Sarah Jane Adventures
Sarah Jane kalandjai

1 – The Nightmare Man – A rémember

    3♦
(Mi lenne, ha megelevenedne egy rémálmunk?)

Luke-t a szokásosnál korábban felvették az oxfordi egyetemre. Néhány nappal az elutazása előtt rémálmok kezdik gyötörni: egy magát rémcembernek nevező ijesztő alak jelenik meg, másrészt Clyde, Rani és az anyja, Sarah Jane egyre inkább elfelejtik őt, egy idegen fiút istápolnak. A rémálmok hamarosan nemcsak éjjel, hanem nappal is gyötörni kezdik, mikor akarata ellenére néhány percre el-elszundít. "Én a rémálmokból élek" – mondja a rémember és egy éjszaka Luke álmából kilépve megjelenik a való világban is. Rémálmot küld az éppen ott alvó Ranira és Clyde-ra is… és Sarah Jane hamarosan rémülten veszi észre, hogy a három gyereket nem lehet felébreszteni… Bár K-9 és Mr. Smith is a segítségére siet, a rémálomdimenzióból való visszatérés elsősorban a három fiatalon múlik…

2 – The Vault of Secrets – Titkok az alagsorban)

    4♦
(Amikor az ellenség szorul segítségre)

Egy régóta bezárt és elhagyatott elmegyógyintézet pincéjében egy lány egy villogó zöld korongot próbál ráhelyezni egy vasajtóra, mikor feketeruhás férfiak törnek rá. A lány elmenekül… Rani anyja Sarah Jane házának kerítésénél egy gyíkembert vél egy pillanatra felbukkanni… Az éppen odaérkező Sarah Jane és csapata nem hisz neki, de a dolog azonnal komolyra fordul, mikor Rani szájából hosszú kigyónyelv bukkan elő. Ismét megjelent régi ellenségük, Androvax, az utolsó veil. Odabent a házban elhagyja Rani testét és Sarah Jane segítségét kéri: megszökött a börtönéből, azonban egyúttal halálos kígyómarást kapott és haldoklik. Ki szeretné azonban szabadítani fajának 100 utolsó túlélőjét, akik nagyon régóta fekszenek hibernálva a titkok pincéjében, egy hiperdimenziós teremben elrejtett űrhajóban. Sarah Jane végül úgy dönt, hogy Androvax bűnei ellenére sem lehet a veil fajt kihalásra ítélni és segíteni kell neki. Kik a feketeruhás emberek és a vezetőjük, Mr Dread, akik mindenáron meg akarják akadályozni a titkok pincéjének kinyitását és meg akarják semmisíteni Androvaxot?… Vígjátékba illő kergetőzés az elmegyógyintézetben a feketeruhás emberek, Sarah Jane és társai, valamint az androvax részvételével. Ez utóbbi ráadásul hol ebbe, hol abba az emberbe bújik bele. Androvaxnak némi csellel sikerül az űrhajóba bejutni, de a térhajtóművek beindulása a Földet megsemmisítené. Váratlan segítség egy nem várt egyéntől… És persze a Föld, a veil űrhajó meg minden megmenekül.

Megjegyzés: Ebben a részben két régi DW történetre is van utalás. Az első: a történet elején Sarah Jane és Mr. Smith elhallgattat egy NASA Mars-szondát, mielőtt az még egy piramis képét közvetíthetné a Földre – ez egyértelmű utalás a Pyramids of Mars (A Mars piramisai) című 1975-ös történetre. Második: az egyik android levágott keze életre kell. A kéz tökéletesen ugyanolyan, mint a The Hand of Fear (A félelem keze) című 1976-os részben Eldrad megelevenedett keze.
A "veil" faj neve magyarul "fátyol, lepel", "valamit leplez, eltakar". A "fátyol" mint fajnév elég bénán hangzik. Ha valakinek van jobb ötlete, szóljon.

3 – Death of the Doctor – A Doktor halála

    5♦
(Hosszú életű lesz, akinek a halálhírét keltik)

Egy UNIT tiszt, Karim ezredes keresi fel Sarah Jane-t és közli, hogy a Doktor meghalt – 10000 fényévnyire a sansísz nevű, keselyűkinézetű lények megtalálták és ideszállították a Földre, mert ez volt a Doktor kedvenc bolygója. Sarah Jane-nek azonban kétségei vannak. A Doktor temetés előtti búcsúztatóját a UNIT egyik titkos bázisán tartják néhány meghívott jelenlétében. Sarah Jane itt összetalálkozik egyik elődjével, Jo Grant-tal, aki még a harmadik Doktor útitársa volt. A beszélgetésük során kiderül, hogy egyikőjük sem "érezte meg" a Doktor halálát. A következtetésük: koporsó ide vagy oda, a Doktor él… Nem sokkal később a folyosón Clyde észreveszi, hogy a tenyeréből kék sziklák pattognak, mint amikor egyszer régebben a TARDIS-szal összefutott. Csakhamar szikraözön közepette helyet cserél a Doktorral: a Doktor egy távoli bolygón ragadt és egy űrhajó roncsaiből összeeszkábált egy teleportáló vagy inkább telecserélő szerkezetet… Hamarosan kiderül, hogy a UNIT támaszpontra érkezett sansíszeknek és Karim ezredesnek sötét szándékaik vannak: Sarah Jane és Jo emlékeit letöltve kulcsot akarnának készíteni az elrabolt TARDIS-hoz…

Megjegyzés: A régi sorozat ismerőinek örömére igen sok utalás van korábbi dolgokra: régi ismerősök, szörnyek, helyek, emlékek bukkannak fel egyrészt Jo és Sarah Jane beszélgetései során, másrészt az emlékeik letöltésénél.

