Doctor Who
Ki vagy, Doki?

2014-00 – The Time of the Doctor – A Doktor ideje     4♦


(Karácsonyi különrész)

A TARDIS egy ismeretlen bolygó körül kering ezernyi más űrhajóval együtt. A bolygóról egy lefordíthatatlan üzenet sugárzódik szerte-szét a világegyetembe. A Doktor segítője egy csak "Fogantyúnak" hívott módosított kiborg fej. A Doktor átlátogat két másik űrhajóra, de az egyiken kiborgok, a másikon dalekok támadják meg. Ezután elugrik az éppen karácsonyra készülődő Clarához és családjához (kis zavart keltve azzal, hogy elfelejtette frissíteni a holografikus ruháját). Visszatérve a TARDIS-ba Fogantyú közli, hogy a bolygó neve Gallifrey. A Doktor szerint ez hülyeség. Egy óriási űrhajóra invitálják őket, ami a Pápai Mindenközpont Temploma, s a vezetője Tasha Lem főnőkasszony, a Doktor régi ismerőse. Miközben négyszemközt beszélget a Doktorral, a kint várakozó Clarának megjelennek (és el is felejtődnek) az arcnélküli Csendek…

Miért veszi körül a bolygót áthatolhatatlan erőtér, amin csak a Doktor és Clara léphetnek át? Hogy lehet, hogy a Karácsony nevű városka templomában még létezik a Doktor által rég beforrasztott időrepedés? Hol rejtőzködnek az Idő Lordok? Ismét előtérben a Doktor neve… A Doktor több száz évig védi a várost, s mikor Clara visszatér a megöregedett Doktorhoz, kiderül, hogy nincs tovább, a Doktor felélte mind a 12 regenerációját. Miként segítenek az Idő Lordok?

SPOILER! – Kattints a folytatáshoz…

Megjegyzések:
A kicsit túlkomplikált részben több régi szálról tudhatunk meg újabb dolgokat, főleg a Csendekről (a Pápai Mindenközpont Templomának gyóntató papjai) és az időrésről (5. új évad), vagy ahogy a Csendek kitervelték a Doktor megölését. Előkerül a gallifrey-i Nagy Tanács pecsétje is, ezt a Doktor a Mestertől csaklizta el a gallifrey-i Halál Zónában még mint 3. Doktor (utalás a The Five Doctor (Az öt doktor, 1983) című részre).

Bár több régi ismerős visszatérését is előre beharangozták, a dalekok kivételével a legtöbbjük (Síró Angyalok, kiborg, szontár) csak épp egy villanásra tette személyes tiszteletét.

2014-01 – Deep Breath – Mély lélegzet      5♦

A viktoriánus London – egy óriási dinoszaurusz küszködik a Temzében, a partról sokan figyelik csodálkozva, köztük a Paternoster-csapat, vagyis a detektívhármas Madame Vestra, Jenny Flint és a szontár Strax. A dinó hirtelen kikrákogja a TARDIST, az a rakpartra zuhan… A még zavart Doktor éjszaka kimászik a háztetőre s látja, amint az óriási állat kigyullad és elég. A Doktor eltűnik… Hasonló rejtélyes kigyulladások után nyomoz Mme. Vastra is. Egy titokzatos újsághírdetés révén találkozik ismét Clara és a Doktor egy furcsa étteremben.

Vagy nem is étterem az étterem? Mi a célja pincében rejtőzködő félarcú embernek és robotjainak? Miért segít, ha a Doktor és Clara visszatartják a lélegzetüket? Egy réges-régi űrhajó az 51. századból és a Madame de Pompadour? Egy emberbőrből készült léggömb? A végére persze minden megoldódik, és Clara is megbékél és elfogadja az új kinézetű Doktort.


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
Ebben a régi sorozat gótikus horror stílusú részeire emlékeztető epizódban több visszamenő utalás is szerepel:

Az önjavító robotok, a Marie Antoinett és a Madame de Pompadour – egyértelmű kapcsolat a The Girl in the Fireplace (Lány a kandallóban [Parókás intrikák], 2006) résszel.

