norfren, ki vagy doki

 

Doctor Who
Ki vagy, Doki?

2021-00 – Revolution of the Daleks – A dalekok újjászületése      4♦


(Újévi különrész)

Egy ártalmatlanná tett és kiégett felderítő dalek mintájára egy Robertson nevű üzletember és társa egy hasonló kinézetű "biztonsági drónt" készít rendőrségi használatra, anélkül, hogy sejtelmük lenne az eredetiről és hogy az mire is lenne képes. Azonban a kiégett testben maradt néhány túlélő sejtet titokban klónozzák, s a kifejlődő lény megszállván létrehozóját, tovább sokszorozza önmagát egy osakai üzemben.

A börtönben sínylődő Doktort kiszabadítja Jack Harkness kapitány, s a Doktor visszatér társaihoz, akik épp nyomozni kezdenek a "biztonsági drónok" gyanús ügyében. A szálak Osakába vezetnek, azonban egy csöppet elkéstek: a rengeteg új dalek teleportálja magát a drónokba, s immár igazi dalekként nekiláthatnak az emberek elpusztítására. A Doktornak egy választása marad: ide kellene hívni egy igazi dalek hadsereget, s azokkal megsemmisíttetni a földön látrejött utánzatokat. De ez kétélű fegyver lehet...


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Government Communication Headqurters (GCHQ, Kormányzati Kommunikációs Központ) – betör egy felderítő dalek, de a Doktor ártalmatlanítja. A kiégett dalekot szállítás közben elrabolja és megszerzi Jack Robertson üzletember. Technikai ügyekben a jobbkeze Leo Rugazzi a masina hasonmására épít egy forradalmian új, AI-vel felszerelt rendőrrobotot, "biztonsági drónt" (persze fogalmuk sincs az eredeti nevéről, képességeiről), amit egy megrendezett tüntetés alkalmával meg is mutat a miniszterelnökségre pályázó Jo Pattersonnak. Vízágyú, könnygáz, hangfegyver a drón fegyvertára. Mindkettőjüknek vannak kétes dolgok a múltjukban, így sakkban tartják egymást s kénytelenek megbízni egymásban és együttműködni.

Valahol nagyon messze válogatott galaxisbeli bűnözőkkel együtt tengődik a Doktor egy szuperbiztos börtönben. Váratlanul Jack Harkness kapitány jelenik meg a börtönben és egy időbuborék, majd egy örvénymanipulátor segítségével megszökteti a Doktort és visszaviszi a saját TARDIS-ába.

Mindeközben három társa a Földön már tizedik hónapja várja őt és Yaz megpróbál a nyomára bukanni a fellelhető jelek alapján egy családi háznak álcázott TARDIS-ban. A két férfi azonban inkább arra gondol, hogy olyasvalamibe vágott bele a Doktor, amit nem élt túl. Graham a neten ráakad a biztonsági drónokról készült felvételre. Rémülten ismerik fele benne a dalekot, valamint a háttérben Jack Robertsont. Utána erednek a dolognak.

A választási győzelmében már biztos Jo Patterson titokban azt kéri Robertsontól, hogy mutassák be nyilvánosan is a már sorozatban készülő drónokat. A hazatérő férfit autójánál Graham és társai feltartóztatják, de a dalekot firtató kérdéseikre Robertson értetlenül csak annyit felel, hogy fogalma sincs, mi az a "dalek". Leo Rugazzi elmondja Robertsonnak, hogy a kiégett roncs belsejében túlélő sejteket talált, amiket klónozott és azok egy lénnyé fejlődtek. Az elborzadt Robertson megparancsolja Leonak, hogy azonnal égesse el. A dolog azonban rosszul sül el: a nyitott kemence előtt a lény Leóra ugrik, rátapad, és uralma alá vonja. Leót felhasználva Japánban, Osakában rendez be egy dalekokat klónozó üzemet.

A Doktor Jack kapitánnyal együtt a "családjához" siet, s elnézést kér a késésért, mivel űrdutyiban ült. A kérdésre, hogy mi újság a Földön, egyhangú "dalek" a válasz. A Doktor ráakad az Osakából eredő dalek DNS jelekre. Jack és Yaz azonnal odaindulnak, a Doktor a többiekkel útközben még felszedi Robertsont az irodájában. Robertson megmutatja nekik a 3D-nyomtatással sorozatban készülő drónjait. A Doktor rájön, hogy ezek csupán üres utánzatok – nincs bennük élőlény. Robertson továbbra is értetlenkedik a dalekok hallatán, s közli, hogy nincs semmiféle üzemük Osakában.

Jack kapitány közben elmesél egyet s mást magáról és a Doktorról Yaznak. A dalekokat klónozó üzemben megpróbálják a rendszert leállítani, azonban néhány elszabadult dalek rájuk veti magát. Neccesen, de megmenekülnek. A TARDIS is befut. A felbukkanó Leo-dalek elmondja, hogy mindezt ő hozta létre, céljuk a bolygó átalakítása, s a készülő biztonsági drónok eredeti terveit átalakították, hogy befogadhassák az új dalek testeket... ez is meg is történik azonmód: a testek teleportálódnak a páncélokba, s a biztonsági drónok igazi dalekokként működnek tovább országszerte nagy gabalyt okozva.

Mivel az eredeti megsemmisült dalek egy felderítő volt, a Doktor cselből egy rájuk jellemző jelet küld az időörvénybe. Az igazi dalekok veszik is az adást és egy katonai egység a Földre indul. A Doktor feltételezése az, hogy az igazi dalekok majd kiírtják a Földön készült nem egészen igaziakat. Az érkező dalekok csakugyan észreveszik, hogy a földi dalekok eltévelyedett mutánsok, "tisztátlanok", akiket ki kell írtani. Így is történik, a két társaság csakugyan egymásnak esik. Robertson minden tanács ellenére az igazi dalekokhoz megy, s felajánlja szolgálatait nekik. A dalekok így megkímélik, főleg mikor elárulja, hogy igazából a Doktor, az ősi dalek ellenség csalta ide őket.

A fő gond, hogy ezek után hogyan lehetne az igazi dalek flottát is megsemmisíteni? Jack a két másik férfival a dalek katonai hajóra teleportál és miközben Robertson a dalek főnökkel tárgyal, titokban aknákat helyeznek el a hajón s fel is robbantják. Közben a Doktor újabb csapdát állít a megmaradt dalekoknak: a másik TARDIS-t az övének álcázva hagyja, hogy megszállják a dalekok, aztán távirányítással a TARDIST önmagába záródva átküldi a nulltérbe.

Utójáték: Jack Robertson kikiáltja magát az emberiség megmentőjének, a Doktor pedig indul tovább az útjára, de csak Yaz követi: a két férfi a maradás mellett dönt. A búcsúzkodás során a Doktor ad nekik egy-egy pszichikus papírt, jól jöhet még valamikor.

Megjegyzések:

Ebben az epizódban több korábbi ismerős is felbukkan:
A régi ismerős Jack Harkness kapitány hosszas távollét után tavaly A judoonok üldözöttje-ben tette rövid tiszteletét, most azonban aktív részése az eseményeknek. Több régi dolgot is elmond magáról a Doktor legújabb társainak.
Jack Robertsont is láthattuk már a Pókfélék az Egyesült Királyságban (2018) című epizódban.

A börtönben több korábbról is ismert lény a Doktor rabtársa: egy síró angyal, ood, sycorax, pting és egy csend.

És még sok félszavas, félmondatos utalás hangzik el régi dolgokra.

