Doctor Who
Ki vagy, Doki?

2005-01 – Rose – Rose   [magyar cím: A próbababák támadása]    5♦

Az új sorozat első részében megismerkedhetünk a Doktorral (Christopher Eccleston) és útitársnőjével (Billie Piper).

A 19 éves Rose, egy nagyáruház eladója záráskor az alagsorba siet egyik munkatársához, amikor a raktárban heverő próbababák megelevenedve egyre rémísztőbben viselkednek. Egy vadidegen férfi siet a segítségére, aki egyszerűen csak mint a Doktor mutatkozik be. Idővel egyre több furcsaság derül ki róla, s miután eltűnik egy kék fülkében, Rose nyomozni kezd utána. A dolgok akkor fordulnak igazán komolyra, amikor Rose barátjának, Mickey-nek megjelenik a műanyag másolata. Miért elevenednek meg a műanyag tárgyak, s mit akar az őket irányító Nesztén tudat?…


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához/csukásához.

Itt és a későbbiekben az 5,4,3,2,1♦ tetszési index természetesen szubjektív. Kinek ez, kinek az a rész jön be jobban.

2005-02 – The End of the World – A világ vége    [magyar cím: Amikor vége lett a világnak]    4♦

A Doktor és Rose 5 milliárd évvel ugranak előre az időben, pontosan arra a napra, amikor a Nap vörös óriássá változva elnyeli és megsemmisíti a Földet. A világegyetem minden tájáról érkeznek az illusztris vendégek a védőmezővel körülvett űrállomásra, hogy onnan tekintsék meg a figyelemreméltó eseményt pezsgős koccintással egybekötve. Az egyik vendégnek azonban gonosz tervei vannak, s az űrállomás hőpajzsait lekapcsolva, mindenkit pusztulás fenyeget…


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához/csukásához.

2005-03 – The Unquiet Dead – A nyugtalan halott    [magyar cím: A testrablók]    5♦

Cardiff, 1869 december 24. A Sneed és Társa temetkezési vállalatnál egy fiatalember éppen végső búcsút vesz halott nagyanyjától, amikor az öregasszony felül a koporsóban, kiszáll és elindul a színházba, ahol aznap a híres író, Charles Dickens tart előadóestet. Szerencsére Rose és a Doktor véletlenül bár, de éppen jókor arra tévednek, s a színházban tanúi lesznek, amint valamiféle kékes kísértetek kapnak szárnyra… A Doktort és Rose-t a nyomok a temetkezési vállalathoz vezetik, ahol persze kiderül, hogy közel sem a szokásos kísértetekről van szó. Megfékezésükben nagy szerepe lesz Gwyneth-nek, a vállalkozó szolgálólányának is… Mi a Cardiffon áthúzódó téridő repedés titka?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához/csukásához.

2005-04 – Aliens of London – Idegenek Londonban (1. rész)    [magyar cím: Londoni UFO]    4♦

Rose és a Doktor visszatérnek Londonba, bár ez a Doktor egy melléfogása miatt némi galibát okoz a családi körben. Miközben Rose és a Doktor a városban beszélgetnek, egy idegen űrhajó húz el felettük, és hamarosan kényszerleszáll a Temzében… Furcsa idegent találnak az UFO-ban, de ez inkább csak figyelemelterelés: az igazi dolgok a Downing Streeten, a miniszterelnöki hivatalban történnek… Kik a szlitének és mi a szándékuk a Földdel?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához/csukásához.

2005-05 – The Third World War – A harmadik világháború (2. rész)    4♦

A londoni miniszterelnöki hivatalba, a Downing street 10-be is befészkelődtek az emberbőrbe bújt idegenek, a szlitének, s a vígjátékba illő hajsza és kergetőzés végén a Doktor, Rose és egy Harriet Jones nevű képviselőnő is csapdába esnek. Az idegenek kiírtása csak a miniszterelnöki hivatal felrobbantásával lehetséges, ez azonban az ő életüket is komolyan veszélyezteti…


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához/csukásához.

2005-06 – Dalek – Dalek    [magyar cím: Az ősellenség]    4♦

Egy amerikai zárt magángyűjteményben több földönkívüli tárgyat is őriznek, köztük egy dalekot: egy páncélba zárt mutánst, akiknek a fajával a Doktornak korábban már többször is meggyűlt a baja. A magához térített és megállíthatatlan tömeggyilkos lény nem sok jóval kecsegtet, különösen Rose kezének érintése élénkíti fel… de éppen ez vezet a váratlan megoldáshoz is. Miként pusztul el az elpusztíthatatlan lényt?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához/csukásához.

2005-07 – The Long Game – A nagy játszma    3♦

Rose és a Doktor ismét a messzi jövőbe utaznak, a Föld körül keringő Ötös Űrállomásra. Itt kontrollálják és innen sugározzák a hírműsorokat a Földre. A Doktornak azonban, miután néhány újságíróval megismerkedett, valami nagyon bűzlik, ezért igyekszik feljutni a 500. emeletre, ahol az irányítóközpont van. Csak kiválasztott személyek juthatnak föl oda, azonban még senkit sem láttak onnan visszatérni. A Doktor és Rose persze feljutnak – odafent furcsamódon dermesztő hideg van… Mi történik, ha feljebb viszik a hőmérsékletszabályozót?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához/csukásához.

