Sarah Jane Adventures
Sarah Jane kalandjai

1 – Invasion of the Bane – A bane invázió

    5♦
(A társaság hajmeresztő körülmények között összerázódik)

Sarah Jane Smith újságírónőnek egyre gyanúsabb az úton-útfélen agyonreklámozott új üdítőital, a Bubble Shock, amit szépen fogyaszt is a lakosság… Maria és családja most költözött be új házukba. Éjszaka felkelti Maria figyelmét az utca túloldalán levő nagy villa udvarán vibráló fény. Odalopódzkodva Sarah Jane-t pillantja meg, amint egy fényló földönkívülivel barátságosan beszélget. Másnap Maria és újdonsült barátnője, Kelsey a Bubble Shock reklám autóbuszán üzemlátogatásra indul, ahol az italt készítik. Sarah Jane autójával a nyomukba ered, belopódzik az üzembe és egyre több furcsaságot tapasztal, míg szembesül a főnökasszonnyal, Mrs Wormwooddal… A közben elcsámborgó csajokra az üzemben idegborzoló meglepetés vár… Mire készül Mrs Wormwood és csapata? Mire jó Sarah Jane szónikus ajakrúzsa? Miféle érdekességek találhatók Sarah Jane házában? Miért tör Mrs Wormwood Sarah Jane életére? Végül, hogyan lesz egy Luke, egy furcsa, köldök nélküli fiú Sarah Jane fogadott fia, aki persze egyből a lányok új barátja is.

2 – Revenge of the Slitheen – A szlitének bosszúja

    4♦
(A régi ismerősök bosszút esküsznek a Föld ellen)

Maria és Luke új iskolában kezdik az tanévet. Hamarosan rájönnek, hogy valami szószerint is bűzlik: az étel romlott, különös szag terjeng az iskolában, a tanárok is furcsák. Sarah Jane is nyomozni kezd s kiderül, hogy egy zárt, rejtett, látszólag ajtó nélküli technológiai részlege is van az iskolának. Közben egy új ismerős, Clyde is csatlakozik hozzájuk. Rémületükre kiderül, hogy az iskolát, több más iskolával együtt a Földön, emberbőrbe bújt szlitének vették az uralmukba [ld. Doctor Who 2005/4, 5 és 10. rész]. Az iskolába visszamerészkedő gyerekeket és Sarah Jane-t a szlitének üldözőbe veszik, hajszál híján menekülnek meg. Mikor a szlitének bekapcsolják az iskolába rejtett berendezésüket, London sötétbe borul… Mik a szlitének tervei a Földdel? Mire jó az ecet? Hogyan menti meg végül Sarah Jane és csapata a Földet a pusztulástól?

3 – Eye of the Gorgon – A gorgó szeme

    4♦
(Mégis csak volt alapja a görög mitológiának)

Lavender Lawns, egy régi angol udvarházból kialakított öregek otthona, természetesen kísértettel… Luke az egyik öreg hölgytől egy talizmánt kap, amiről egy másik hölgy jelentést tesz a közeli kolostor apácáinak. Az apácák üldözőbe veszik Sarah Jane-t és társait, mindenáron meg akarják szerezni a talizmánt, s mikor nem sikerül, elrabolják Luke-ot és Clyde-ot. A fiúkat persze nem kell félteni, a középkori kolostor tele van titkos járatokkal… Az apácák egy ősöreg gorgót rejtegetnek, akinek ha valaki a szemébe néz, kővé változik. Az egyik áldozat véletlenül éppen Maria apja. De Sarah Jane sincs biztonságban, őt is kiszemelték valamire. Mire jó vajon a talizmán? Hogyan sikerül megmenteni Maria apját? Hogyan sikerül meggátolni, hogy 3000 év várakozás után a gorgók ne árasszák el a Földet?