4 – The Empty Planet – A kihalt bolygó

    4♦
(Mese az elveszett királyfiról)

Rani egy reggel arra ébred, hogy nincs adás a rádióban, eltűntek a szülei, az utca üres, a mobil nem működik, Sarah Jane lakása üres, még Mr Smith sem reagál a hívásra. Valaki csenget – Clyde ront be, ő is ugyanezt tapasztalta. Egész London kihalt. Miközben a városban csatangolnak, egy fiatal fiúba, Gavinba botlanak. De vajon miért csak ők hárman maradtak meg? Hirtelen a kirakatokban minden tévé életre kel és idegen szimbólumok, jelek jelennek meg rajtuk, majd a fiatalok egy-egy robottal találják magukat szemközt… Menekülés az őket üldöző robotok elől, kihalt utcákon, boltokon és sikátorokon át De vajon csakugyan őket üldözik-e a robotok? Mi lesz az emberiséggel, ha a piros és sárga robot nem találja meg záros határidőn belől, amit vagy akit keresnek? És hogy csöppen a dolgok sűrűjébe a 13 éves Gavin?

5 – Lost in Time – Elveszve az időben

    5+♦
(Nagyon jól sikerült időkalandozás)

Sarah Jane, Rani és Clyde egy furcsa régiségboltba mennek, ahol az újság szerint nemrég egy földönkívülit láttak. A tulajdonos Sarah Jane-t a nevén szólítja és a segítségét kéri. Az időörvényben keletkezett kronasztin nevű fém három darabra törve valahová a múltba került és egy-egy tárgyként anyagiasult. Meg kell találni a tárgyakat és idehozni, különben a Föld történelme megváltozik. A férfi egy kézmozdulatára egy időablak nyílik meg, Sarah Jane és társai pedig a múltba zuhannak…

Rani 1553-ban, a londoni Towerben eszmél fel, ahol egy szolga közli vele, hogy a királynő már várja érkezését. Rani – Lady Rani – a királynő, Lady Jane Gray udvarhölgye lesz. Egy másik udvarhölgy merényletet kísérel meg a királynő ellen, a furcsán csillogó tőrben Rani ráismer a tárgyra, amit meg kell szereznie…

Clyde valahová az angol tengerpartra érkezik, 1941-ben, s egy fiatal fiúval meglesik, ahogy egy csónakból három náci katona száll titokban partra. A fiúk egy közeli templomba szaladnak és elrejtőznek, de a katonák rájuk találnak… s kiderül, hogy egy különleges régiség, "Thor kalapácsa" van náluk, ami energiával lát el egy rádiózavaró adót. Az angol radarokat így zavarva a nácik lerohanhatják Angliát…

Sarah Jane egy régi házban találja magát, 1889-ban, ahol egy fiatal hölgy, Emily Morris azzal fogadja, hogy miért kísért ebben a házban? Sarah meggyőzi, hogy ő nem kísértet, a nő azonban állítja, hogy a házban kísértetek vannak. Sarah Jane különleges karórája hamarosan jelez, s mindenfelől zajok, hangok hallatszanak. A "kísértetek" a jövőből idevetült képek – Sarah Jane-nek és Emilynek meg kell akadályozni egy majdani szerencsétlenséget…

6 – Goodby, Sarah Jane Smith – Isten vele, Sarah Jane Smith

    4♦
(Ha nem ismerjük fel időben a báránybőrbe bújt farkast…)

Mr Smith figyelmezteti Sarah Jane-t és társait, hogy egy meteor fog a közelben lezuhanni és lehet, hogy biológiailag szennyezett. De mielőtt még a helyszínre sietett csapat semlegesítené tudná a meteor esetleges fertőzöttségét, egy idegen nő teszi ezt meg helyettük. Bár nyomát vesztik, hazaérkezve látják, hogy a nő éppen beköltözik az egyik közeli házba. Sarah Jane megpróbál a nővel szótérteni, az azonban kiutasítja őket a házból. Mr Smith hamarosan megint figyelmezetet: a Sötét Horda nevű földönkívüliek közelednek, rádiójelek alapján azonosították Sarah Jane házát. Mindannyian a földetérésük helyére sietnek, de fegyvereik ellenére a Sötét Horda 3 tagjával való találkozás nem sok jóval kecsegtet.

Hirtelen váratlan segítség érkezik: a korábbi ismeretlen nő megmenti őket, ez alkalommal igen barátságos. Ruby White néven mutatkozik be, ő is földönkívüli ketyerék birtokosa, akárcsak Sarah Jane. Látszólag szent a béke.

Sarah Jane betegnek érzi magát, kihagy az emlékezete, Mr Smith szerint gyógyíthatalan betegségben szenved. Sarah Jane mindenki megdöbbenésére Rubyra hagyja a házát, mindenét s megkéri, hogy védje ő tovább a Földet a csapattal együtt. Sarah Jane-t másnap a többiek hiába keresik, Ruby pedig egyre gyanúsabb lesz hordozható komputerével együtt. Kicsoda is valójában a nő és hová tűnt el Sarah Jane, majd később Clyde is? Rani egyedül maradt, de a küzdelemben váratlan segítsége akadt: a Cambridge-ből visszatért Luke és K9 személyében… természetesen minden mögött egy földönkívüli van – a leglényegesebb kérdés talán, hogy hogyan táplálkozik a quetesh faj?

Sarah Jane Adventures, Doctor Who and all associated names and pictures are copyright © by the British Broadcasting Corporation. No infringement is intended upon the rights of the BBC with the fair use of the pictures.