Az ismeretlen nő a boltban, aki egykor megadta Clarának a Doktor telefonszámát a The Bells of Saint John (Szent János csengői, 2013) részben szerepelt. Trenzalore-ról a Time of The Doctor (A Doktor ideje, 2013 karácsony) részben tudhattunk meg elég sokat.

Persze az új sorozathoz illően, az évad elején kaptunk néhány rejtélyes problémát, ami nyilván csak később fog megoldódni – a félarcú robot és a nő boltban.

2014-02 – Into the Dalek – Utazás egy dalekben      4♦

Journey Blue hadnagy és bátyja az Aristotle űrhajóról felderítő úton vannak, mikor belefutnak a dalek flotta egyik egységébe. A kialakuló tűzharcban a járőrhajó felrobban, de a Doktor másodpercekkel előtte megmenti a nőt. Az űrhajón a "doktort" egy beteghez viszik – egy beteg dalekhoz, aki jó útra tért és a többi dalek elpusztítását követeli. A Doktort izgatja a lehetetlennek tűnő megtérés oka.

Az űrhajón levő nanokicsinyítővel a Doktort, Clarát és három katonát lekicsinyítve a dalekbe küldik. Le kell küzdeniük a dalek antitestjeit és kalandos úton jutnak el a dalek központjába. A Doktor kijavítja a dalek sérülését, aki ezután magához tér és öldökölni kezd, felfedi az űrhajó helyét a dalek flottának. A kijavított "jó" dalek ismét "rossz" lett… de vajon csakugyan létezhet-e jó dalek? Hogyan idézheti fel a Doktor ismét a dalek jó oldalát, hogy ezzel megmenthesse az űrhajót?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
Az ember lekicsinyítése és más szervezetbe juttatása nem új dolog Isaac Asimov: Fantasztikus utazás c. klasszikus sci-fi könyve óta. Itt újra láthatjuk, ezúttal dalekesített változatban.

Ismét felbukkant egy pillanatra az előző részben látott Missy nevű hölgy.

2014-03 – Robot of Sherwood – A sherwoodi erdő robotja      4♦

Clara kérésére a Doktor a TARDIS-t 1190-be, a sherwoodi erdőbe irányítja, bár meg van győződve róla, hogy Robin Hood nem létezett. A TARDIS-ból kilépő Doktort azonban egy nyílvessző és Robin Hood fogadja. Az erdei rejtekhelyen, miközben Robin Hood bemutatja a társait, a Doktor vizsgálódik, még most sem akarja elfogadni, hogy mindez valóság. A nottinghami seriff közben a környéket fosztogatja, gyűjti az aranyat.

Az arany nyílvesszőért folyó íjászversenyt Robin Hood ugyan megnyeri, de kiderül, hogy a seriff lovagjai valójában robotok. De vajon ki robot és ki ember? Robin Hood és a seriff valóságos, avagy ők is mechanikus emberek? Mire kell a sok arany a seriffnek? És mit rejt a várkastély mélye?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
A történet sok pontja, utalása, szereplője jobban érthető azoknak, akik olvasták Robin Hood történetét.

Ismét utalás történt az évad első történetében hallott "Ígéret Földjére".

Miniszkóp: A 3. Doktor Carnival of Monsters (Szörnyek karneválja, 1972) című epizódjában szereplő szerkezet, amelybe egy egész világot bele lehetett zárni, kicsinyíteni, és oda belépve az eseményeknek részesévé válni.

Szintén egy kastélynak álcázott űrhajóban játszódik a 4. Doktor State of Decay (Hanyatló világ, 1980) című története.

