Doctor Who
Ki vagy, Doki?

2015-00 – The Last Christmas – Az utolsó karácsony      4♦


(Karácsonyi különrész)

Clara éjszaka a tetőről jövő zajra ébred. A háztetőn a Télapó az ügyetlen segédeivel veszekszik. Zavartan magyarázkodik Clarának, de a lány is zavartan válaszol, mikor kérdezik tőle, hogy ugye hisz a Télapóban? Hirtelen megjelenik a TARDIS és a Doktor beküldi a lányt. Figyelmezteti a Télapót, hogy tudja, mire megy ki a játék. De a Télapó is figyelmezteti őt, hogy szorul még a Doktor majd az ő segítségére.

Egy kutatóállomás az Északi-sarkon. Az egyik nőt, Shonát a betegszobába küldik úgy, hogy közben a figyelmét zenével szándékosan elterelik. Hirtelen megjelenik a Doktor és Clara. Az ágyban levő betegek felülnek, a fejüket furcsa lények burkolják körbe. Telepatikusak, mások szemével látnak. Hunyja be mindenki a szemét, parancsolja a Doktor, és gondoljon másra. Pókszerű lények támadják meg őket. Mikor miden veszni látszik, lövések dörrenek, robbanás, és megjelenik a Télapó, rendet csinál.

A kantrofarrák, más néven álomrákok telepatikus mezőt generálnak, az áldozatukra kellemes álmot bocsátanak, miközben megemésztik az agyát. Mindenki áldozat, a Doktor, Clara, a kutatók, az álom többrétegű. De van-e ébredés az álomban-az-álomból? És végül is kicsoda a többször is segítségükre siető Télapó? Ő is csak álombeli alak lenne?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

2015 – Prologue – Prológ


(2 perces mini előzetes a következő évad első történetéhez)

A Doktor a Karn bolygón beszélget a titokzatos Karni Nővérek (Sisterhood of Karn) főnökével, Ohila Tisztelendő Nővérrel. Ohila elmondja, hogy a Doktorral egy nagyon régi ellensége szeretne találkozni, a szolgái már keresik őt. Ohila kérdésére, hogy el fog-e menni, a Doktor nemmel válaszol. De Ohila tudja, hogy a Doktor hazudik, a további társalgásban is kifacsart válaszokat adnak egymásnak. A Doktor végül egy plakettet ad át Ohilának azzal, hogy nyilván tudja, kinek kell továbbítania. Ohila búcsúszava a Doktorhoz, hogy az ellenségei elől az ember el tud rejtőzni, de a barátai elől nem.

A rövid minitörténetet itt láthatod.

2015 – The Doctor's Meditation – A Doktor meditálása


(8 perces mini előzetes a következő évad első történetéhez)

Valahol egy középkori kastélyban a Doktor meditálását egy Bors nevű várúr szakítja félbe. Bors a Doktor lekötelezettje, mivel megmentette az életét. Vizet ad a Doktornak, az azonban olyan rossz, hogy a Doktor egy új kút ásását kéri, jó víz nélkül nem tud meditálni. Ki is jelöli a kút helyét, de nem sok sikerrel, csak több nap múlva, a 12. próbálkozás jár eredménnyel. A Doktor ezután a kút mellé egy látogatóközpont létrehozását javasolja, Bors ettől már eléggé kiakad.

A Doktor kis bűvésztrükkjeit gyakorolja, Bors ezeknek nem dől be, a Doktor így megállapítja, hogy a férfi nem is olyan idióta. Közben a trónteremhez egy kiegészítő szobát csatoltak, a Doktor itt kezdene meditálni és csendet kér. Bors ugyan kijelenti, hogy épp a Doktor tud a legkevésbé csendben maradni. A Doktor végül visszahívja, hogy elmesélje neki a történetét. Az Idő Lord elmondja, hogy bár már sok csatatéren járt, a legutóbbi az utolsó lesz...

A rövid minitörténetet itt láthatod.

2015-01 – The Magician's Apprentice – A varázsló tanonca   (1. rész)    [magyar cím: A varázslóinas]     5♦

Csatatér valahol, lézerrel lövöldöző első világháborúbelinek látszó repülőgépek, nyíllal válaszoló katonák... Egy katona egy eltévedt gyerekre bukkan a ködben, de egy kézakna, egy földból kinyúló kéz a katonát a föld alá rántja. Hirtelen megjelenik a Doktor és a szónikus csavarhúzót odadobja a fiúnak. A fiú nevét kérdi. A neve hallatán, "Davros", a megrőkönyödő Doktor ott hagyja a srácot.