2021-01 – The Halloween Apocalypse – Halloweeni apokalipszis (1. rész)     4♦

1820-ban Liverpoolban titokzatos alagútak épülnek... A Doktor és Yaz csak neccesen menekülnek meg egy lupar, a Karvanista nevű kutyaszerű humanoid lény elől, majd 2021-ben, éppen halloweenkor, egy liverpooli ház előtt landolnak. A ház lakóját, Dan Lewist percekkel korábban Karvanista erőszakkal az űrhajójára ragadta ismeretlen okból... A világegyetem egy eldugott sarkában az ősidők óta fogva tartott Swarm nevű teremtmény kiszabadul és megjelenik egy sarkvidéki kutatóállomáson, majd a Doktor nyomába ered... Több milliárd hajóból álló lupar flotta közeledik a Föld felé, szándékuk ismeretlen... Egy mélyűri megfigyelőállomáson Inston-Vee Vinder tanúja lesz, hogy egy örvénylő valami sorra elpusztítja a környékbeli bolygókat, csillagokat...

A Doktor és társai Karvanista hajóján megtudják, hogy az egész világegyetemet megsemmisítéssel fenyegeti a közeledő, örvénylő, áramló Áradat (Flux). Ugyanerre a következtetésre jutnak a szontárok is. A Doktor víziójában találkozik Swarmmal és látja a mindent bekebelező Áradatot. Hová vezet mindez?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

1820 Liverpool: Mr. Joseph Williamson titokzatos alagútakat ásat a város alatt, még több emberre lenne szüksége...

A Doktor és Yaz a levegőben egy gravirúdon lógva menekülnek az üldöző lupar Karvanista elől, csak neccesen érik el TARDIST, majd irány a Föld.

2021 Liverpool: Dan Lewis a múzeum látogatóinak magyarázgat, majd barátnőjével, Dianával találkozót beszél meg egy esti halloween partira.

A Doktornak a TARDIS-ban látomása támad: Swarmot, a világegyetem hajnala óta bebörtönzött lény ellenőrzés közben kitör, és "Ha nem adsz, kapsz, Doktor" felkiáltással távozik. A TARDIS-ban Yaz a Doktort ugyanezzel a halloweeni köszöntéssel üdvözli. A megdöbbenő Doktor október 31-re állítja a TARDIS érkezését.

A Földön Dan haza­megy, hamarosan rátör Karvanista azzal, hogy kövesse a hajójára. Dan először csak jól sikerült kutya­jelme­zesnek véli az alakot, de makacskodása miatt csak a hajóra kerül egy ketrecben. A Doktor érzékeli a lakásból áradó nemföldi fegyver jelenlétét, rájön, hogy az itt lakót a lupar elrabolta, s a hajóján éppen távozóban van. De látja azt is, hogy egy hatalmas lupar flotta közeledik a Földhöz. De miért? És miért kellett nekik a Dan nevű pasas? A ház egyúttal csapda is, épphogy kimenekülhetnek. Egy Claire Brown nevű ismeretlen nő fut hozzájuk és azzal üdvözli őket, hogy majd a jövőben össze fognak ismerkedni. A lupar flotta közeledik, a Doktor Karvanista nyomába ered. A hazatérő Claire-t pedig egy síró angyal elkapja és visszaküldi valahová az időben.

A lupar űrhajóján Dan és Karvanista összevitatkoznak, a lupar megölhetné Dant, mégsem teszi, valami miatt fontos a férfi. Megjelenik a TARDIS, a Doktor és Karvanista régi ismerősként üdvözlik egymást, közben Yaz kiszabadítja Dant. A Doktor egyrészt le akarja állíttatni a Föld elleni támadást, másrészt a Divízió után érdeklődik, aminek állítólag Karvanista az utolsó élő tagja. De kiderül, hogy a luparok és a flottájuk nem ellenségei az embereknek, sőt, minden lupar genetikusan egy-egy emberhez van kötve, akire vigyáznia kell, még ha nem is szimpatikus neki. Ezért jöttek most az emberekért, hogy megmentsék őket az Áradattól, egy mindent megsemmisítő viharszerű örvényléstól. Végül megint összevitáznak, a Doktor társaival a TARDIS-ra menekül. A Doktor az Áradatot próbálja lokalizálni, ami végül sikerül is.

Egy sarkköri kutatóállomás garázsában egy vörösen világító repülő tárgy jelenik meg. Jón és Anna látszólag tudják, mi az és összetörik, az azonban jeleket ad valahová. Éjszaka megjelenik Swarm, a férfit megsemmisíti, a nő, miközben köszönetet rebeg, átváltozik Azure-rá, Swarm "húgává" – időtlen idők óta élt titokban a Földön embernek álcázva.

Rose mélyűri őrállomás: Vinder parancsnok jelenti, hogy semmi érdemleges nem történt – de percekkel utána valami ismeretlen örvénylő jelenség megsemmisíti a közeli Thoribus Minor bolygót, az egész szektort, mindent. Menekülnie kell, de az űrvihar elsodorja.

30 milliárd fényévre egy szontár hajón Kragar felderítő jelenti, hogy a kataklizma, az Áradat közeledik.

A TARDIS-on közben a Doktornak újabb víziója támad: látja, ahogy az Áradat mindent bekebelez, majd Swarmmal találkozik, aki régi ismerősként üdvözli s valahai csatározásaikra emlékezteti. A Doktor ezekből semmire nem emlékszik. Közben megszólal a TARDIS nagy veszélyt jelző kolostorharangja, az Áradat üldözi őket, miközben a Föld felé tartanak. A Földnél a lupar hajóhad védőpajzsot formál a Föld körül, de a TARDIS kívül marad rajta, s a DOKTOR hiába veti be még a vortex energiát is, az Áradat bekebelezi őket...

A Földön egy hívó hang Dianát egy házba kényszeríti, ahol megjelenik előtte Swarm húga.

Megjegyzések:
A mindössze 6 epizódból álló 13. évad a korábbi laza átívelésektől eltérően egyetlen 6 részes történetet alkot, amelynek az alcíme Áradat (Flux). Az évadnyitó részben elég sok új szereplő lép be, egyelőre nem világos, miként kapcsolódnak majd. Több régi szereplő is visszatér, egyelőre ismeretlen szereppel, például a szontárok, a síró angyalok és egy igazi történelmi alak is, Joseph Williamson, az alagútak készítője (angol wikipedia és gépi magyar fordítása). (Az itteni és a későbbi automatikus wiki fordításokkal vigyázzunk, mert néha durva félrefordításokat tartalmaznak!)

2021-02 – War of the Sontarans – A szontár háború (2. rész)     4♦

A Doktor és csapata térben és időben szétszóródik: a Doktor a 19. századi Szevasztopolba jut, az angol-orosz krími háború kellős közepébe – de mit keresnek itt a szontárok és hová lettek az oroszok? Dan napjaink Liverpooljába csöppen – de hogy kerülnek ide is szontárok? Yaz és Vinder egy templomszerű helyen bukkannak fel, ahol a nem egészen emberi kinézetű papok kérésére ki kellene javítaniuk valami fontos dolgot.

A Doktor a szontárok ártalmatlanná tevésén, elzavarásán munkálkodik, ugyanezt szeretné elérni Dan is a liverpooli dokkokban levő szontár tér-időhajókkal. Némi csűr-csavar és buktató után ez sikerül is, bár Dannak Karvista, a Doktornak az angolok segítségére van szüksége. A Doktort és Dant ezután a makrancoskodó TARDIS ugyanoda viszi, ahol Yaz is van: az Atropos templomba. Hamarosan felbukkan Swarm és Azure is, és kölcsönös fenyegetőzések után kiderül, mi a templom célja, mi az itt élő mourik és az Áradat kapcsolata...


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

A TARDIS három utasa a Földön, egy csatatéren tér magához, Szevasztopol, 1850, orosz-angol krími háború. Megjelenik Mary Seacole orvosnő [valódi történelmi alak] és hamarosan kiderül, hogy az angolok nem az oroszok, hanem a szontárok ellen harcolnak. Elvezeti őket a "Brit Hotel"-nek becézett szerény tábori kórházhoz és főhadiszálláshoz, ott azonban Yaz és Dan váratlanul teleportálódnak – feltehetőleg az időörvény és az Áramlat utólagos kölcsönhatása miatt, véli a Doktor. A Doktor a TARDIS-hoz rohan, de gond van vele, nem tud bejutni.