2014-04 – Listen – Figyelj…     5♦

Furcsa dolgokon töpreng a Doktor. Miért beszélünk hangosan, ha tudjuk, hogy egyedül vagyunk? Mert tudat alatt érezzük, hogy még sem vagyunk? Mi van, ha az evolúció létrehozta a tökéletesen rejtőzködő lényt? Honnan tudhatnánk akkor meg, hogy egyáltalán létezik? Mi van, ha mindenkinek van egy láthatatlan kísérője? Miért van az összes embernek legalább egyszer életében pontosan ugyanaz a rémálma: éjszaka felébred, felgyújtja a villanyt, és a szoba mintha megváltozott volna. Győzködi magát, hogy nincs ott senki, és akkor hirtelen az ágy alól kinyúlik egy kéz és megragadja a lábát…

A Doktor Clara segítségével megpróbál a fenti elképzeléseinek utána járni. Clara és kollégája, Danny Pink éppen túl vannak első félresikerült randijukon. A TARDIS-t Clara tudatalattijának a lány gyerekkorába kéne irányítania, ahol és amikor az a rémálom történt, de a dolgok másképp alakulnak. Miért Danny gyerekkorába jutnak? És ki az a földi kísérleti időutazó, aki a világegyetem legszélén köt ki, és akihez megint Clara tudattalattija nyomán jut el a TARDIS? Mitől fél a férfi éjszakánként ott, ahol nincs senki? És legvégül, ki vagy mi volt a még kisgyerek Doktor ágya alatt?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
Újabb dolog derült ki a Doktorról: Háborús Doktor alakjában miért ment Gallifrey-n éppen egy romos pajtába, hogy véget vessen az Időháborúnak?

2014-05 – Time Heist – Időrablás     4♦

A Doktor elvinné Clarát egy közös barangolásra, de a lány éppen randevúra indulóban van. Megszólal a TARDIS telefonja, s abban a pillanatban, mikor a Doktor felveszi, hirtelen máshol találják magukat – egy szobában, az asztalon egy memóriahernyóval. Az asztal körül ülők, vagyis ők ketten, egy Saibra nevű alakváltó mutáns nő, és egy Psi nevű félig komputerizált, feljavított ember egy lejátszóból a saját hangjukat hallják vissza. Saját akaratukból beleegyeznek, hogy a memóriájukat töröljék. Egy üzenetet kapnak a "Tervezőtől". A Karabraxos Bank a világegyetem legbiztonságosabb bankja, egy egész bolygót foglal el. Az illetéktelenül behatolókat megsemmisítik. Négyüknek viszont be kell törniük. Megkapják az utasításokat, csak azt nem tudják meg, miért is kell betörniük és eljutni a trezorba?

Sikeresen bejutnak a bankba és a szervízfolyosókra, de közben állandó veszély fenyegeti őket: a Teller nevű bikafejű telepatikus lény, a védelem része, aki kiszedi a rossz szándékú ügyfelek fejéből a szándékukat…

A folyosókon a Tervező csomagjaiba rejtett további utasítások, eszközök várják őket. De vajon hogyan szervezhette, tervezhette meg mindezt így előre valaki, még a közelgő napkitörést is előre tudva? Miféle időhurkot kell a Doktornak bezárnia, hogy megtudhassa, miért is vannak itt? Hogyan kapja vissza a Doktor az emlékeit, hogy aztán kiderüljün, miféle ügylet is ez a cifra bankrablás?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
A memóriahernyó korábban már szerepelt a karácsonyi részben (The Snowmen, A hóemberek, 2012)

Torchwood utalás? Bár jó hír lenne. Jószemű nézők vették észre, hogy mikor Clara szorult helyzetbe került és Psi a Teller figyelmének elvonásakor átfutotta a galaxis bűnözőinek adatbázisát, a képernyőn az egyik személy az időügynök John Hart kapitány volt, Jack Harkness kapitány valahai társa és szeretője. Itt

2014-06 – The Caretaker – A gondnok     4♦

A sok utazgatás után a Doktor egy nap közli Clarával, hogy most nem mennek sehová, ő viszont titkosügynök lesz. Másnap az iskolában az igazgató bemutatja az új gondnokot, John Smith-t, aki nem más, mint az álruhás Doktor. Clarának nehéz a kettős élet, Danny gyanakszik, hogy Clarának esetleg titkai vannak előtte és az új gondnok se tetszik neki.

