norfren, ki vagy doki

 

Doctor Who
Ki vagy, Doki?

2019-00 – Resolution – Elszántság      5♦


(Újévi különrész)

A 9. században nehéz csatában legyőztek egy szörnyeteget és a maradványait feldarabolva a világ 3 sarkában temették el... de az angliai marad­ványokat egy mai sheffieldi ásatás a felszínre hozza. A fertőtlenítő UV fény hatására a marad­ványok egyesülnek és életrekelnek. A csápos lény a hatalmába keríti az egyik archeológust.

A TARDIS észleli a jelenséget, az odaérkező Doktor a nyomokban dalek DNS-t mutat ki. Elindul a keresés a dalek és az archeológus nő után, a dalek pedig igyekszik a páncélzatát regenerálni, fegyvert szerezni és értesíteni a dalek flottát. Vad hajsza kezdődik mindkét fél részéről...


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

2020-01 – Spyfall – Kémhullás (1. rész)     5♦

Elefáncsontpart, egy repülőgép fedélzete, Moszkva... a titkosszolgálatok ügynökeit valami/valaki ártalmatlanná teszi szerte a világon. Ryan, Yaz, Graham és a Doktor utazáshoz készülődnek, mikor az angol titkosszolgálathoz, az IM6-hoz kísérik őket. A világ mindazon titkos ügynökei, akik egy Daniel Barton nevű ember után nyomoznak, mind eltűnnek, meghalnak, sőt a DNS-ük nem emberivé változik – hamarosan maga a MI6 főnöke is. A támadásokat a falakon is átszivárgó furcsa alakok hajtják végre.

A Doktor és Graham Ausztráliába utaznak egy régi ügynök ismerőshöz, míg Ryan és Yaz San Franciscóban riporterként Barton után nyomoz. De mind a két helyszínen előbb-utóbb megjelennek a fénylő fehér embernek álcázott idegenek. Ausztráliában egyet foglyul ejtenek, és a Doktor faggatni próbálja, nem sok sikerrel, majd mindenki San Franciscoba megy Barton születésnapi partijára. A Doktor kérdései hatására Barton menekülni kezd, a Doktor és társai üldözőbe veszik, majd Barton repülőgépén lassan kezdenek a dolgok világosodni. Ám a repülőgép felrobban... de előtte még kiderül, hogy a dolgokat a Doktor egy régi ismerőse kavarja.


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

2020-02 – Spyfall – Kémhullás (2. rész)     5♦

A zuhanó repülőgépet Ryan és társai sikeresen automatikus irányításra kapcsolják. Azonban landolás után a megmenekülésükön csodálkozó Barton körözött személyekké nyilváníttatja őket s menekülniük kell nem csak a rendőrök, hanem a kasaavinok elől is, míg egy raktárba érve Barton halott anyjára bukkannak...

A Doktor pedig a kasaavinok erdőszerű dimenziójában találja magát, ahol összefut egy Ada nevű lánnyal. Innen egy újabb teleportálás 1834-be, Londonba juttatja őket, a feltalálók egy rendezvényére. A következő állomás 1943, a nácik által által megszállt Párizs. De mindenüvé követi őket a Mester...

Barton közben a Mesterrel és a kasaavinokkal közös tervük elindításán munkálkodik, amely az emberiség pusztulásával járna, s amelyben döntő szerepe van a világhálózatnak és az arra kapcsolódó eszközöknek, mobiloknak. De mi is ez a terv, mi köze van hozzá az emberi DNS-nek és hogyan sikerül végül a Doktornak megállítania az utolsó pillanatban?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
Három, a valóságban is létezett személy jelenik meg a második részben: 1837-ben Charles Babbage, az első mechanikus analízis gép (számítógép) megalkotója, kortársa, Ada Lovelace matematikus, és egy 2. világháborús brit titkosügynök, kémnő és ellenálló, Noo Inayat Khan (gépi magyar fordítás).
Az Eiffel-torony tetején a Doktor utal az angliai Jodrell Bank rádióteleszkópra, ahonnan 4. Doktorként valaha lezuhant s akkor regenerálódott az 5. Doktorrá.

(Az itteni és a későbbi automatikus wiki fordításokkal vigyázzunk, mert néha durva félrefordításokat tartalmaznak!)

2020-03 – Orphan 55      3♦

A Doktor és társai egy szerencsejáték során egy kéthetes all-inclusive üdülést nyernek a Tranquility Spa nevű tengerparti üdülőbe s azonnal teleportálódnak is a helyszínre. A kellemesnek igérkező kikapcsolódást azonban hamarosan kis kellemetlenségek zavarják meg: Ryan egy furcsa vírusfertőzést szed fel egy kaja-automatából, és vészhelyzeti riadó indul be, amiről kiderül, hogy ezúttal nem gyakorlat. Hamarosan ismeretlen szörnyek törnek be és kapják el az üdülőket, a Doktor pedig furcsa dolgokra bukkan a biztonsági szolgálat rejtett helységében.