Vinder egy ismeretlen bolygóra, egy templomba teleportálódik, ahol lebegő, fénylő papháromszögek közlik, hogy a templom javításra szorul, s bizonyos mourikról tesznek említést.

Dan a mai Liverpoolba teleportálódik. A várost megszállták a szontárok, kijárási tilalom van, szorult helyzetéből a szülei mentik meg – már rájöttek, hogy a szontárokat ártalmatlanná lehet tenni a hátuk egy bizonyos pontján levő nyílásra mért ütéssel. Elvezetik Dant a dokkokhoz, a szontárok itteni támaszpontjára. Belopakodik, szemtanúja lesz más belopakodók kivégzésének, majd beoson egy űrhajóba.

Yaz ugyanabba a templomba kerül, ahová Vinder is. Hamarosan futólag összetalálkozik Mr. Williamsonnal, majd megismerkedik Vinderrel. Egy háromszögpap tőle is kérdezi, hogy ért-e a javításokhoz? A vibráló szoborféle alakok állítólag a mourik, a hely pedig Atropos Temploma az Idő bolygón. Az idő folyása a mourikon keresztül áramlik, de most bajban vannak. Az idő csak a mourik irányításával folyhat megfékezve és zavartalanul. Hamarosan Swarm, Azure és egy Utazó is megérkeznek. Swarm elpusztít két mourit, és láthatólag ismeri a két földit, még a Yaz kezén levő tetoválásról (WWTDD) is tud.

A szevasztopoli csatamezőn, a táborban Logan kapitány közli a Doktorral, hogy a szontárok mindig is itt voltak – a térkép szerint sincs Oroszország és Kína, csak szontár birodalom. Az Áramlat összezavarta a múltat. Itt van egy fogságba esett sebesült, de nagyon büszke és öntelt szontár is. A Doktor kelepcébe csalja azzal, hogy tudja, hogy a szontárok régi ellensége, a Doktor itt van a Krím félszigeten. Szabadon bocsátja a szontárt azzal a feltétellel, hogy ezt közli a parancsnokával. A katonát követve bejutnak az álcázott szontár bázisra. A Doktor megtudja a szontár parancsnoktól, hogy bár az Áramlatról nem sokat tudnak, de jósaik előre látták jövetelét és kihasználták: a lupar pajzs létrehozása előtti pillanatokban jutottak el a Földre. Közben újabb csata tör ki az angolok és a szontárok között és a kiürült szontár táborban a Doktor és Mrs. Seacole beosonnak egy űrhajóba.

Liverpoolban Dan véletlenül bekapcsolja egy űrhajó távközlési rendszerét és összeköttetésbe kerül a Doktorral. A Doktor kiokoskodja, hogy a szontároknak időutazásra is képes hajóik vannak Liverpoolban, hogy onnan leigázzák a Föld múltját is, ennek része a krími esemény is. Dannak a hajók indulását meg kellene akadályoznia. A szontárok csakhamar észreveszik a kalózadást, Dant elfogják, kivégzőosztag elé állítjak, azonban az utolsó másodpercben felbukkanó Karvanista megmenti. Együtt ellopnak egy szontár űrhajót, ezt a többi hajónak vezetve azokat megsemmisítik, ők maguk pedig még időben meglépnek egy szemétledobó csatornán keresztül.

Szevasztopolban a vesztes csata után a Doktor elmagyarázza a letört angoloknak, hogy a szontárok 27 óránként egyszer 7 és fél percre együttesen a hajóikra vonulnak, hogy feltöltsék magukat tápanyagokkal. Ezalatt tönkre kellene tenniük a tápanyag utánpótlásukat. Így is történik, a gázvezetékek manipulálása miatt a szontárok kénytelenek visszavonulni, vagyis vonulnának, ha Logan kapitány fel nem robbantaná a hajóikat. A TARDIS magához tér, a Doktor távozik Liverpoolba és felveszi Dant. A TARDIS-t azonban valami eltéríti és az Atropos templomba érkezik. A Doktor igen csak csodálkozik, mert a csavarhúzója szerint a hely tér és idő koordinátái egyaránt nullák, ami lehetetlen. A Doktort és társát Azure fogadja. Elmondja a Doktornak, hová érkezett, s mi fog hamarosan történni, ha Yazzal és Vinderrel helyettesítik a két elpusztított mourit.

Megjegyzések:
Mary Seacole orvosnő valódi történelmi személy volt (angol wikipedia és gépi magyar fordítása).

2021-03 – Once, Upon Time – ~Volt egyszer egy Idő (3. rész)     3♦

A Doktornak nincs más választása, mint az időviharba vetni magát, hogy az időben visszamenve rendbe hozza a dolgokat, kiszabadítsa a társait. De az idővihar őket is magába szippantja. Mindenki kidobódik a saját idővonalából és össze-vissza hánykolódik az időben, múltban, jelenben, jövőben – Yaz otthon mint rendőr, a jövőben mint tábornok a Nagy Kígyó szolgálatában és mint Dan főnőke; mindannyian katonák a Doktor szolgálatában és Atropos templomát támadják; időnként egy kék madársereg jelenik meg és megsemmisíti az útjába eső embereket; a Doktor összetalálkozik korábbi önmagával, a Szökevény Doktorral.

A Doktor kapcsolatot teremt a mourikkal és kölcsönös segítséget ajánl fel, majd társait a saját idővonalukba igyekszik visszajuttatni. Mindeközben egy Bel nevű nő a társát keresi szerte az űrben, s közben látja, hogy a galaxis nagy részét az Áramlat jóvoltából a dalekok, kiborgok és szontárok uralják.

A meglehetősen viharos, homályos és zilált cselekmény folyamán a lényeg az Atropos templomban zajlik: több dologra kezd fény derülni, legalábbis morzsák formájában: mi köze a Divíziónak az Atropos templomhoz, kik az Utazók, ki is Swarm és Azure. Hogyan fonódik össze Vinder és Bel sorsa?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Bel története – Az Áradat után minden meg­változott. A Dalek szektor egyre nő. Bel férjével, Vinderrrel együtt harcolt ellenük, majd elszakadtak egymástól és most őt keresi. Más aggasztó dolgok is megjelentek a semmiből, például kék madárszerű pusztító valamik.

Atropos temploma – A Doktor egy hirtelen döntéssel az időviharba veti magát, ami három társát is beszippantja, közben észrevesz egy szintén az örvénybe zuhant síró angyalt.

Mindenki kidobódott a saját idő­vonalából és ide-oda vetődik a múlt, jelen és jövő között:

  • Mikor a Doktor magához tér, társai katonaként fegyvert szegeznek az Atropos templomra. Azért kerültek ide, hogy valahogy újra indítsák az időt, a világegyetem így ismét normálisan tud majd működni.
  • Liverpoolban Diana és Dan az utcán sétálnak, mikor megjelenik a kék "madársereg" és hirtelen estére vált, Dan ismét egy új helyre kerül.
  • Yaz egykori rendőrként egy járőrkocsiban ül, a mellette űlő hol a Doktor, hol a társa, mögöttük egy síró angyal. A Doktor egy időgát áttöréséről mond valamit.
  • Yaz és Vinder katonák, Yaz tábornokféle, mindketten egy bizonyos Nagy Kígyó szolgá­latában vannak, aki azt parancsolja Dannak, hogy az Alforus Extantről öt embert ide kell hoznia fogolyként, négy másiknak pedig meg kell halnia "balesetben".
  • A Doktor három óriási mouritól kérdi, miért került ő ide? Az Idő játszik veletek, s az idővihar még magának is sok, Doktor, válaszolják. A Doktor kölcsönös segítséget ajánl fel a mouriknak, cserében a saját múltját szeretné megtudni. De ez utóbbira a mourik nem hajlandók. A Doktor is ide-oda vetődik az időben. Időnként fel-felbukkan pár pillanatra a társainál, hogy közölje, mindenkit megpróbál a saját idővonalába visszajuttatni, amíg ő a mourikkal foglalkozik.
  • A Doktor egy Awsok nevű, öregasszonynak álcázott valakihez is eljut, aki közli, hogy az Áramlat nem baleset vagy véletlen esemény, hanem készakarva történt és maga a Doktor az oka.