Sarff telepes a Doktort keresi egy maldovariumi bárban, az Árnyék Egyezménynél, a Karn bolygón. De hiába. Megbízója, Davros közli, hogy a barátai után szaglászva próbálkozzon. De a Doktort keresi Missy is, mivel megkapta a Doktor gyónáskorongját. Kissé teátrális módon, repülőgépek megállításával hívja fel magára a UNIT és Clara figyelmét. Hogyan akadnak rá közösen a korai Angliában tartózkodó és udvari varázslót alakító Doktorra? És milyen üzenetet ad át az ugyancsak oda érkező Sarff telepes a Doktornak, miért akar találkozni Davros vele? Csapda vagy nem csapda, ez itt a kérdés. A célegyenesben a dolgok látszólag szomorú véget érnek.


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
Davros több korábbi Doktor dalekokkal szembeni konfrontációját feleleveníti, köztük a negyedik Doktorét is, amikor vívódása miatt végül nem robbantja fel a legelső dalekok inkubátorszobáját. A negyedik Doktor szavai talán a legjelentősebbek:
Ha egy jövőt ismerő személy azt mondaná neked egy gyerekről, hogy majd felnőve egy rendkívül gonosz és kegyetlen diktátorrá válik és milliók életét fogja elvenni, akkor megölnéd-e azt a gyereket? (Genesis of the Daleks - A dalekok születése (1974))

2015-02 – The Witch's Familiar – A boszorkány famulusa   (2. rész)    [magyar cím: A boszorkány segédje]     5♦

Missy és Clara csak nem haltak meg: Skarón, a dalek város mellett vannak. Clara fejjel lefelé lóg, Missy egy karót hegyez esetleges vadászat céljára. Hogyan menekültek meg? Missy előrelátóan módosította az örvénymanipulátoraikat, hogy az a dalek fegyverek energiáját felhasználva teleportálja őket. A két nő a város alatti csatornákban bolyong, ami tulajdonképpen a régi, bomlófélben levő dalekok temetője. De elfogják őket, illetve csak Missyt, Clara ügyesen álcázza magát...

A Doktor közben Davrost kipenderíti a székéből és meglepi a többi dalekot, de rajtaveszt, mert Sarff is résen van. Hová vezet a hosszas eszmecsere a haldokló Davrosszal? A Doktor áldott jó szíve miatt segíteni akar a látszólag megtért Davroszon, de hová vezet mindez? Hogyan semmisül meg végül a dalek város, és mi az a szó, ami miatt a Doktor visszamegy az időben, hogy megmentse a gyerek Davrost?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
Az angol címet kicsit nehéz pontosan fordítani átvitt értelme miatt is: a mitológiában minden boszorkánynak, gonosznak van egy segítő társa, familiárisa, famulusa, a nyugati hiedelmekben ilyen például a boszorkány fekete macskája. Ld. Itt és Itt

2015-03 – Under the Lake – A tó alatt   (1. rész)      5♦

2119-ben egy skóciai vízalatti bányaállomás dolgozói egy egykori katonai támaszpont elárasztott helyén egy félig eltemetett ismeretlen repülőjárműre bukkannak. Itt hagyott kísérleti katonai jármű lenne? Vagy földönkívüli űrsikló? Belül ismeretlen betűkkel készült felirat van. Közben az egyik ember egy furcsa alakot lát és hirtelen tűz támad a raktérben, az egyik hajtómű egy pillanatra beindult. A tűzben elégett parancsnok hamarosan szellemként megjelenik egy idegen szakállas alak társaságában...

Megérkezik a TARDIS. A Doktor felfedező útra indul – vajon miért jött ide a TARDIS saját akaratából? Hamarosan összefutnak két szellemmel, egyelőre szótlanul bámulják egymást. Rábukkannak a legénységre, egy ólomborítású helységbe menekültek a szellemek elől. A Doktor szerint szellemek nincsenek. Vagy mégis? Mi lehet a titokzatos felirat megfejtése? Miért akarják a szellemek, hogy mind több ember váljon hozzájuk hasomlóvá? Mit rejt a közeli, szintén a tó feneke mélyén levő egykori templom? Sikerül-e elmenekülni a támadó és az állomás vezérlését manipuláló szellemek elől?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
A Casst alakító színésznő Sophie Stone valójában is néma.

A tivoliakról már szó esett korábban a The God Complex – Istenkomplexus (2011) című részben.

