel, Amyval és Roryval együtt cseperedett fel, a beceneve Mels lett. Neki is része volt abban, hogy Amy és Rory összejöttek. Eléggé rakoncátlan természete miatt a rendőrséggel is gondjai voltak. Közben tudta, hogy Amy és Rory a szülei és hogy a Doktort meg kell majd ölnie. (Öljük meg Hitlert, 2011)

River Songgá történő regenerációja

Mikor 2011-ben a Doktor Leadworthba érkezik, Mels erőszakkal a TARDIS utasa lesz, a TARDIS-ra lőve azt 1938-ba, Hitler főhadiszállására kényszeríti. Egy pisztolygolyó jóvoltából ismét regenerálódik, új alakjára a Doktor és társai azonnal ráismernek, River Song! A kondicionálásának engedelmeskedve többször is a Doktor életére tör, végül ajakrúzsával sikerül halálosan megmérgeznie. Felkelti szimpátiáját a Doktor társai iránti elkötelezettsége, s mivel nem tudja, ki lehet a többiek által folytonosan emlegetett River Song, miért szólítják így, kéri, hogy világosítsák fel. Amy a teselecta robotnak megparancsolja, hogy vegye fel River Song alakját. A megdöbbenés hatására megkérdezi a szüleit, hogy megérdemli-e a Doktor, hogy megmentsék? Az igenlő válasz következményeképpen végül megtörik a kondicionálása és regenerációs artron energiájának feláldozásával megmenti a Doktort.

A Doktor egy 52. századbeli kórházba viszi és egy TARDIS mintázatú naplófüzetet ad neki. River később archeológiát tanul a Luna Egyetemen (Öljük meg Hitlert, 2011), részben azzal a szándékkal, hogy ez segítsen neki a Doktor nyomára bukkanni. A TARDIS kezelésére Rivert később maga a TARDIS tanítja meg.

Mels

 

Regenerálódás Hitler főhadiszállásán

 

Ekkor még nem tudja hogy ő River Song...
...de miután megtudja, megmenti a Doktor életét.

A Doktor megölése

River évekkel később az archeológia doktora lesz. Doktorrá avatásának estéjén megjelenik a lakásán Madame Kovarian néhány Csend ügynök és egy űrruha kíséretében. Az elkábított Rivert az űrruhába kényszerítik. (Záróra, 2011) A nő 2011. április 22-én utahi Silencio tó mélyén tér magához. A partra érve a ruha a Doktor megölésére kényszeríti. River először nem teszi meg a dolgot, az energiát elvezetve a Doktor túléli a lövést. Ezzel azonban River megváltoztatott egy fixálódott pontot az időben, a Földön az idő főfolyama beragad 2011. április 22. du. 5 órakor és egy mellékvágány indul el – a Doktor ezt csak hosszas csavarral tudja visszacsinálni úgy, hogy megtörténjen, ami megtörtént, ő azonban mégis túlélje egy teselecta robot belsejében, a világ pedig azt higyje, hogy tényleg meghalt. Közben River és ő összeházasodnak, ekkor tudja meg a nő a Doktor igazi nevét. (River Song esküvője, 2011)

Váratlan látogatók
2011. április 22. du. 5:02

Bebörtönzés

A Stormcage börtönben

Rivert a gyilkosság miatt 12 ezerszeres életfogytiglan tartó börtönre ítélik, bekerül a Stormcage Elkülönítő Intézménybe. Mikor a Doktor erről érdeklődik az ő korábbi idővonalán, csak annyit közöl vele, hogy "egy nagyon jó ember volt, a legjobb, akit ismertem". (Az Angyalok ideje/Hús és kő, 2010). River nyugodtan ülte a büntetését, hogy a világ és a Csend azt higyje, a Doktor tényleg meghalt. Közben viszont épp a férje, a Doktor segítségével gyakran kiruccant (First night (Az első éjszaka), 2011). Ezek során saját idővonalát is keresztezte nem egyszer, a Doktornak nem kis fejfáját okozva (Last night, 2011)

A Demon's Run-i csata

Ismét önkéntes eltávozásra megy Stormcage-ből és az 52. században a Demon's Run-i csata végén találkozik a Doktorral, Amyval és Roryval. Ekkor árulja el, hogy ő Amy és Rory lánya és így ő (volt) az imént elrabolt Melody.