4 – Warriors of Kudlak – Kudlak harcosai

    5♦
(Ki nyer ma, avagy Háború és béke)

Angliában több helyen, így Sarah Jane Smith lakásához közel is Combat 3000 néven egy játékház nyílik, ahol egy labirintusban a fiatalok lézerpuskákkal vívnak ártatlan játékcsatákat - vagy nem is olyan ártatlan? Egy év alatt 24 ott játszó fiatalnak veszett nyoma. Sarah Jane-nek feltűnik, hogy mikor eltűnt egy-egy tinédzser, néhány perces vihar csapott le a környékre. Luke és Clyde is gyanútlanul elmennek játszani egyet, s meg is nyernek egy menetet. Jutalmul beléphetnek a következő pályára, közli velük a menedzser. A következő pálya helyett azonban a két fiú egy teleportba lép be s hamarosan egy Föld körül keringő űrhajó rakterében találja magát. Közben Sarah Jane és Maria a fiúk nyomába ered, találkozik a menedzserrel, Mr. Granthammal és a földönkívüli Kudlak tábornokkal. A kölcsönös üldözési jelentekből, szorult helyzetekből többször is csak Sarah Jane szónikus ajakrúzsa segítségével menekülnek meg… Miért gyűjt Kudlak tábornok rátermett fiatalokat? Ki az a titokzatos főnökasszony, akinek utasítására Kudlak az űrhajóra gyűjtött már jónéhány földi fiatalt? Váratlan helyzetben váratlan megoldás.

5 – Whatever Happened to Sarah Jane? – Mi történt Sarah Jane-nel?

    4♦
(Összekuszálódott idővonalak)

Sarah Jane egy földönkívüli eredetű, rafináltan kinyitható bűvöskockát ad Marianak. A lány a kockával az ágyában játszva alszik el… és másnap, amikor felébred, nincs se Sarah Jane, se Luke, és senki sem emlékszik rájuk. Sarah Jane házában egy Andrea Yates nevű nő lakik, ő se tud Sarah Jane-ről. Maria azonban véletlenül talál egy 1964-es régi újságot, amelyben egy cikk Sarah Jane-ről és barátnőjéről, Andrea Yatesről ír: a két fiatal lány egy mólón játszott, amikor Sarah Jane a vízbe zuhant és meghalt. Mikor Maria ezt elmondja Andreának, a nő rendkívül feldúlt lesz és emlékezni kezd. Hamarosan egy árnyalak, egy trickster jelenik meg a házában, aki egy kockát ad neki… Mariát pedig elragadja egy hirtelen felbukkanó törpeszerű lény, egy graske, és 1964-be teleportálja, egy tengerpartra, ahol összetalálkozik a két fiatal lánnyal… aztán egy időn és téren kívüli helyre, ahol összefut a felnőtt Sarah Jane-nel. Kicsoda és mit akar a trickster? Miért cserélte fel 1964-ben a két lány sorsát? Hogy lehet a két nő összegabalyodott sorsvonalát szétbogozni? A helyzetet bonyolítandó, Maria apjának is a kezébe jut a kocka, s ő körülötte is összezavarodik a világ. Ráadásul egy meteor közeledik a Föld felé ütközőpályán…

6 – The Lost Boy – Az elveszett fiú

    3♦
(Elegem van a szliténekből!)

Egy televízióműsorban egy házaspár nyilvánosan keresi hónapokkal korábban elveszett fiát, aki pontosan ugyanúgy néz ki, mint Luke. Sarah Jane-t Maria anyja fel is jelenti a rendőrségen, hogy nála a fiú. A fiút erővel elviszik, Sarah Jane csak a UNIT segítségével szabadul meg a gyermekrablás vádjától. Luke-ot az új szülei erőszakkal bezárják, még iskolába sem engedik. Mariának és Clyde-nak egyre gyanúsabb a dolog és nyomozásba kezdenek. Közben Sarah Jane meglátogat egy kutatóintézetet, ahol telekinézis kísérleteket folytatnak, s egy Natahn nevű tizenéves csodagyerek a tudományos irányító… Clyde közben egyedül kapcsolatba lép Sarah komputerével, Mr Smith-szel, a komputer ekkor valami sugarat bocsát ki, és eltünteti a fiút. Luke rájön, hogy új "szülei" tulajdonképpen szlitének, akik megint a Föld feletti uralomra törnek, sőt Nathan is szlitén. Mire kell Mr. Smith-nek egy telekinetikus fejpánt? Hová tűnt Clyde? Ki vagy mi valójában Mr. Smith? Miért mozdult ki a Hold a pályájáról? Sok kérdés, eléggé kusza történet, de a végén persze minden rendeződik.

Sarah Jane Adventures, Doctor Who and all associated names and pictures are copyright © by the British Broadcasting Corporation. No infringement is intended upon the rights of the BBC with the fair use of the pictures.