A Doktor társai lassan visszajutnak eredeti idővonalaikba. Yaz saját idővonala azonban valahogy mégsem az igazi: egy síró angyal elrabolja...

Idő bolygó – A Doktor és társai berobbantják a templom ajtaját. A templomban Swarmhoz kiált, hogy adják meg magukat, körbe vannak kerítve. A templomban megjelenik a Szökevény Doktor, de nem ismeri fel a 13. önmagát, nem tud róla, mivel ez utóbbit az idővihar dobta ide a jövőből, őt pedig a múltból. Mr. Williamson is felbukkan, szintén zavart, nem tudja, hogyan került ide a 19. századból. A társai is itt vannak, ők is zavartak, nem tudják, miért vannak itt. Megjelennek a kék "madarak" is, amikről megtudhatjuk, hogy tulajdonképpen az idővihar hatására keletkezett időtörmelékek.

A Doktort a mourik vissza akarják küldeni a saját idővonalába, de ő könyörög, hadd ismerje meg a múltját. De nem engedik és a Doktort visszatranszponálják az Atropos templomba. Itt Swarm elmondja, hogy a tér és idő harcában mindig az idő a győztes, nem irányítható. Az emberalakú Utazókról is lassacskán kiderül, hogy foglyok egyfajta szállítóeszközei, és a Szökevény Doktor titokban korábban 6 mourit rejtett el az egyikben. Így viszaállhat a templom működése, az idő ismét az Idő Lordok fennhatósága alá kerül. Karvanista is besegít, és Vinder a többiekkel együtt fogságba ejti Swarmot és Azurét.

A Doktor mindenkit hazaszállít a TARDIS-szal. Vindert a saját elpusztult bolygójára, majd továbbindulnak – de egy síró angyal Yaz mobilján át bejut a TARDIS-ba és átveszi az irányítást...

Valahol a világegyetemben a Vindert kereső Bel egy épen maradt elhagyott lupar űrhajót talál és azzal menekül bolygóról bolygóra. Törmelék, roncsok mindenfelé. A kiborg szektorba is eljut, rájön, hogy a galaxis nagy része most a kiborgok, szontárok és dalekok hatáskörébe került. A saját idővonalába és bolygójára visszajutott Vinder pedig őt indul keresni...

Megjegyzések:
Rendkívül összezavart és szétszabdalt történet, a felesleges dolgok kiszűrése után is alig marad valami a kezünkben, amiket összeillesztve többet meg­tudhatnánk a lényegről, jó néhány nyitott kérdés marad vissza. Például ki a Nagy Kígyó? Ki Swarm és Azure? Mi lesz Bel későbbi szerepe? A showrunner és író Chibnall minden bizonnyal a főszereplők idővonalának szétesését és homályos jövőjüket akarná szemléltetni az összekavart eseményekkel, de az eredmény egy nem túlzottan élvezhető epizód lett.

2021-04 – The Village of the Angels – Az angyalok faluja (4. rész)     5♦

Egy kis angliai falu, Medderton, 1967. november 23. Jericho professzor parapszichológiai kísérleteket végez a 2021-ből idecsöppent Claire-en, furcsa eredménnyel. Egy kislány eltűnik a faluban, többen is keresik. A temetőben eggyel több sírkő van a kelleténél: egy angyal szobra. A Doktor és társai is itt kötnek ki a TARDIS-t megszálló síró angyal jóvoltából. Dan és Yaz csatlakoznak a kislányt keresőkhöz, a Doktor a professzorhoz siet csavarhúzója jelzése miatt. A faluban pedig lassan mindenkit elkapnak az angyalok...

A professzor házában egyre furcsább dolgok derülnek ki Claire-ről. Egy nála maradt jövőbeni újságcikk alapján azt is megtudják, hogy a falu kétszer is, 1901-ben és 1967-ben elnéptelenedett. A házba hamarosan betörnek a síró angyalok, menekülniük kell. Mit tudott meg a Doktor egy renegát angyaltól? És vajon mi állhat a angyalok ténykedése mögött, miért olyan fontos nekik Claire és a Doktor?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

1967. november 23., Medderton. A 2021-ból idecsöppent Claire-en Eustacius Jericho professzor parapszichológiai vizsgálatokat végez. A nő személyes adatait kérdezi. Mikor születési éveként 1935-öt mond 1985 helyett, az EEG görbéin látszik, hogy nem mond igazat. A nőn időnként görcsös rohamok vesznek erőt, majd megszállja valami, mély hangon beszélni kezd: Miénk lett a TARDIS!

A TARDIS-ban, amíg a két utas a szemét a síró angyalon tartja, a Doktor rebootolja a TARDIS-t, ezzel kisöpörva a kvantum létformát. A TARDIS véletlenül (?) 1967-be érkezik. Kilépve két idős emberrel találkoznak: Gerald és Jean egy eltűnt 10 éves kislányt, Peggyt keresik. Dan és Yaz csatlakoznak, a Doktor azonban a szónikus csavarhúzó jelzése alapján elrohan, s a professzor házához érkezik. Egy Pszichológiai Kutatóintézet munkatársaként mutatkozik be. Majd megdöbbenve veszi észre Claire-t, az asztalon pedig a TARDIS-ról és egy angyalról készített rajzot. A professzor szerint ezeket páciense rajzolta deliriumában. A Doktor összetépi az angyalos rajzot. Claire a mosdó tükrébe pillantva szárnyakat lát magán.

A temetőben Mrs. Hayward szerint eggyel több sírkő van a kelleténél. A hitetlenkedő pap megszámolja, csakugyan. A felesleges sírkő egy angyal szobra. Odalép, hogy megvizsgálja, de vesztére...

Dan, Yaz és Peggy tanára, Mrs. Hayward, együtt keresik Peggyt. Dan és Yaz csakhamar egy angyallal találkoznak. Próbálják pislogás nélkül sakkban tartani, de sikertelenül... és egy elhagyatott faluban találják magukat: Medderton, 1901. A falu kihalt, de itt van a keresett Peggy. Ő is az angyalok révén került ide. Elmondja, hogy nem szabad a falut elhagyni, s az angyalok két szót ültettek a fejébe: "kvantum kivonás". A falu szélén vége a világnak: csak a csillagos űr látszik. De ugyanezt észrevételezi a kislányt 1965-ben kereső Gerald és Jean is, mielőtt őket is elkapja egy angyal.

Jericho professzor házát közben körbeveszik a síró angyalok. Elbarikádozzák magukat, minden ajtót, ablakot bezárnak. Claire közben egy zsebében maradt 2021-es újságcikket mutat, ami szerint ebből a faluból 1967. november 23-án minden ember eltűnt. Vagyis ma éjjel. Ugyanez már megtörtént 1901-ben is. Közben az angyaloknak csak sikerül bejutni az épületbe, nehéz őket sakkban tartani még egy tévés megfigyelőrendszer bevetésével is. Claire szerint az angyalok őt keresik, mert ő is angyal. Korábban is voltak látomásai az angyalokról, és most a fejében levő angyal képe materializálódva megszállta őt – a keze is kezd már megkövesedni. A Doktor a professzor masinájának segítségével behatol a lány fejébe és kapcsolatba lép az angyallal. Claire-t egy társaitól elszakadt, renegát síró angyal szállta meg, a nőt használja búvóhelyül. Elárulja a Doktornak, hogy az angyal csapat a Divízióhoz tartozik, s hogy ő mindent tud róluk és a Doktor elfeledett múltjáról. Hajlandó elmondani, ha a Doktor cserébe segíti őt. De a professzor megszakítja a kapcsolatot, menekülniük kell egy alagúton át. Romokhoz érkeznek, a professzort közben elkapják az angyalok és 1901-be transzponálják. A Doktort érdekes módon békén hagyják, Claire pedig síró angyallá változik.