2011 Amerika, a Csend

Harc a Csendek ellen

Miután meghívót kapott a Doktortól, megint megszökik Stormcage-ből és részt vesz Utah-ban a tó parti pikniken, ahol egy vízből kiemelkedő űrruhás alak (River korábbi énje) megöli a (200 évvel későbbi) Doktort, illetve csak mindenki úgy hiszi, mert az egy teselecta robot. A Doktor testét utolsó kívánságának megfelelően elégetik, majd egy kávézőban összefutnak a "mostani" Doktorral. River segít a Doktornak a Csendek legyőzésében, közben láthatja a szkafanderes kislányt, gyerekkori önmagát... A Doktor végül visszaviszi Stromcage-be, az ekkor elcsattant csók a Doktor életében az első, River életében az utolsó volt. (A lehetetlen űrhajós, 2011)

A Pandorica kinyílása

A TARDIS átirányítja Winston Churchill telefonhívását Rivernek, aki ismét megszökik Stromcage-ből, hogy figyelmeztesse a Doktort a TARDIS felrobbanásáról szóló próféciára. Zsarolással szerez egy örvénymanipulátort, a Földre teleportál a római korba és Stonehengenél találkozik a Doktorral és társaival (A Pandorica megnyílik, 2010) Megtalálják a Pandoricát, ami ekkor jelzést küld a Doktor ellenségeinek. A Doktor elküldi Rivert a TARDIS-ért, az azonban Rivert Amy házába viszi, 2010 április 26-ra. Mikor River ezt elmondja a Doktornak, a férfi rájön, hogy a TARDIS fel fog robbanni, s kéri Rivert, hogy azonnal hagyja el. A TARDIS-t azonban egy ismeretlen erő elragadja és felrobban. A robbanáskor River egy időhurokba kerül, ez elég arra, hogy a Doktor az örvénymanipulátor segítségével megmentse. Az univerzum újraindítása után végül mindannyian 2010-ben, Amy esküvőjének a napján kötnek ki. River ekkor közli a Doktorral, hogy hamarosan meg fogja tudja, ki is ő. (A Nagy Robbanás, 2010)

I.sz. 102-ben a Kleopátrának álcázott River Song...
 
...és nem sokkal később Stonehenge-nél
a Pandorica keresése közben.

A Byzantium lezuhanása, a Síró Angyalok

Az Alfava Metraxison

Nem sokkal azután, hogy River 2010-ből visszatért az 51. századbeli börtönébe, Octavian atya felügyelete alá helyezik: ha a rábízott küldetést sikeresen teljesíti, bocsánatot kaphat. Rivert a Byzantium űrhajóra küldik, amely egy Síró Angyalt szállít. Itt megkeresi a hajó otthondobozát, amire gallifrey-i betűkkel ráírja, hogy "Helló drágám", így akarván felkelteni a Doktor 12 ezer évvel későbbi figyelmét. A dolog sikerül, a Doktor megmenti az űrhajó lezuhanása előtt és végül az Alfava Metraxis bolygóra érkezvén együttesen legyőzik a Síró Angyalokat a Halottak Labirintusában. (Az Angyalok ideje/Hús és kő, 2010)

Riven kiszabadulása

A Doktor saját halálának csavaros megrendezése/megoldása azt is eredményezte, hogy ő maga és minden róla szóló adat látszólag eltűnt a történelemből, oda-vissza az időben. Így a Doktor elleni gyilkossági vád is okafogyott lett, hiszen nem volt áldozat és River kiszabadult a börtönből. Ezután visszatért az archeológiához és professzor lett.

New York, 1938

A manhattani események

Örvénymanipulátorával 1938-ban New Yorkba érkezik, megalakítja az Angyal Detektívügynökséget és Melody Malone álnéven detektívkönyvet ír, ami egyúttal üzenet a Doktornak és szüleinek 2012-be. A Síró Angyalok támadása során sikerült az eseményeket időhurkos megoldással és a könyvével úgy irányítania, hogy a szülei, Amy és Rory élete ugyan alaposan megváltozott és végleg elszakadtak a Doktortól, de végül is boldogan élhettek, míg meg nem haltak (Az angyalok manhattani támadása, 2012)

Egyéb utazások

 • Winter Frost Fair, 1814 - A befagyott Temze folyó jegén tartott téli vásár.
 • Az asgardi piknik.
 • Látogatás a Húsvét-szigeten. Találkozás Jimmel, a Hallal (Jim the Fish)
 • Közös kaland a Csontmezőn (Bone Meadows)
 • Kirándulás a Calderin Béta bolygóra egy különleges csillagászati esemény megfigyelése végett. (First Night (Első éjszaka), 2011)

A darilliumi Éneklő Tornyok meglátogatása

Az utolsó éjszaka a Darilliumon

Miután a 12. Doktor és Riven kalandos úton elmenekültek Hydroflax király fejével és az őket üldöző testőrrobot elől, a Darillium bolygóra zuhantak. A Doktor és Riven itt töltik el utolsó együttes éjszakájukat. Igaz, ez az éjszaka 24 évig tart... A Doktor itt adta Rivernek azt a szónikus csavarhúzót, amit korábbi önmaga látott a nőnél a Könyvtárban. (A Doktor egyébként már korábban is tervezgette a darilliumi közös látogatást, de érthető okokból egyre halogatta.) (River Song férjei, 2015)