A Doktor annyit elárul Clarának, hogy egy gyilkoló robotgép, egy Skovox Blitzer rejtőzik a közelben s ártalmatlanná kell tennie. Ezért körülrakta az iskolát időaknákkal, hogy a gépet majd tőrbecsalva messze eldobja az időben. A mind jobban gyanakvó és szaglászó Danny ellenére öszejön a dolog, bár egy kis hibával. Hogyan sikerül végül teljesen megszabadulni a Blitzertől és hogyan tálalják Dannynak, hogy ki is a Doktor és mi a TARDIS? Hogyan fogadja mindezt Danny?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
Ismét újabb utalást kaphattunk a történet legvégén az "Igéret Földjéről", amit a robotok is kerestek az első epizódban. Már biztos, hogy ez az idei évad részeit lazán összefogó átívelés, amire majd csak a legvégén kapunk választ.

A Doktornak nagyon tetszhet a John Smith avagy Kovács János álnév, ki tudja, hány alkalommal használta már, először még a második inkarnációjában használta.

Ismét szóba került az artron energia, ez vonzotta a Blitzert a Földre. Nem sokat tudnk róla, csak annyit, hogy kell a TARDIS működéséhez és a Doktor regenerálódásához.

2014-07 – Kill the Moon – Öld meg a Holdat     4♦

2049, Hold – Clara jelenti a Földnek: 45 perc alatt egy szörnyű döntést kell egyedül meghozniuk: az ember, aki mindig segített, elment. A tét: egy ártatlan élőlény vagy az egész emberiség pusztulása.

Clara az iskolában mérgesen közli a Doktorral: a néger diáklány, Courtney Woods szörnyű egy alak, kontrollálhatatlan, elcsórta a pszichikus papírt, stb. A Doktor nem veszi komolyan, de aztán rajta kapja a lányt TARDIS-ban. Courtney kérdezi a Doktort, hogy lehetne-e ő különleges valaki? Oké, legyél te az első nő a Holdon, s a TARDIS egy éppen a Holdra tartó űrhajón köt ki, egy helyrehozott és száz atombombával megrakott régi űrsikló rakterében. De honnan van a Holdon földi gravitáció? Miért van itt egy halom atombomba? Mi történt a Holddal? Senki sem tudja a választ. Idegenek állhatnak minden mögött…

Egy elhagyott holdbázison csak fokozódik a rejtély, a rájuk támadó furcsa pókalakú lényeknek lenne köze a Hold tömegének megnövekedéséért és az egyre táguló szakadékokért? De a lényegesebb a Hold belsejében növekvő valami. Nem sok idő maradt a cselekedésre, a nőknek a Doktor nélkül kell dönteniük, de végül is a dolog nem sül el olyan rosszul, mint előtte gondolták.


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
Steven Moffat szólt már róla, hogy a Doctor Who nem sci-fi, hanem inkább mese. Ezt most bejött ebben a részben. A mai világ, a sci-fi és a mese fura keverékét kaptuk. Ízlés dolga, kinek hogy tetszik. A 45 perc szokás szerint kevés egy ilyen történet részletezéséhez, sok elvarratlan, nem megmagyarázott dolog volt.

Ismét több apró visszautalást láthattunk a régi dolgokra. Előkerült a negyedik Doktor kedvelt jojója, amivel a nehézkedési erő mértékét becsülte. Clara szerint a baj nem nagy, hiszen látta, hogy a Hold a jövőben is a helyén van. A Doktor leintette, hasonlóan, mint a negyedik Doktor Sarah Jane-t a Pyramids of Mars (A Mars piramisai, 1975) történetben. Akkor Sarah Jane mondja a Doktornak, hogy elmehetnek, hiszen tudja, hogy Sutekh nem pusztította el a Földet 1911-ben. A Doktor ekkor elvitte az alternatív jövőbe megmutatni, hogy milyen lenne a Föld, ha nem állítanák meg Sutekhet.