1901-ben Dan, Yaz, Peggy és a professzor egy időrepedésen át látják az 1965-ös falut, a furcsa romokat, és Mrs. Haywardot, a majdani öreg Peggyt. A romok hamarosan rengeteg síró angyallá változnak. A Doktor megpróbál egyezséget kötni a renegát angyallal és társaival, de kiderül, hogy mindez csak színjáték és csapda: a falut a kvantum kivonással kiszakították a térből és időből, igazából a Doktor kell nekik. A Doktort síró angyallá változtatják, a többiek ott rekednek 1901-ben...

Bel egy Puzano nevű romos bolygóra érkezik, csakhamar egy Namaca nevű férfival találkozik. Vinder után érdeklődik, hiába. A férfi szerint az Áradat pusztítása után a túlélőknek valaki megígérte, hogy új helyre szállítja őket, új életet kezdhetnek. Ám a hamarosan megjelenő "megváltó" nem más, mint Azure. A vele együtt érkező Utazó teleportáló sugarakat bocsát ki, hogy mindenkit magába szippantson. A még idejében észbekapó Bel és a magával ráncigált Namaca csak neccesen menekülnek meg. Bel továbbindulása előtt egy üzenetet hagy a férfinél, amit a nemsokára odaérkező Vinder meg is kap...

2021-05 – Survivors of the Flux – Az Áramlat túlélői (5. rész)     4♦

A Doktort a síró angyalok a Divízió központjába transzponálják, egy űrállomásfélére a nulltérben, a világegyetemek között. Innen irányítják a világegyetemet megsemmisítő Áramlatot. De miért akarja a Divizió megsemmisíteni ezt a világegyetemet? Köze lehet-e hozzá a Doktornak? És ki valójában a mindezeket irányító Awsok?

Közben a Doktor korábbi kérése alapján az 1904-be csöppent Yaznak, Dannak és Jericho professzornak meg kellene tudnia, mikorra várható a Föld megszállása és megsemmisülése. Mexikóban, Konstantinápolyban, Nepálban, stb. kutakodnak, valaki közben többször is az életükre tör. Végül Liverpoolban kötnek ki, ahol meglepő felfedezést tesznek.

1958-ban Angliában a sötét erők beférkőznek az éppen szervezkedőben levő UNIT köreibe is. Valahol a világűrben pedig Bel és Vinder is a maga veszélyes útját járja. A felbukkanó Swarm nemcsak Vinderre jelent halálos veszélyt, hanem a Doktorra és a Divízióra is...


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

A Doktor szóbaelegyedik a síró angyalokkal, akik mindössze annyit közölnek vele, hogy vissza kell térnie. De hová? Az angyalok a Doktort egy űrállomás félére transzponálják, ahol egy ood fogadja és az idős hölgy, Awsok, akivel már korábban is futólag találkozott. Awsok elmondja, hogy ez itt a Divízió központja, egy űrállomás téren és időn kívül, a nulltérben a világegyetemek között, a multiverzumban. A Divízió, aminek ő áll az élén, kezdetben kis szervezet, segítő csapat volt, aztán óriásivá terebélyesedett, a tagjai sokféle teremtmény közül kerülnek ki, s feladata afféle rendcsinálás. E pillanatban a "régi" univerzum megsemmisülőben van, a Divízió pedig átmenőben van egy másikba. A "régi" univerzumnak egy vírus miatt kell pusztulnia, a vírus: maga a Doktor. Az Áramlatot a "régi" világegyetem és a Doktor megsemmisítésére hozták létre, mivel ő mindenbe, még a Divízió munkájába is beleavatkozott/zik.

Awsok megkérdezi a Doktortól, felismeri-e őt? Majd leleplezi magát: ő Tecteun jelenlegi inkarnácója, aki valamikor megtalálta az időtlen gyereket, vagyis a Doktort egy féregjárat bejáratánál. Őt hívta a Doktor az anyjának, és ő töröltette részlegesen a memóriáját, ami most egy zsebóraszerű szerkezetben van.

1904 – Yaz, Dan és Jericho Mexikóban a maja romok között keresgél, majd Konstantinápolyban folytatják, megfordulnak Nepálban, Kínában. Mindezt azért, mert a Doktor szerint sötét, érthetetlen erőkkel állnak szemben. A feladatuk: a Földet az Áramlattól védő ernyő sérülékeny. Ha az Áramlat megsemmisíti az univerzumot, sokan fognak menekülni, és ez harcokkal járhat a Föld feletti uralomért. Hogy ez hogyan és mikor fog bekövetkezni, meg kell Yazéknak tudniuk. Útjuk során többször is az életükre törnek: bombamerénylet, gyilkos hajópincér. Útjuk során végül Liverpoolba jutnak, ahol a város alatti alagútrendszerben összefutnak Mr. Williamsonnal. A férfi a város alatti ásás során különböző világokba vezető átjárókat fedezett fel.

1958, Anglia – Egy tábornok, aki éppen a UNIT megszervezésén munkálkodik, felkéri csatlakozásra a szintén földönkívüli ügyekben szakértő Mr. Prentist. Vesztére. A UNIT bemutatása közben kiderül, hogy Mr. Prentis igazából a Nagy Sárkány, aki így beférkőzik a UNIT vezetésébe, a neki nem tetszőket likvidálja. Évekkel később egyedül Kate Stewart menekül meg. A Nagy Sárkány pedig hozzásegíti a szontárokat, hogy időcsúszást is igénybe véve megtámadhassák a Földet.

Bel a lopott lupar űrhajóval egy furcsa űrállomás nyomába ered, ahonnan az Utazó jeleit észleli. De nem jut el oda, mivel Karvanista rátalál, elragadja, hogy a hajóval betöltse a Földet körülövező pajzsban korábban keletkezett rést. Vinder viszont eljut a romosnak tűnő űrállomásra, ahol belefut Swarmba és egy Utazóba. Vindert az Utazó magába szippantja, s az odabenti világban a liverpooli Diane-nel találkozik, akit korábban az Atropos templomban is látott.

Tecteun-Awsok utasítja az oodot, hogy indítson egy újabb Áramlat hullámot a megsemmisítés befejezésére. Tecteun egy időre távozik, eközben a Doktor az oodot, aki az egész Áramlatot gerjeszti és irányítja, győzögeti, hogy az univerzummal együtt sok ood is elpusztul, és hogy az egész folyamatot vissza kéne fordítani. Sok ideje nem marad erre, mert ismét megjelenik Tecteun, de befut Swarm és Azure is. Swarm bosszút akar állni, amiért a Divízió hosszú időre bebörtönözte és megsemmisíti Tecteunt, s ezt készül tenni a Doktorral is.

2021-06 – The Vanquishers – A Győztesek (6. rész)     4♦

A Doktor ugyan nem így gondolta, de térben és időben háromfelé szakadt, így többfrontos harcot folytathat, amire nagy szükség is van: egyidejüleg kell küzdeni a Rombolók ellen a Divízió űrhajóján, a szontárok és Nagy Kígyó ellen a mai Földön, a Liverpool alatti kazamaták térkapui is több meglepetéssel szolgálnak, Karvastával karöltve meg kell változtatni a Földet övező pajzsot és a szontárokat saját csapdájukba ejteni, a társai pedig hol itt, hol ott kerülnek szorult helyzetbe, rájuk is figyelnie kell. Claire, Jericho professzor, Vinder és Bel, Kate Stewart – mindenki egy csavar abban a harcban, ahol végül is sikerül az Áramlatot ártalmatlanná tenni, visszaszerezni az Idő fölötti uralmat, a bűnösök bűnhödnek, a jók pedig lenyugodhatnak.