2005-08 – Father's Day – Apák napja    5♦

Rose elmeséli az Doktornak, hogy még csecsemő volt, mikor az apja meghalt egy közlekedési balesetben. A Doktor visszaviszi a lányt térben és időben a baleset színhelyére, hogy vethessen egy pillantást az apjára. Rose azonban közbelép… és az idő fonalának megzavarása olyan súlyos következményekkel jár, amin még egy Idő Lord sem tud úrrálenni… Mi a "reapers" nevű kellemetlen lények feladata? Mi az egyetlen megoldás az idő szövetének befoltozására?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához/csukásához.

2005-09 – The Empty Child – Az üres gyerek (1. rész)    [magyar cím: Bomba meglepetés]    5♦

A TARDIS egy hatalmas hengert üldöz az időörvényben – s végül Londonban materializálódik 1941-ben, egy német légitámadás idején. Miközben a Doktor a titokzatos henger után nyomoz, Rose egy anyját hívogató gázálarcos gyereket pillant meg egy háztetőn. A lány egy kötélbe kapaszkodva igyekszik felmászni hozzá, a kötél azonban egy légvédelmi léggömbről lóg le, ami elszabadul… A szorult helyzetből Jack Harkness kapitány menti meg, aki hozzájuk hasonlóan vándorol az időben… A Doktor nyomozni kezd a titokzatos gyerek és az eltűnt Rose után. A szálak a közeli Albion kórházba vezetnek…


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához/csukásához.

2005-10 – The Doctor Dances – A Doktor táncol (2. rész)    [magyar cím: A mutáns gázálarcosok támadása]    5♦

Mifélék a gázálarcos zombik, akik a Doktorra és társaira támadnak az Albion kórházban, s csak nagyon neccesen menekülnek meg előlük? A felelet a titokzatos hengerben rejlik, ami után nemcsak a Doktor nyomoz, hanem Jack kapitány is – pontosabban a hengerben érkezett mikroszkópikus fénylő valamik után. Ezek a "nanobotok" bár jót akartak, de a szándék rosszul sült el… a Doktor feladata, hogy korrigálja a hibát.


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához/csukásához.

2005-11 – Boom Town – A nagy durranás    3♦

Cardiffban egy új atomreaktort szándékoznak építeni, amikor azonban valaki kiszimatolja, hogy valami nem stimmel a tervek körül, a reaktort igen rossz helyre építenék, a város polgármestere közbelép. Közben a Doktor és társai is Cardiffba érkeznek, hogy a TARDIS a téridőrepedés energiájából tankoljon. Várakozás közben a Doktor kideríti, hogy Margaret, a polgármesterasszony nem más, mint az egyik túlélő londoni szlitén… Miért akarja az emberbőrbe bújt szlitén az atomreaktort pontosan az időrepedésnél felépíttetni?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához/csukásához.

2005-12 – Bad Wolf – A gonosz farkas (1. rész)    [magyar cím: Valóságsokk]    4♦

A Doktor, Rose és Jack egy űrállomáson, a Játék Állomáson (a korábbi Ötös Űrállomáson) ébrednek, másokkal együtt egy 'Big Brother' típusú játék részeseként – csakhogy a kiesőket nem egyszerűen kiküldik a játékból, hanem egy hamvasztósugárral megsemmisítik… Mikor Rose-zal is ez történik, a Doktor iszonyú haragra gerjed… A játék igazi irányítói azonban a dalekok, a régi ellenség, akik újabb kísérletet tesznek a Föld megszállására…


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához/csukásához.

2005-13 – Parting of the Way – Az utak elválnak (2. rész)   [magyar cím: Csata után találkozunk]    5♦

Jack kapitánynak is gondjai vannak, de azért rájön, hogy Rose-nak kutya baja, a hamvasztósugár igazából nem is az. A Doktor meg kitalálja, hogy miként lehet a dalekokat elpusztítani – de velük együtt sajnos minden, a környéken levő élőlényt is. Előtte ezért Rose-t visszaküldi a TARDIS-szal a saját idejébe Jackie-nek tett ígéretének megfelelően, nehogy a lánynak baja essék. Rose azonban nem hagyja magát és csakazértis visszatér a csata színhelyére… a győzelemnek, a dalek flotta megsemmisítésének azonban nagy ára van…


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához/csukásához.

???

A 2005-ös Doctor Who minden részébe tettek az alkotók olyan ismétlődő és homályos utalásokat, amelyek a rajongók képzelőerejének birizgálására szolgál, vitákra sarkalja a rajongókat a fórumokon. A Bad Wolf-ra, vagyis a Gonosz farkasra szinte minden részben esik valami utalás:

  • A világ vége - Moxx a Balhoonról említ valamit Boe arcának "egy klasszikus Gonosz Farkas jelenetről"
  • A nyugtalan halott - A látó Gwyneth mondja Rose fejében olvasva: "Amiket láttál...a sötétség... a nagy gonosz farkas!"
  • Londoni UFO-k - Egy gyerek a TARDIS oldalára festi, hogy "Bad Wolf".
  • Dalek - van Statten magánhelikopterének a neve "Bad Wolf One".
  • A nagy játszma - Az Ötös Űrállomásról közvetített sok tévécsatorna egyike a "BAD WOLF TV".
  • Apák napja - Egy plakátra rá van firkálva "Bad Wolf".
  • A Doktor táncol - A film végén a vonósugárban a német bomba felirata "Schlechter Wolf".
  • A nagy durranás - A cardiffi atomreaktor project neve "Blaidd Drwg", ami walesi nyelven gonosz farkast jelent. A Doktornak itt üt szöget a fejébe, hogy ez a kifejezés folyamatosan kíséri őket.
  • A gonosz farkas - A Játékállomást üzemeltető vállalat neve "Bad Wolf Corporation".
  • Csata után - A magyarázat…