A tizedik és tizenegyedik Doktor is többször hivatkozott a jövő homályos, az időben fixált, nem megváltoztatható pillanataira.

2014-08 – Mummy on the Orient Express – Múmia az Orient Expresszen     5♦

Egy öreg hölgyhöz, Mrs. Pitthez az Orient Express étkezőkocsijában egy múmia közeledik, egyre fenyegetőbben… de csak ő látja. A múmia megragadja… a hölgy holtan csuklik össze.

A poggyászkocsiban megjelenik a TARDIS. A Doktor és Clara bevonulnak a vonat elegáns szalonkocsijába – vagyis az egykori Orient Expressz pontosan rekonstruált űrbéli változatába. A dizőz énekel, az ablakon át galaktikus ködök, és fekete lyukak látszanak. Clara több hét elteltével megbékélt a Doktorral. Azonban hamarosan újabb áldozatot szed a titokzatos támadó. A felfedezőútra indult Clara csapdába esik a poggyászvagonban, ahol van még egy szarkofág is… Moorhouse professzor egy állítólagos Jós nevű mítikus múmiáról beszél, akit ha valaki meglát, csak 66 másodperce marad az életből…

Az utasok egy része tudósember, akitől a vonat Gus nevű komputere erőszakkal azt követeli, hogy jöjjenek rá a múmia titkára. Közben a folytatódnak a titokzatos támadások… Hogyan lehet megállítani a csak az áldozata számára látható múmiát, és egyáltalán: miként működhet egy százezer éves múmia a jövőben? És miért éppen itt jelenik meg?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
A kérdés nyitott marad: ki áll az események mögött?

2014-09 – Flatline – ~A síklakók     5♦

Izgatott telefonáló: segítség… mindenütt ott vannak. Aztán csak egy kép marad belőle a padlón… Clara épp haza indulni készül a TARDIS-ból, mikor a Doktor furcsa jeleket észlel, aztán kívül összezsugorodik a TARDIS, alig tudnak kimászni belőle. A Doktor szerint nem nagy ügy rendbehozni. Nekifog kideríteni az okát, közben Clara sétál egyet. Egy aluljáróban egy közmunkára ítélt Rigsy nevű graffitis fiúval találkozik, és együtt furcsállják a falra festett embereket. Mikor Clara visszatér, a TARDIS már alig néhány hüvelyk magas… valami elszívja a TARDIS külső dimenzióit és az energiáját.

A városban több ember is eltűnt, csak egy kép maradt belőlük a falakon. De miként mozoghatnak az idegenek a falakban, hogyan veszik üldőzőbe a metróalagútban csapdába esett főhőseinket? Miként cselekszik Clara, hogy zsebében az arasznyi TARDIS-szal és a benne rekedt Doktorral megmentse saját magukat és a TARDIS-t? Kifélék a falakban mászkáló kétdimenziós lények?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
Pár pillanatra ismét megjelenik a korábban már látott titokzatos Missy és Clara-t dícsérgeti.

2014-10 – In the Forest of the Night – Az éjszaka erdejében     5♦

Clara és Danny egy csoport gyereket visz kalandos éjszakai múzeumlátogatásra. De mikor reggel kilépnek a múzeumból, mindenfelé fák, növények burjánzanak – Londont egy éjszaka elborította az erdő. De nem csak Londont, az egész Földet. A Doktor is hamarosan tudomást szerez a történtekről. Egy Maebh nevű kislány szalad az erdőben, a TARDIS-t látva bekopogtat, a Doktort keresi, segítséget kér, mert üldözik, és Clara mondta neki, hogy keresse a Doktort. A Doktor Londonba irányítja a TARDIS-t. De az időgép azonnal meg is áll és közli, hogy London közepén vannak… egy erdőben… a Trafalgar téren, a fák között a jellegzetes Nelson szoborral és az oroszlánokkal.