2015-04 – Before the Flood – Az árvíz előtt   (2. rész)      5♦

A TARDIS a Doktorral és két társával visszaérkezik az elöntés előtti faluba, ahol rátalálnak az űrjárműre, vagyis egy űrhalottszállítóra a még élő Mr. Prentisszel egyetemben. A járműben a halott Halászkirály fekszik. Vagy mégsem halott? A Doktor kapcsolatba lép Clarával és jövőbeli saját szellemével. E szerint a Doktor meg fog halni? Tenni kéne valamit, de a TARDIS nem hajlandó visszatérni, zavar van az időben... A Doktornak egy ontológiai ellenparadoxont kell létrehoznia, hogy ezzel megmentse saját magát, legyőzze a Halászkirályt, csapdába ejtse a szellemeket és szokatlan módon visszatérhessen a jövőbeli állomásra.


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
A Doktor az utóbbi részekben többször is megpendítette a gitárját. A gitározás nem volt színészkedés – Peter Capaldi fiatal korában, a 80-as évek elején a Dreamboys nevű punk együttes gitárosa és énekese volt. Itt és itt

2015-05 – The Girl Who Died – A lány, aki meghalt   (1. rész)    [magyar cím: A halott lány]     4♦

Miután a Doktor megmentette Clarát egy, az űrruhájába bújt végzetes kártevőtől, a TARDIS egy viking falu közelében materializálódik. A főhősöket természetesen foglyul ejtik. A Doktor épp Odin istennek kiadva magát akarna hatni a vikingekre, mikor csakugyan megjelenik az égen Odin, és a faluban megjelenő páncélosai magukkal ragadják a viking harcosokat, Clarát és egy Ashildr nevű viking lányt.

A Doktor hamarosan rájön, hogy "Odin"-nak semmi köze a skandináv istenhez, egy mire nevű harcias fajhoz tartozik. Clarának is egyértelmű, hogy egy űrhajóra kerültek. A magabiztosan fellépő Clara és Ashildr hatására Odin másnapra párviadalt kezdeményez a faluban. Vajon hogyan sikerül legyőzni és megfutamítani az idegen harcosokat a faluban visszamaradt egyszerű embereknek és a Doktornak? És mi lett az ára a győzelmüknek?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
Ashildr örök életűvé válása gyanúsan hasonlít a Jack Harkness kapitánnyal történtekre a 2005-ös évad befejező epizódjában (Az utak elválnak).

A Pompeji lángjai (2008) részben szintén Capaldi játszotta Caecilius szerepét.

Csak a valóság kedvéért: bár a Doctor Who mese, amiben minden megeshet, elektromos angolnák csak Dél-Amerikában élnek, és nem szikráznak a vízben...

2015-06 – The Woman Who Lived –Az asszony, aki élt   (2. rész)    [magyar cím: Tiszavirág]     4♦

1651. Éjszaka a Rémlovag feltartóztat egy kocsit és egy amulettet követel... A TARDIS megjelenik a közelben, a Doktor egy műszerrel egy földönkívüli tárgyat keres... majd előbukkanva szembeszáll a lovaggal és az utazóláda érdekelné, de a kocsi odébáll. Ekkor a lovag leveszi az álarcát... Ashildr. Mi tartott ennyi ideig, öregúr? – kérdi.

Ashildr, vagyis most már Lady Én, egyedül él egy udvarházban... vagy talán mégse? A Doktor és ő utána erednek a titokzatos tárgynak: egy ógörög amulett, ami a mondák szerint megnyitja az alvilág kapuját. Ashildrot megviselte a 800 év, a földi létet már unalmasnak tartja, de a Doktor csapdába ejtette az örökélettel. Kérleli a Doktort, hogy vigye magával... ha nem, másképp fog távozni. Vajon ki a titokzatos segítőtárs és miért kell mindehhez az amulett?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

2015-07 – The Zygon Invasion – A zigon invázió   (1. rész)      4♦

Osgood és Osgood videofelvételt készítenek: megtudhatjuk, hogy még a Doktor napja idején született ember-zigon békeszerződés alapján, az ú.n. Dupla hadművelet keretében, a UNIT segítségével 20 millió zigon érkezett a Földre. Békében élhetnek ember formában, ha azonban a dolog kiderül vagy valamelyik Osgood meghal, a Doktor által ott hagyott "Osgood-doboz" aktiválódik és életbe lép a Lidércnyomás program...

Osgood menekül a zigonok elől, egy íróasztal alatt sms-t próbál küldeni a Doktornak... A Doktort az aktiválódott Lidércnyomás program a Földre hívja. Egy játszótéren két, iskolás lánynak álcázott zigon főparancsnokhoz szól, segíteniük kell. A zigonok között nyilván szakadárok vannak, akiknek érdeke volt a béke megszegése. Hirtelen két álcázatlan zigon jelenik meg és elragadják a lányokat...