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

A Divízió központjában a Doktor az ood segítségét kéri, hogy visszajuthasson a TARDIS-ba, közben egyúttal menekülőben van Swarm és Azure elől is, ráadásul a Doktor emlékeit őrző zsebóra Swarmnál van. A Doktor végül ugyan visszakerül az univerzumba, de egy gikszer folytán térben és időben háromfelé szakadva: egyrészt itt van a Divízió űrhajóján is, másrészt a lupar űrhajón, harmadik önmaga pedig a liverpooli alagutakban. A Divízióban Swarm és Azure továbbra is a Doktornak és emlékeinek a megsemmisítésével fenyegeztőznek. Swarm terve az, hogy az Áramlatot időhurokba zárva a pusztítást folyamatossá, örökössé tegye bosszúból, amiért az Idő Lordok, a Divízió és a Doktor valaha elbántak velük.

Liverpool – az egyik ajtón, vagyis térkapun át szontárok masíroznak be. Yaz azonban kinyit egy "Halálsugár - Soha ne nyisd ki" feliratú ajtót, ettől a szontároknak kampec. Több próbálkozás után a "2021. december 5." feliratú ajtót választják. Itt Kate Stewarttal futnak össze, aki a mai Földön a szontárok elleni hadműveleteket irányítja, de hamarosan idecsöppen az egyik Doktor és Mr. Williamson is, sőt a TARDIS is itt van. Kiderül az is, hogy a szontárok ellenállhatatlanul vonzódnak a földi csokoládé iránt, ezt kihasználva a Doktor szövetséget köt velük, hogy korlátlanul kaphatnak csokoládét Claire és Jerichoért cserébe.

Karvanista űrhajója – a Doktor a hajót kivezeti a pajzsból és a legnagyobb, a Földön parkoló szontár hajóraj felé irányítja. Karvanista elmeséli a Doktornak, hogy valaha társak voltak és együtt szolgáltak a Divízióban, erről azonban nem beszélhet, mert az agyába épített gátlóeszköz azonnal megölné.

Chile, Cerro Tololo obszervatórium [valóban létező hely] – a szontárok itt állították fel legnagyobb földi hadibázisukat s itt van Nagy Kígyó is. A szontárok az Áramlat fenyegető veszélye ellen szövetséget ajánlanak a kiborgoknak és dalekoknak. Igazából ez hadicsel, mert míg ők a Földön a lupar védőpajzs mögé vonulnak, a szövetségeseiket feláldozzák, hogy megsemmisülésük árán lassítsák az Áramlat haladását. A szontárok egy erőtérrel elkapják Karvanista ide tartó űrhajóját, a Doktort és Karvanistát foglyul ejtve kihallgatásra viszik. Diadallal közlik, hogy minden lupart megsemmisítettek. Közben arra kényszerítik a korábban elfogott Claire-t és Jerichót, hogy pszichikus adottságaikat bevetve állapítsák meg a Föld felé irányuló Áramlat pontos koordinátáit. Nagy Kígyó pedig a Doktort faggatja Kate Stewart hollétéről. A Doktor viszont Nagy Kígyó pontos kibenlétét szeretné megtudni és húzza az időt. Annyit sejt, hogy Nagy Kígyó egy bináris féllény (két különböző lény szimbiózisa). Kínzással és halállal fenyegeti, de mivel a Doktornak fizikailag csak egy része van itt, nemigazán boldogul. Végül megjelenik a TARDIS és a Doktor liverpooli része Nagy Kígyót a saját csapdájába foglyul ejti. Pár emelettel lejjebb Bel elfogja a szontárok adását a csalárd szövetkezési tervükről. Claire és Jericho segítségével a szontároknak végül sikerül megtudni az Áramlat helyzetét és riadót fújnak. A három Doktor pedig szellemileg egyesülve kiötli, hogy az Áramlat tulajdonképpen az univerzumon kívül létrehozott antianyag áramlás.

Az Utazóban levő végtelen világban Claire és Vinder rájönnek, hogyan lehet kitörni – ez sikerül is, de újfent ismeretlen helyen találják magukat. Vinder a Doktort hívja kommunikátorán át, de e pillanatban az Utazó ismét magukba szippantja őket. A Doktor megosztja a csapatát: az egyik Doktor Yazzal visszasiet Kate-hez a Liverpooli kazamatákba, a másik Doktor a többiekkel Vinderék megmentésére indul. Ez a TARDIS-szal gyorsan sikerül is, Vinder és Bel a TARDIS-ban egymás karjaiba zuhanhatnak. Liver­poolban a másik Doktor Mr. Williamsont a megfelelő ajtón át visszaküldi a saját idejébe, 1820-ba. Kate Stewarttal együtt rájönnek, miben is áll a szontárok immár elindult hadicsele: az antianyag Áramlatot csak anyaggal lehet megsemmisíteni, feltartóztatni, s erre szánják a kiborgokat és dalekokat. A Doktor Karvanistával átcsoportosíttatja a védőpajzsot alkotó lupar flottát, így a kiborgok és dalekok megsemmisülése után a szontárok is erre a sorsra jutnak. Sajnos Jericho professzor is, mivel egy előző csetapaté során megsemmisült a korábban kapott örvénymanipulátora. Az Áramlat egy kis része azonban csak átjutott a pajzson, de az Utazót felhasználják ennek elnyelésére.

Az Atropos templomnál megjelenik az Idő. Swarm és Azure örömmel üdvözlik, hogy feláldozzák neki a Doktort, az Idő azonban közli, hogy mivel az Áramlat megsemmisült, ez nem lehetséges, sőt, a sikertelen akciójuk miatt büntetésből most az ő sorsuk lesz ez. A három Doktor végre egyesülhet. Liverpoolban Kate és Vinder elintézi a Nagy Kígyót, mindenki visszakerül abba az időbe és térbe, ahová való. A Doktor Yazzal és Dannal továbbindul, a zsebórát pedig az emlékeivel együtt a TARDIS-ra bízza, kérve, hogy rejtse el, s csak akkor adja vissza, ha ő erre valamikor kifejezetten megkéri.

Megjegyzések:
A szontárok támaszpontjául szolgáló chilei Cerro Tololo obszervatórium valóban létező hely (angol wikipedia és gépi magyar fordítása)

Kritikák az évadról:

Radiotimes: A 13. évad - Talált vagy célt tévesztett az Áramlat?
Radiotimes: Nyitott kérdések a 6. epizód után.
iNews: Nyöszörgős véget ért Chris Chibnall pályája.
Independent: Inkább mulatságos, mint félelmetes az évad befejezése.

2022-00 – Eve of the Daleks – A dalekok éjszakája     5♦

A Doktor reseteli a TARDIS-t, hogy helyrehozza az Áradat okozta károsodásokat, ami eltart egy darabig, és ezért közben ők egy tengerparton szórakoznának – de ehelyett a TARDIS egy manchesteri nyolcemeletes raktárba érkezik szilveszter éjszakáján, éjfél előtt nem sokkal. A raktárnak éppen ott van a tulajdonosa, Sarah és egyetlen ügyfele, Nick. Hamarosan felbukkan egy kivégző Dalek, amely megérezte a TARDIS jelenlétét és előbb Sarah-t és Nicket, majd a Doktort és társait kivégzi... hogy utána előlről kezdődjön minden. A TARDIS akaratlanul egy időhurkot hozott létre.

Mivel szerencsére emlékeznek az előző hurokban történtekre, a folyamatosan ismétlődő időhurkokban megpróbálják kijátszani a dalekokat, a dalekok viszont megpróbálják kikalkulálni az előző hurok alapján, hogy mit fognak az emberek tenni a következőben. A Doktor rájön, hogy az időhurok minden alkalommal egy perccel rövidebb.

Mihez is lehetne kezdeni, hogyan lehetne megszabadulni a dalekoktól, mielőtt meszűnik az idő visszacsatolódása? Az utolsó hurokban tenni kell valamit, ami eléggé kézenfekvő szilveszter éjszakáján.