Miféle bolygóra keveredtek a főhősök, és mi rejtőzik a kinti világban, ami elől a Doktor és társai, és néhány túlélő csak kalandos úton menekülnek meg? Kifélék-mifélék az ellenséges dregek? Mi köze van az Orphan 55 bolygónak a Földhöz?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

2020-04 – Nikola Tesla's Night of Terror – Nikola Tesla rémületes napja      5♦

Nikola Tesla bemutatót tart találmányáról, a drótnélküli energiaátvitelről, s egyúttal anyagi támogatást is próbál szerezni ehhez az ú.n. Wardenclyffe projecthez, mindhiába. Azonban nemcsak Edison emberei kémkednek utána, hanem valaki más is figyeli egy láthatatlan űrhajóról, sőt el is akarná rabolni a feltalálót. De miért és ki?

A Doktor is felfigyel egy titokzatos, Tesla laboratóriumából eredő energiajelre, s a nyomába eredve összefut a feltalálóval. Azonban menekülniük kell egy nyomukba eredő és gyilkoló csuklyás alak elől. A menekülés, az odacsapódó Edisonnal együtt egyúttal hajsza is a titokzatos űrhajó és lényei ellen, akik természetesen a Föld elpusztításával fenyegetőznek, ha nem kaphatják meg Teslát...


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
Thomas A. Edison és Nikola Tesla párharca valóságos volt: Edison egyenáramú és Tesla váltóáramú rendszere egy darabig viaskodott egymással, nem egészen tisztességes módszereket is igénybe véve, míg a váltóáramú rendszer győzött. A Wardenclyffe torony (gépi magyar fordítás) is valóságos volt, s a drótnélküli energiátvitelt, a nagytávolságú hírközlést kívánta volna vele Tesla megvalósítani, azonban az olasz Marconi ebben megelőzte, főleg miután a pénzes befektetők Marconit támogatták.

2020-05 – The Fugitive of the Judoon – A judoonok üldözöttje      4♦

A galaktikus rendőrök, a judoonok egy szökevény nyomára bukkannak az angliai Gloucesterben, energiahálóval veszik körül a várost és csapatokat küldenek le. Körülzárják Lee és Ruth Clayton házát, de az odaérkező Doktornak sikerül Ruth-t kimenteni. A Doktor hiába faggatja Ruth-t, miféle titkot rejtegetnek? Közjáték gyanánt a régi ismerős Jack Harkness kapitány egy üzenetet bíz Grahamra és Ryanre, hogy adják át a Doktornak...

Valakiről azonban kiderül, hogy mégsem az, akinek tudja és érzi magát, s mikor visszaáll igazi személyisége, a Doktor saját magával találja magát szemközt. De hogy lehet, hogy nem tudnak egymásmagukról? A későbbi Doktor miért nem emlékszik korábbi önmagára? És ki az a titokzatos Gat, akinek a megbízásából a judoonok akcióba léptek?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
Több (sikeresen eltitkolt) nagy meglepetést is durrantottak az alkotók ebben az epizódban. Tíz év után ismét visszatért Jack Harkness kapitány, a DW sorozatban utoljára 2008-ban szerepelt. Ismét megjelentek a galaktikus rendőrök, a judoonok, s végül, de nem utolsósorban megismerhettük a Doktor egy nagyon korai inkarnációját is.

2020-06 – Praxeus      3♦

Egy visszatérő űrhajó lezuhan, egy hong-kongi házból furcsa jelek érkeznek, a madarak a Föld sok helyén megvadulnak és elhullanak, furcsán átkristályosodó és porrá omló holttestek Peruban és Madagaszkáron... A Doktor hamarosan látja, hogy a furcsa esetek összefüggenek egymással és egy műanyagokat kedvelő új vírus okozza. De a Földet elárasztja a műanyag szemét, minden élőlénybe jut belőle, ezért a fertőzött madarak az egész élővilágot veszélyeztetik.

A Doktor feladata igazán egyszerű: ki kell deríteni, honnan ered a vírus és meg kell találnia az ellenszert.


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

2020-07 – Can You Hear Me? – Hall engem valaki?      4♦

Szíria, Aleppó, 1380: egy ispotály betegeit és orvosait éjszaka szörnyek támadják meg, egyedül egy lány menekül meg... Anglia, Sheffield, ma: Yaznak éjszaka rémálmai vannak, Ryannak és egy barátjának szintén, sőt az álombeli sötét alak éjjel valóban megjelenik és elrabolja az ismerősét. Grahamnak vízióiban egy segítségért esdeklő nő jelenik meg... A TARDIS-ba is beférkőzik valami, a nyomok az ókori Aleppóba vezetnek.