Danny és Clara a gyerekekkel a TARDIS-hoz tartanak. De hogyan nőhetett ki egy erdő egy éjszaka alatt? Honnan tudhatott Maebh a közeledő napkitörésről? Miféle hangokat hall a kislány a fejében? Az emberek lángszóróval támadják az erdőt, hiába… Ellenség az erdő vagy barát? Kommunikáció az erdővel. Miért nem pusztította el a Tunguzka meteorit 1908-ban a Földet? És persze minden jó, ha a vége jó.


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

2014-11 – Dark Water – Sötét víz (1. rész)     5+♦

Clara izgatottan hívja Dannyt telefonon, csak egyetlen, de annál fontosabb mondanivalóval: Szeretlek, szeretlek, szeretlek… Danny azonban hirtelen elhallgat. Pár perc múlva egy női hang közli, hogy Dannyt, miközben átkelt az úttesten, elütötte egy autó… Clara visszafojtott érzelmekkel, zilált állapotban hívja a Doktort.

Clara közli a Doktorral, hogy szeretne látni egy igazi működő vulkánt. Közben elcseni a TARDIS hét kulcsát és altató tapaszt kér a Doktortól, mert állítólag rosszul alszik. A Doktor nem akar adni, de Clara szerez egyet és a Doktorra rakja. Ez a csel ugyan nem jön be, azonban Clara a kulcsokkal zsarolja a Doktort: hozza vissza neki Dannyt, csinálja vissza a történteket, vagy a TARDIS kulcsait megsemmisti, a lávába dobja. A Doktor nemet mond, hiszen ezzel időparadoxont teremtene és Clara idővonala szétesne. Clara végül az összes kulcsot a lávába dobja, így a TARDIS örökre bezárult…

Vagy mégse? A Doktor segíteni próbál. Hol találnak rá az elhunyt Danny Pinkre? Miféle hely a Másvilág, ahol Missy és segédje udvariasan fogadják az elhunytak lelkét? A Doktornak gyanus az egész dolog, joggal. De a legfőbb kérdés: ki is ez a titokzatos Missy nevű hölgy és mi köze van a cybermenekhez, a kiborgokhoz?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
Mi a gallifrey-i matrix, amivel a DRW sorozat jócskán leelőzte az 1999-es jól ismert Matrix című filmet? itt

2014-12 – Death in Heaven – Halál a mennyországban (2. rész)     5♦

A 3W cégnek a Szent Pál székesegyházban elrejtett titkos bázisán Clara a kiborgok csapdájába esve cselezik, hogy időt nyerjen, azt állítván, hogy a teste csak álca, igazából ő a Doktor. Odakint közben a Doktor felocsúdik a meglepetésből, hogy Missy a Mester női reinkarnációja. Farkasszemet néznek a kiborgokkal, majd hirtelen körülveszik őket a UNIT katonái Kate Lethbridge-Stewart vezetésével. A katedrális kupolája megnyílik, immár repülni képes kiborgok jelennek meg és sötét felhőt eresztenek a városok és temetők fölé, amiből különös eső hullik, a kiborgspórák hatására megnyílnak a sírok…

A UNIT parancsnoki repülőgépén a Doktorból a Föld teljhatalmú elnöke lesz… de itt van a régi ellenség, a Mester úf inkarnációja is, akit persze nem lehet bilincsekkel csak úgy fogva tartani. Mi történik a temetőben, mi történik Dannyvel, és egyáltalán, hogyan menekül meg az emberiség? A Doktor és Clara elválása.


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
Az epizód sok, a régebbi részekhez kapcsolódó utalást, röpke félmondatot tartalmaz. Clara felsorolja a Doktor korábbi házasságait. A Mester a 3. Doktor kedvenc szólásait idézi, a UNIT tudósa Osgood is utal az előző két Doktorra. Még Lethbridge-Stewart tábornok is előbukkan.

???

Az évad első felének halmozódó kérdései, rejtett utalásai, átívelései (story arches) a titokzatos nővel, Missyvel kapcsolatosak.

A nyolcadik évad részeiről kritikák a Watchaholics blogon.


Hát igen, a TARDIS időmezeje néha akaratlanul is magával hurcol ilyeneket.