2022-01 – Legend of the Sea Devils – A tengeri ördögök legendája     4♦

1807-ben Kínában egy Madame Ching nevű kalóznő egy kőszoborból eltávolít egy különleges kődarabot s ezzel akaratlanul életrekelt egy démont. Az odaérkező Doktor a démonban egy ősi faj képviselőjét, egy tengeri ördögöt ismer fel. Hamarosan felbukkan egy réges-régi, de kissé felturbózott vitorláshajó is, tele tengeri ördöggel. Madame Ching egy régi hajó, a For de la Mar elveszettnek hitt kincse után nyomoz. De ugyanezt keresik a tengeri ördögök is egészen más céllal. Chingnek pénzre van szüksége, a tengeri ördögöknek egy bizonyos kristályra van szükségük a világ meghódításához. Ebbe csöppen bele a Doktor társaival együtt. A csetepaté kimenetele persze nem kétséges...SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

1807-ben, valahol Kínában Zheng Yi Sao, másik nevén Madame Ching, a kalózkirálynő egy kőszoborból eltávolít egy különleges kődarabot a szobor őrzőjének, Ying Wainak az ellenkezése ellenére. Ying Wait a nő megöli. A kő eltávolításával viszont a szoborba börtönzött démon életre kel és a falura támad. Az éppen úton lévő TARDIS-t valami eltéríti és ugyanitt materializálódik, úgyhogy hamarosan találkoznak a démonnal. A Doktor felismeri, hogy az nem más, mint egy tengeri ördög. Hamarosan felbukkan elcsaklizott réges-régi, de kissé felturbózott vitorláshajójuk is. Madame Ching a For de la Mar elveszett kincseit keresi. A hajó valaha állítólag Szumátra táján süllyedt el és egy Sin Ji-Hun nevű kapitány találta meg, de később neki is nyomaveszett a kinccsel együtt.

A tengeri ördögök felébresztik a Hua-Shent, egy hatalmas leviatánt, tengeri szörnyet, hogy megkeresse Ching hajóját. De Dan és Ying Wai fia, Ying Ki is odaúsznak. A hajón nincs legénység, csak a kapitány – a kincsre Chingnek váltságdíjként van szüksége, hogy kiváltsa vele az elrabolt legénységét és két fiát. Néhány félreértés tisztázása után a két férfi csatlakozik a kalóznőhöz.

A TARDIS 1533-ba megy vissza, Ji Hun hajójára. Itt még tanúja lesz annak, hogy a megjelenő Marsissus egy bizonyos kulcskövet követel Ji Huntól, majd megszegvén alkujukat, foglyul ejti a kapitányt, a hajót pedig a megjelenő leviatán elragadja. A Doktor és Yaz még épp idejében menekülnek el a TARDIS-szal. Azonban most már ismert a hajó elsüllyedésének pontos helye, ezért 1807-be pont ugyanoda térnek vissza, a tengerfenékre. A roncsot nem látják, viszont a megjelenő leviatán elragadja a TARDIS-t, viszi egyenesen a tengeri ördögök bázisára. Itt van Ji-Hun "feljavított" hajója is, de maga Ji-Hun is, akit a tengeri ördögök sztázisban életben tartottak. Most magához térve elmondja a Doktornak, hogy a kulcskő a For de la Mar kincsei közül való, és hihetetlen erejével meg tudja változtatni a világ folyását. A Doktor megpróbálja elhitetni az ördöggel, hogy nála van a kulcskő, de ez nem jön be. Ji-Hun hajója a felszínre emelkedik. A Doktor csapata megint összejön Ching hajóján, s kiderül, a kő Ying Ki-nél van, mint családi örökség, s amit valaha még Ji-Hun adott Ying Ki ősének. A követ megszerzi Marsissus, s a bázison segítségével beindítja a folyamatot, amely felcseréli a Föld mágneses pólusait óriási káoszt idézve elő. A tengeri ördögök terve az, hogy a szárazföldeket elárasztva ismét a világ urai lehessenek. Nagy csetepaté a hajón, majd lent a bázison a Doktor tesz róla, hogy az ördögök terve ne sikerüljön: ehhez két kábelt kell összedugni, miután ők távoznak a TARDIS-szal. Ezt Ji-Hun önfeláldozóan megteszi.

A kincs megvan, elég a váltságdíjhoz, s Madame Ching, aki utólag nagyon bánja, hogy megölte a Ying Ki apját, örökbefogadja a fiút. Mindenki indul az útjára. Dan a barátnőjét Diane-t hívja fel. Yaz beismeri, hogy vonzódik a Doktorhoz. ő azonban ezt elhárítja azzal, hogy ő sose kötődik senkihez, mert ez csak fájdalomhoz vezetne, de azért még együtt maradhatnak bármeddig.

Megjegyzések:

Ismét felbukkantak a régi sorozatban kétszer is szerepelt tengeri ördögök (The Sea Devils – A tengeri ördögök, 1971, és Warriors of the Deep – A mélység harcosai, 1984). A tengeri ördögök a szintén régóta ismert szilúrok rokonai. Míg ez utóbbiak teljesen alkalmazkodtak a szárazföldi élethez, a tengeri ördögök kétéltűek maradtak.

A filmben említett For de la Mar portugál hajó valóban létezett. 1511-ben, eléggé kalandos pályafutása végén a malakkai (a mai Malajzia területén) szultán elrabolt kincseivel megrakodva Portugáliába indult, de két nappal később viharban elsüllyedt (lásd itt).

2022-02 – The Power of Doctor – A Doktor ereje     4♦

Vészhelyzeti segélykérés érkezik egy kiborgok által megtámadott űrexpresszvonatról. Bár a Doktor és társai közbelépnek, a kiborgok vezére elteleportál egy furcsa zsákmánnyal. A Földön a Doktor egykori útitársainak, Ace-nek és Tegannak feltűnik, hogy sok neves szeizmológusnak nyomaveszett és sok híres festmény is eltűnt a múzeumokból. 1918-ban a Raszputyinnak álcázott Mester a cárt háborúra bíztatja és egy titokzatos fémbolygó is megjelenik a Föld árnyékában.

A Doktornak egy renegát dalek felajánlja, hogy átadja neki a dalekok megsemmísítésének kulcsát. De megbízható-e? Hogyan kerül a kiborgok fémbolygójára egy fogoly energialény? A Mester, a kiborgok és a dalekok ismét a Föld elpusztításán mesterkednek. A UNIT vezetője, Kate Stewart, Tegan és Ace segítséget a Doktor segítségét kérik. A kiborgok az emberiség kiborgizálásával, a dalekok az összes vulkán egyidejű kitörésével akarnák az emberiséget kiírtani. Hogyan sikerül mindezt megakadályoznia a Doktornak, miközben ő is több, mint halálos veszélyben van?SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Vészhelyzeti segélykérést észlel a TARDIS egy kiborgok által megtámadott űrexpresszvonatról. Főleg a vonat rakománya érdekli őket. A Doktor és társai azonnal odaindulnak és bár a kiborg sereg nagy részét ártalmatlanná teszik, a kiborgoknak sikerül kinyitniuk egy konténert, amiben egy gyerek van. A Doktor épp közbelépne, mikor a kiborg vezér elteleportál a gyerekkel együtt. Dan a csetepaté során majdnem életét veszti.

2022, London. Ace egy képtárban csodálkozik, hogy miért vittek el egy épp most restaurált képet ismét? Tegannal beszélve elmondja, hogy 15 jelentős képet vettek le a múzeumok falairól mostanában. Tegan szerint pedig sok vezető szeizmológus tűnt el világszerte. Elmondja azt is, hogy egy csomagot kapott a Doktortól, amiben egy apró kiborg bábú van.

Miután a Doktor Yazt és Dant hazavitte, a TARDIS-ban egy dalek hologramja jelenik meg. Elmondja, hogy ő már nem hisz a dalek küldetésében és céljaikban, és felkínálja a Doktornak a dalekok megsemmisítésének kulcsát. Küszöbön áll egy újabb támadás a Föld ellen.

1916, Szentpétervár. A Raszputyinnak álcázott Mester megjelenik a cárnénél, közli a hemofília baljós jeleit a cárevicsen. De egyúttal a háborúra is ráveszi a cárt. A lényeg azonban, hogy a Mester a Téli Palotában állítja fel támaszpontját.