A könyvtár

Az 51. században River Song az archeológia professzoraként a Könyvtár bolygóra utazik, hogy kiderítse, mi történhetett 100 évvel korábban és miért üzente a könyvtár komputere, hogy megmentett 4022 embert? Biztos ami biztos alapon egy üzenetet küld a Doktor pszichikus papírjára "A Könyvtár - gyere amilyen gyorsan csak tudsz". Itt a tizedik Doktorral találkozik, aki még nem tudja, hogy ki is ez a számára ismeretlen nő és nem is bízik meg benne, azonban mégis segít neki. A Vashta Nerada okozta helyzet súlyosbodásával Rivernek meg kell győznie a Doktort, hogy tökéletesen bízhat benne, ezért megsúgja neki a férfi igazi nevét.

A Doktor és a komputerben élő virtuális 4022 ember megmentése érdekében River feláldozza magát és fizikailag is meghal. A Doktor ekkor közelebbről is megvizsgálja a szónikus csavarhúzót, amit jövőbeli önmaga adott/ad Rivernek, és megtalálja benne a River személyiségét őrző neurális relét. A komputerbe való feltöltés után River tudata így tovább élhet a virtuális világban. (A kihalt könyvtár/A halottak erdeje, 2008)

A Könyvtár. A Doktor első találkozása
a számára még ismeretlen nővel.
Az utolsó pillanatok.
 

Madame Vastránál

Tranzalore

1893-ban Londonban Madame Vastra egy pszichikus tanácskozást hív össze a Doktor halálával és nyughelyével kapcsolatos titok kitudódása miatt. A résztvevők egy része, így Clara és River csak szellemként, pszichikus kivetülés formájában vannak jelen – a fizikailag már halott River személyisége a Könyvtár komputerében tovább él, így lehet jelen a tanácskozásan, majd később Clara tudatának közvetítésével Trenzalore-on is, ahol búcsút vesz a 11. Doktortól. (A Doktor neve, 2012)

River életét a fentieknél jóval részletesebben leírja a Tardis Data Core wiki. Ez azonban nemcsak a kánonnak tekintett filmeket, hanem a különféle könyvekből, képregényekből, játékokból, stb. összeszedhető "nem hivatalos" információkat is tartalmazza.

A Doktor és River Song összegabalyodott idővonalairól nehéz jól áttekinthető ábrát csinálni, többen is próbálkoztak vele:

 • Norfren ábráján egyszerűsítve, vázlatosan láthatjuk a Doktor és River Song/Melody Pond idővonalát és a főbb eseményeket, itt amennyire csak lehet, a két idővonal a legkevésbé gubancos.
 • Ez a másik ábra megpróbálja részletesen leírni és összepasszintani a két idővonal eseményeit. A két egymással szembefutó idővonal egyenes, emiatt az összerendelések jócskán keresztezik egymást
 • A Radiotimes első ábrája a sorozat egészében mutatja meg, mely történeteknél találkozott a Doktor és River, a hölgy idővonala mentén sorba szedve. A másik ábra egy újabb Doktor-egyenes-River-gubancos idővonalú ábrázolás.
 • Az utolsó, Willbrooks1989 ábrája (kis ábra – olvasható nagy ábra) szintén a Doktor idővonala mentén halad, tartalmazza az összes epizódot, a miniepizódokat is, és néhány, a filmben nem látott utalást, helyszínt is.
 • Végül a filmekből kivágott részletekből készült összeállítás River Song saját idővonala, vagyis élete alapján sorrendbe állítva.

Az eddigiek alapján több homályos pont is akad benne, például:

 • Egyrészt, mind a Melody Pond, mind a River Song név ontológiai paradoxon: Melody későbbi önmagáról kapta a nevét, hasonlóképpen River is.
 • 1969-ben a kislány, vagyis River saját szavai szerint egy totyogó kisgyerekké regenerálódott (I was regenerated to a toddler). Ha egyből Mels lett, akkor 1980-ban, Amy Pond születésekor már kb. 14 éves. Viszont Mels, Amy és Rory kb. egyidősek, együtt nőttek fel Leadworth-ban (Let's Kill Hitler). Tehát vagy időutazást, vagy újabb regenerációt kellene feltételezni.
 • Hasonlóan nem egészen világos a Gamma Erdő szerepe. A korábbi részek alapján Melody valamikor ott élhetett és ott kaphatta a River Song nevet (A Good Man Goes to War)
 • Mivel a Doktor halála végül is csak megrendezett volt a világ becsapására és River egy teselecta robotra lőtt, akkor miért kezdett regenerálódni a tóparton?