A Doktor és Clara, Kate Stewart és Jac megpróbálják megakadályozni a vérengzést – a Doktor Turmezisztánban, Kate New Mexicóban, Clara és Jac Londonban. De a helyzet egyre reménytelenebb, hiszen már nem lehet tudni, ki igazi ember és ki alakváltó zigon... Clara-e Clara, Kate-e Kate?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

2015-08 – The Zygon Inversion – A zigon fordulat   (2. rész)      3♦

Clara mintha valami rossz álomból ébredne – de ébren is furcsaságok veszik körül. A TV-ből a Doktor hangja hallatszik: Zigon invázió... menekülj a TARDIS-ba. De a másik Clara, vagyis Bonnie rakétát lő a Doktor repülőgépére. Clara megpróbálja befolyásolni... először sikerrel, azonban a következő rakéta célba talál. De Clara észrevesz két kis foltot a képen, két ejtőernyőst...

Míg Bonnie mindenképpen rá akarja venni a gubóban levő Clarát az Osgood-doboz helyének elárulására, a megmenekült Doktor és Osgood egy áruház mélyén Kate Stewarttal (vagy a másolatával?) fut össze és a pincébe sietnek, ahol a zigonok a lemásolt emberek eredetijét őrzik. De a Clarát rejtő gubó nincs ott...

Végül minden szál és minden főszereplő a UNIT Fekete Archívumában fut össze, ahol két Osgood-doboz is van, egy az embereknek, egy a zigonoknak. Mindegyik belsejében két gomb van, az egyik a halálé, a másik a békés túlélésé...


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
A zigonokra halálos Z67 ideggázt még a negyedik Doktor útitársa, Harry Sullivan fejlesztette ki.

Az Osgoodok ruházatán a korábbi Doktorok néhány jellegzetessége fedezhető fel: a negyedik Doktor sálja, a hetedik Doktor kérdőjelei, a tizenegyedik Doktor csokornyakkendője. Mikor Bonnie kinyitja Clara lakásán a fali széfet, a széfet rejtő képen egy pillanatra az első Doktor látszik.

2015-09 – Sleep no more – Nincs több alvás    [magyar cím: Ne aludj többé]     4♦

38. század. A történet tulajdonképpen egy "Ne nézd meg" figyelmeztetéssel kezdődő videoüzenet, amit a Neptun körül keringő Le Verrier űrállomás roncsain találtak, s egy Rassmussen nevű kutató próbálja elmondani az érthetetlen történteket. A film azonban többet is tartalmaz, mint egy ember elbeszélése…

Mivel az állomás elhallgatott, mentőcsapat érkezik Nagata parancsnok vezetésével. A legénység eltűnt, azonban valahogy Clara és a Doktor is ott vannak. Kutatás közben a sötét folyosók mélyéről hátborzongató üvöltések hallatszanak… menekülés… a záródó ajtón egy óriási kar nyúl be értük, majd porrá omlik.

Egy csarnokban a Morpheusoknak nevezett gépezetekre bukkannak, amelyek többek valamiféle pihentető alvást előidéző szerkezeteknél. Az egyik nyitott gép beszívja Clarát, de látszólag semmi baj nem történik. Egy másik gépből pedig az ide menekült Rassmussen bukkan elő. A Rasmussen által feltalált gépek az ember alvásigényét mindössze néhány percre zsugorítják. De ennek ára van...

Mi is az az "álomhomok", amiből a szörnyek vannak, s akik elől folyvást menekülniük kell? És hogy lehet az, hogy bár az állomáson nincsenek kamerák, mégis minden mozdulatukról videofelvétel készül? Hová kerülnek a felvételek és miért?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
A film elején nincs ott a szokásos cím, zene és kreditek, ezzel is hangsúlyozva, hogy egy talált videoüzenetről van szó.

Eredetileg ez is kétrészes epizódnak íródott, majd egy rövidebb rész lett belőle. Kár, mert így elég sok látszólag logikátlan ugrás és miért van a történet szálában. Több idő esetén több magyarázat fért volna az epizódba.

Magyar kritika itt

2015-10 – Face the Raven – Nézz szembe a hollóval   (1. rész)    [magyar cím: A holló törvénye]     5♦

Megszólal a TARDIS telefonja, Clara veszi fel. Rigsy [A síklakók, 2014] telefonál egy különleges, a nyakán magától megjelent és visszaszámoló tetoválás miatt: percenként csökkenő számok. A Doktor megvizsgálja Rigsyt – a fiú tegnap egy idegen életformával érintkezett, az emlékezetét törölték, s hamarosan meg fog halni, közli.