A Doktor rájön, hogy 1916-ban egy "felesleges" bolygó a van a Föld árnyékában. Odamenve kiborg építményeket és a Doktor TARDIS-ának a mását találják (ez valójában a Mester TARDIS-a). De ráakadnak az űrexpresszből elrabolt gyerekre is, aki igazából egy elmaszkírozott energialény, egy qurunx. Hamarosan megjelenik az igen ellenségesen viselkedő kiborg vezér is a seregével, a Doktor csak neccesen ér vissza TARDIS-ba. Itt a UNIT-tól Kate Stewart jelentkezik, segítséget kér: sok szeizmológus eltűnt, másrészt sok híres képeket baj ért: az arcokat átfestették rajtuk Rasztputyin képére. De a Doktor felismeri, hogy igazából a Mester arca az. Közben csatlakozik a UNIT-hoz a Doktor két régi útitársa, Ace és Tegan is.

Nápolyban egy Szeizmológiai Konferencián a Mester épp előadást tart a zsugorított hallgatóság előtt. A betoppanó Doktor kíváncsi, hogyan függ össze a kiborgok fémbolygója, az elrabolt energialény, a másik TARDIS és vulkanológusok? A Mester válaszul fenyegőzni kezd, hogy elérkezett a Doktor utolsó napja, stb. A UNIT katonái rontanak be, a Mestert a UNIT börtönébe zárják. A Doktor továbbra is azon filózik, hogy jönnek össze a Mester, a dalekok és a kiborgok? A renegát dalek lehet, hogy csapda, de vállalni kell a kockázatot.

A kiborg bolygón hirtelen Vee Vinder űrhajója hajt végre kényszerleszállást. Vinder az elrabolt Qurunx nyomában van.

A TARDIS egy bolíviai tűzhányó belsejébe érkezik, megjelenik a renegát dalek, átad bizonyos információkat. De közben Yaz észreveszi, hogy egy óriási gépezet és sok más dalek is van ott. Késő: a dalekok elfogják a Doktort és elteleportálják. Yaz megpróbálja követni a TARDOS-szal.

UNIT főhadiszállás: A Mester a börtönből üzen Tegannak és elárulja, hogy a kiborg "babát" ő küldte, a szövetkompresszió megfordítható. A figura csakugyan hirtelen megnő, kinyílik, s mint egy matrjoskából, sok további kiborg bújik elő belőle, köztük a régi ismerős Ashad is. Nagy csihi-puhi, a Mester kiszabadul.

A Doktort Szentpétervárra viszik, a Téli Palotába, ahol a Mester és a dalekok üdvözlik. A Mester egy kényszerregenerálódást hoz létre, ehhez az energiát a fémbolygó szolgáltatja. A Doktort regenerálja önmagává. Az eredmény egy Mester kinézetű és gondolkozású Doktor, a célja, hogy ezzel mindenki azt higgye, milyen rossz ember a Doktor, aki mindent ki akar írtani. Yaz is ideérkezik a TARDIS-szal, a Mester-Doktorral egy aszteroidra repül és ott váratlanul kilöki őt a TARDIS-ból.

Az igazi Doktor valami téren kívüli helyen eszmél, ahol korábbi önmagai vigyáznak rá, hogy a kényszerregenerálódás során túl ne menjen a visszafordíthatatlanág határán. Közben aktiválódik a Doktor AI (mesterséges intelligencia) vészhelyzeti önmaga és Yazt a fémbolygóra küldi, ahol felszedi Vindert.

A UNIT főhadiszálláson Ashad arra készül, hogy a hadsereget kiborgizálja. Kate Stewart és Tegan ezt megakadályozandó a pincébe igyekeznek, ahonnan kézivezérléssel felrobbanthatják az egész komplexumot. A pincében elbarikádozott Kate felajánlja Ashadnak, hogy a katonák elengedéséért cserébe őt ejtse foglyul és alakítsa át, hiszen ő stratégiailag sokkal értékesebb személy. Asad belemegy, elkezdik Kate átalakítását. Tegan egy liftaknán lemászik az irányítóközpontba, az AI-Doktor utasítására összekutyulja az energiakábeleket. A kiborgizálás megszakad, az épület felrobban, persze Kate és Tegan neccesen megmenekül.

Ace a UNIT főhadiszállás tetejéről ejtőernyővel leugrik, a TARDIS "természetesen" éppen jó időben érkezik a jó helyre, hogy megmentse. Felszedik a Mestert is, majd Bolíviába tartanak, hogy felrobbantsák a dalekok gépezetét a tektonikus lemezek destabilizálását és az összes vulkán kitörését megakadályozandó. Ez Ace feladata, ő a robbantási specialista. Hirtelen a semmiből előbukkan Graham is, épp jókor érkezett segítségként.

A Mester-Doktor parancsot ad a vulkánok aktiválására és a többiek megölésére, de ekkor megjelenik az AI-Doktor a Menekülő Doktor alakjában, s a zűrzavart felhasználva a Mestert ártalmatlanná teszik, a regenerációs kamrába zárják és beindítják a degenerációt, a kényszerregeneráció visszafordítását, ami sikeresen le is zajlik.

Miután minden elrendeződött és mindenki együtt van, a Doktor megjavítja Vinder űrhajóját, majd az ő és Master TARDIS-ának erejét egyesítve a vulkánkitöréseket szó szerint befagyasztja. A fémbolygón kiszabadítja az energialényt és megkéri, búcsuzóul semmisítse meg a bolygót. Valahogy előbukkan a Mester is, újabb végső üsszecsapás. A sebesült és eszméletlen Doktort a társai cipelik ba a saját TARDIS-ába, ahol a sérülések hatására beindul a szokásos regenerációja. Míg régvolt társai a Földön egy kis összejövetelen beszélgetnek róla, ő ismét átváltozik – óriási megdöbbenésére kinézetre a tizedik önmagává.

Megjegyzések:

Tegan (Janet Fielding) a negyedik
Doktor társaságában

Chris Chibnall hattyú­dala ez a rész. A távozó showman min­dent beleadott a minél nagyobb durranás ér­de­kében, emiatt bele­esett a sokat-markol-keveset-fog csapdába, a történet tele van elvarratlan szálakkal, kérdő­jelekkel, értel­metlen ugra-bugrák­kal.

Az epizódban sok utalás van régebbi részekre és a régi sorozatra, ami kelle­mes meglepetés a whoniverzum ismerőinek, de egy újonnan bekapcsolódott nézőnek a levegőben lógnak.

Két régi útitárs is megjelent a UNIT szövet­ségeseként, Tegan légikísérő volt és az ötödik Doktor, Ace a hetedik Doktor asszisztense volt. Ace az egyetlen szereplő, aki a Doktort nem "doktornak", hanem "professzornak" hívta, és már akkor is érdekelték a robbanóanyagok. A harmadik Doktor útitársa, Jo is felbukkan egyetlen egy mondat erejéig a legeslegvégén. Ha már ő is előkerült, nem kaphatott volna kicsit több szerepet?

Ace (Sophie Aldred) teljes fegyverzetben

A két régi útitárs valójában csak a kép­ernyőről tűnt el, mivel köny­vekben és hang­játé­kokban tovább éltek, élnek mind a mai napig, ez utóbbiakban a hang­jukat ma is Janet Fielding és Sophie Aldred "kölcsönzi".

Több régi jellegzetes ruhadarab és tárgy is felbukkant: Ace kicico­mázott bőrdzsekije, a Mester-Doktoron a negyedik Doktor jel­legzetes hosszú sálja, a hetedik Doktor kérdő­jeles pulóvere, a második Doktor furulyája.

Több olyan korábbi szereplő is megjelent, akik a levegőben lógnak, vagy csak "véletlenül a megfelelő időben épp arra jártak" – ilyen Vinder,Graham és divina ex machina módon megmentik a főhősöket. A félkiborg Ash ad állítólag meghalt korábban, most mégis itt van.

A rész kritikája a Sorozatjunkie-n.