A Doktor és társai végül egy űrállomáson kötnek ki, amely, két éppen összeütközőfélben levő bolygó naprendszerében kering. A két bolygó közötti erőtérgömbben egy isten van bebörtönözve, akit egy másik isten rég szeretne kiszabadítani, s ehhez éppen a Doktor segítségét akarja igénybe venni – a hallucinációk és szörnyek csak csalétek és csapda volt a Doktor számára...


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
A Doktorral beszélgetve Zellin több, a régi sorozatban szerepelt istenszerű egyént is megemlít: az Égi Játékmestert (The Celestial ToymakerAz égi Játékmester, 1965), a Fehér és Fekete Őrzőt (The Black and White Guardians) a negyedik és ötödik Doktor több epizódjából, és az időn kívül élő Halhatatlanokat (Eternals), akikkel az ötödik Doktor találkozott (EnlightenmentA megvilágosodás, 1983).

2020-08 – The Haunting of Villa Diodati – A Villa Diodati szellemei      5♦

1816, Genfi tó, Villa Diodati, Lord Byron villája. Az esti vihar miatt a házba szorult társaság, köztük Mary Godwin, későbbi férje Percy Shelley, Claire Clairmont és Dr. Polidori rémtörténetek fel­olvasásával szórakoztatja egymást, mikor döröm­bölnek a kapun. Befut a Doktor és csapata. A Doktor tudja, hogy Lord Byron ezen az éjjelen vette rá/fogja rávenni a többieket klasszikus rémtörténeteik megírására.

Közben a házban furcsa jelenségek veszik kezdetüket, egy korsó magától a falnak repül, egy kép leesik és valami kibújik belőle, halott emberek látszanak, a gyertyák kialszanak, Polidori a falon járkál keresztül. Maga a ház is furcsa: akik lefelé indulnak a lépcsőn, az emeletre érkeznek, akik kimennek egy szobából, ugyanabba érkeznek vissza.

De a sok furcsaság mögött egy nagyon is valós alak áll, aki mindenáron meg szeretne szerezni valamit a házból... azt, amire Jack Harkness kapitány már korábban figyelmeztette a Doktort.


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
A filmben leírt helyszín Villa Diodati és a személyek 1816-os találkozója valóságos, a résztvevőket ekkor bírta rá Lord Byron gótikus rémtörténetek megírására (angol wikipedia és gépi magyar fordítása).

Lord Byron – angol nemes, költő, politikus.
Claire Clairmont – Mary féltestvére, Lord Byron szeretője és lányának anyja (gépi magyar fordítása).
Mary Godwin – a házassága után Mary Shelley. Az 1816-os események után írta az eredeti Frankenstein történetet.
Percy Bysshe Shelley – költő, Mary W. Godwin társa és későbbi férje.
Dr. John Polidori – angol orvos és író, az egyik első vámpír történet (The Vampyre, 1819) írója (gépi magyar fordítása).

2020-09 – Ascension of the Cybermen – A kiborgok felemelkedése (1. rész)      5♦

A Doktor és társai megérkeznek a Shelley jóvoltából kapott koordináták jelölte helyre (a jövőben, a kiborg háború után), ahol a kiborgok által elpusztított emberiség utolsó túlélői rejtőznek. De hamarosan kiborg drónok támadnak rájuk. A meneküléskor a csapat kétfelé szakad: a Doktor, Yaz és Ethan egy elcsaklizott kiborg űrhajóval indulnak a legendás Ko Sharmára és a Határra, ahonnan végleg el lehet menekülni a kiborgok elől...

Yaz, Graham és többi ember is elmenekülnek rozoga űrjárművükkel, s ők is a Ko Sharmára szeretnének eljutni. Azonban egy elhagyott kiborg csapatszállító-hajón kötnek ki. A kiborg Ashad és társai követik őket ide, és nagy örömmel fedezik fel a sok ezernyi hibernált kiborg katonát...

S vajon ki lehet az a kisgyerek, aki felnőve rendőrként lezuhan egy szikláról, és csodálatos módon nem esik baja?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

2020-10 – The Timeless Children – Az időtlen gyermekek (2. rész)      5♦ (?)

A Doktor követi a Mestert a lerombolt Gallifrey-re, majd az épen maradt Mátrixhoz. A Mátrix virtuális világába belépve a Mester megmutatja a Doktornak az eltitkolt történelmet: kik lakták az ősi Gallifrey-t, ki volt az Időtlen Gyermek? Hogyan lettek az Idő Lordok? Hogyan alapították meg a Citadellát, az Idő Lordok fővárosát? Miért nem emlékszik a Doktor korábbi inkarnációira? Az igazság eléggé megviseli a Doktort is.