De ki/mi tehette? A Doktor szerint Rigsby egy fordított csapda-utcában járhatott, az emberek elől egy érzékelésszűrővel elrejtett helyen. Sikerül rábukkanniuk a szűk sikátorra, ahol Ashildrba futnak: az egykori viking lány egy földönkívülieknek fenntartott menhelyet üzemeltet. S mint kiderül, ő tette a tetoválást, a kronolockot Rigsbyre, mert a fiú tegnap gyilkosságot követett el. Ha az óra lejár, egy holló el fogja venni az életét...

Miféle bűnnel vádolják Rigsyt? Az idő egyre fogy, Clara pedig olyan megoldással próbálja Rigsyt megmenteni, ami az ő számára nem életbiztosítás. Mi köze van a Doktornak és Ashildrnak az egészhez, az állítólagos bűntényhez?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
Csapda-utca (trap street): a térképész által készakarva berajzolt nemlétező kis utca. Ezzel bizonyítható, ha valaki engedély nélkül lemásolja, kiadja az ő térképét.

A befejezés elég váratlanul ért mindenkit. Úgy tűnik, az idei évadot egy háromrészes történet fejezi be.

2015-11 – Heaven Sent – Az ég küldte   (2. rész)    [magyar cím: Az örökkévalóság másodperce]     5♦

A Doktor egy ismeretlen helyre, egy középkori vár tornyába teleportálódik. Fennhangon szól az ismeretlenhez, hogy fedje fel magát. Léptek közelednek, megjelenik egy fenyegető alak lepelben. A Doktor menekülés közben egy zárt ajtót kinyitva a falba ütközik… A vár átalakul, a falak mozogni kezdenek és feltárul egy hálószoba. A szoba falán egy máladozó festmény, Clara képe lóg… A Doktor fennhangon gondolkozik: börtönben van? Kínzókamrában? De a leples lény egyre üldözi, míg a Doktor végül egy ablakot betörve kiugrik a tengerbe…

És ez így folytatódik teremről teremre, időtlen időkig… hacsak át nem jut az útját álló 10 láb vastag kristályfalon, hogy haza érkezzen. De hova haza és vajon ki hozhatta létre ezt a neki szánt elvarázsolt kastélyt?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

2015-12 – Hell Bent – A pokol elvette   (3. rész)    [magyar cím: Öt perc a pokol]     5+1♦

USA, Nevada. A Doktor betér egy útmenti bárba, a pult mögött Clara áll. Látszólag nem ismerik egymást. A Doktor játszani kezd a gitárján. A lány kérdésére, hogy mi a darab címe, a válasz: Clara. És nekifog elmesélni a történetét.

Gallifrey. Megszólal a város kolostorharangja. Rassilon, az Idő Lordok Elnöke aggódik, s közlik vele, hogy a kolostorszellemek aktivizálódtak... Megjelenik a karni Ohila Tisztelendő Nővér is, akit az Elnök kiutasítana, de Ohila válasza, hogy a Doktor hazatért. A Doktor a pusztából nem hajlandó a fővárosba menni, végül maga az Elnök jön érte. A Doktor elküdi az Elnöket melegebb éghajlatra, mire ő lőparancsot ad a katonáknak, hogy végezzék ki a Doktort... de a katonák nem engedelmeskednek, mert a Doktort háborús hősnek tartják.

Az immár Elnökké lett Doktor kérésére Clarát a halála előtti pillanatban tanácskozás ürügyén kiragadják az időből. A Doktor titkos terve, hogy Clarát megmenti, bár ez időkatasztrófába torkollhat. Hogyan próbálja Ohila és a főparancsnok megállítani a Doktort, hogyan próbál a Doktor túljárni az eszükön és a mátrixot védelmező kolostorszellemeken? De legfőképpen az időből kiesett Clarát hogyan lehet baj nélkül "visszacsinálni"? Kire bukkan a Doktor túl az idő végén?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
Ismét láthatunk egy régi, eredeti 40-es TARDIS modellt. Sőt, ennek még az álcázó kaméleon áramköre is tökéletesen működik, legalábbis egy darabig. A történetben főszereplőként visszatért Rassilon, az Idő Lordok legelső és mostani Elnöke is, s fontos szerepet játszik az Idő Lordok minden tudását, adatát őrző mátrix is.

A kilencedik évad részeiről kritikák a Watchaholics blogon.

A Karn bolygó és az ott lakó misztikus Karni Nővérek, az Idő Lordok valahai vetélytársai, a Szent Láng őrzői.