De eközben a kiborg csapatszállító űrhajó és a kiborg vezér Ashad is megérkeznek Gallifrey-re a Mester hívására. A Mester elpusztítja Ashadot, hogy megszerezze a kiborgiumot és a minden szerves életet elpusztító halálrészecskét. A célja, hogy egy Idő Lord - kiborg hibrid fajt hozzon létre, egy örökké regenerálódó hadsereget, amellyel mindent és mindenkit legyőzhet.

A földi emberek és Ko Sharmus is a nyomukban levő kiborgokat kicselezve/legyőzve végül Gallifrey-re érkeznek, és csatlakoznak a közben magához tért Doktorhoz. Sikerül a kiborg hajót felrobbantani. A Doktor az embereket hazaküldi egy másik TARDIS-szal, ő pedig a Mester és az új kiborgok után veti magát, akiket sikerül is Ko Sharmus önfeláldozása és a halálrészecske segítségével megsemmisíteni.

A Doktor is visszatérhet a saját TARDIS-ába – hogy egy pillanattal később a judoonok letartóztassák és egy börtönbolygóra teleportálják.


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
Eléggé megcsavart történet cliffhanger-es befejezéssel. Sok kapcsolódási pont van a régi sorozattal, elejtett megjegyzések, az Idő Lordok szuperszámítógépe, a Mátrix és az abba való belépés (lásd többek között The Deadly Assassin (A pusztító orgyilkos, 1976), stb.

Magyarázatot adott viszont egy sok évtizedes nyitott kérdésre, nevezetesen a negyedik Doktor Brain of Morbius (Morbius agya, 1975) című történetében egy bizonyos szerkezet jóvoltából a Doktornak sokkal több korábbi arca villant fel, mint négy. Mivel eddigi tudásunk szerint a regenerációs limit 12, ezt nehéz volt értelmezni. Sok egyéb ellenmondás is felvetődik, az ebben a részben történtek sok vitát váltottak ki világszerte.

Bővebben

???

Újabb átívelés kialakulóban? Ki lehet az Időtlen Gyermek?– Mit üzent Jack Harkness kapitány?

A 2020/2 (Spyfall 2. – Kémhullás 2.) részben, mikor a Doktor visszatér a lerombolt Galifrey-re, üzenetet kap a Mestertől. Ősi ellenfele ekkor mondja el neki, hogy ő ölte meg az Idő Lordokat, miután megtudta az igazságot az Időtlen Gyermekről: "Fizetniük kellett azért, amit megtudtam. Hazudtak nekünk. Gallifrey alapító atyái... amit mondtak nekünk, minden hazugság volt. Nem azok vagyunk, akiknek mindketten gondoljuk magunkat, egész fajunk létezése az Időtlen Gyermek hazugságra épült."

Az Időtlen Gyermek hallatán a Doktorban visszaidéződik, hogy hol is hallott róla először: a Desolation bolygón a sálszerű jelenések tettek róla említést (A Szellem emlékmű, 2018/2), mikor a Doktornak a saját maga elől is titkolt félelmeiről beszéltek. A Doktornak rövid homályos víziója támad az Időtlen Gyermekről, amint egy hatalmas torony alján áll, majd újonnan megjelenik ez a kép a 2020/7-ik epizódban.

Sokat nem tudunk tehát erről a gyermekről, legfeljebb spekulálhatunk róla, hogy mit jelenthet az "időtlenség"? Talán halhatatlan? A regenerálódásra utal? Egyelőre rejtély. A DigitalSpy-ban írottak szerint Jodie Whittaker a közelmúltban kijelentette, hogy "Szerintem nem kell rohamtempóban megtudni a választ... Néhány dologra megtudjuk a választ, másokra nem, ezért kell kitartóan mindent megnézni."

Az ötödik történetben Jack Harkness kapitány egy titokzatos üzenetet küld a Doktornak: Óvakodj a magányos kiborgtól. Semmiképp ne lehessen az övé, amit akar.

A megoldással nem akarunk itt spoilerezni, tény, hogy mint már fentebb is utaltunk rá, a jelenlegi showman, Chris Chibnall, ezzel alaposan felforgatta az egész Doctor Who történelmet, csomó eddigi tény vált kérdőjelessé, korábbi részekben megtörténtek váltak értelmetlenné, saját szerény és sok más vélemény szerint is kétes dicsőséget szerezve ezzel saját magának.

Az évad részeinek elemezgetését a Doctor Who Hungary lapjain olvashatjátok.


Vízvezetékszerelés.