Torchwood

1 – Everything Changes – Minden megváltozik   [magyar cím: Változás kora]

    5♦
(Beindul a motor)

Az angliai Cardiffban egy ismeretlen férfi vérbefagyva, holtan fekszik az esőben. A rendőrség helyszínelői Gwen Cooper rendőrnő vezetésével teszik a dolgukat, amikor egy négy fős csapat érkezik Jack Harkness kapitány vezetésével és felsőbb utasításra átveszik a terepet a rendőröktől. Egyikük egy különös fémkesztyűt húz a kezére és a halotthoz közelít vele, mire az kinyitja a szemét… Gwen rémülten távozik, de másnap szimatolni kezd Jack kapitány után, ami mind több furcsasághoz vezet, ráadásul Gwen egy sorozatgyilkosság szálai között találja magát… Kifélék a weevilek, akik a Cardiff alatti csatornákban élnek és a városon át húzódó téridő repedésen keresztül érkeztek?… Gwen ismerkedése a Torchwood 3 Központtal és furcsa ketyeréikkel… Gwen fejéből ugyan kitörlik az éjszakai emlékeket, de hiába, ösztöne visszaviszi a Központ felé… A Torchwood-csapat egyik tagjának, Suzie Castellonak az (ön)gyilkossága, a kesztyű, a penge és Jack kapitány titka… Gwen, az új csapattag.

2 – Day First – Az első nap   [magyar cím: A szex ördöge]

    4♦
(A szex nemcsak az emberek között nagy úr)

Gwen éppen hazafelé tart este Rhysszel, a barátjával, mikor egy lángoló meteor húz el a magasban és közel a városhoz lezuhan. Miközben a torchwoodi csapat vizsgálgatja, rózsaszín gázfelhő tör ki belőle… és a belvárosi éjszakában egy Carlys nevű leányzóba szívódik. Az idegent az orgazmuskor felszabaduló energia élteti, ami gyászos következményekkel jár arra, akit a megvadult lány elkap… Jack, Gwen és társai felkutatják a lányt, az pedig segítségért könyörög, amikor az eszénél van. Ha meg nincs, akkor egy kórházban a spermadonor férfiakra vadászik. Jack csak egy bűnügyet és egy elpusztítandó idegent lát az esetben, Gwen azonban a szerencsétlenül járt embert látja Carlysban és megpróbál akár saját maga feláldozásával is segíteni rajta…

3 – Ghost Machine – A kísértetgép   [magyar cím: A szellemek tánca]

    5♦
(Egész jó pszichothrillernek is elmenne ez a rész)

Műszereik jelzései alapján a torchwoodiak egy Bernie nevű fiú menekülés közben elvesztett dzsekijében egy furcsa kis földönkívüli készítésű ketyerét találnak. Mikor Gwen aktiválja, pár perces furcsa "testenkívüli" élménye lesz: változatlan helyszínen, de 1940 körüli időben egy elhagyott kisfiúval találkozik. Másnap Owen egy híd alatt próbálkozva egy fiatal lány 40 évvel korábbi meggyilkolásának lesz a szemtanúja. Gwen és Owen nem csak látta az eseményeket, hanem érezték is a "kísértetek" lelkivilágát. A torchwoodi csapat felkutatja Bernie-t és a ma már öreg gyilkost (aki akkor megúszta a dolgot). A fiúnál megtalálják az idegen készülék párját, ami viszont a közeljövőt mutatja meg… Kipróbálva mind a torchwoodiak, mind Bernie borzasztó dolgokat látnak saját magukról… halál, véres kés. Bár Jack kapitány azzal nyugtat mindenkit, hogy csak egy jövőt láttak a lehetségesek közül, a végkifejletet Gwen és társai sokáig nem felejtik el… A ketyere ott végzi, ahol megérdemli: mindörökre elzárva egy páncélszekrényben (a szerkentyűt az enyveskezű Bernie egyébként egy fészerben "találta" – csak találgatni lehet, hogy került oda. Valószínűleg akár az uszadékfa a tengeren, úgy sodródott át a cardiffi téridő repedésen.)

4 – Cyberwoman – Kiborgnő   [magyar cím: A halál ölelése]

    5♦
(Horror és érzelmek)

Torchwood központ legmélyén Ianto súlyos titkot rejteget, egy félig kiborggá alakított nőt, Lisát, még a londoni harcok idejéből. Míg a csapat többi tagja egy étteremben szórakozik, Ianto a japán Dr. Tanizakival együtt magához téríti a lényt, hogy megpróbálják a szerencsétlent visszaalakítani. A jószándék azonban élő rémálommá alakul. Mindenki élete halálos veszélybe kerül, mert a kibernőben feltör alkotóinak ösztöne s faját Torchwoodban akarná újjáéleszteni. Sajnos Ianto az ehhez szükséges berendezést is idementette… A harcot egy áramszünet nehezíti, nem bírnak a kibernővel, még a házi szárnyasgyík, a pterodaktil sem, úgyhogy menekülniük kell. Ianto iszonyú dilemmában: vagy megöli valahogy a kibernőt, vagy őt öli meg Jack kapitány… A pizzafutár lány esete és a véresen horrorisztikus love story meglepő és halálos megoldása, akár egy Shakespeare dráma végén.

5 – Small Worlds – Kicsi a világ   [magyar cím: Tündérek háborúja]

    4♦
(Krimibe illő tündérmese avagy "az igazság odaát van" Alkonyzóna módra)

Egy idős asszony, Estelle Cole éjjel az erdőben egy kőgyűrű fölött repkedő apró fénylő tündéreket fényképez… Gwennek több, mint furcsa, mikor később kiderül, hogy Estelle közeli barátja volt Jack kapitány állítólagos apjának a II. világháború alatt. Jack szerint a tündérék az idő hajnaláról valók, de nem földönkívüliek – Estelle szerint jók, Jack szerint gonoszak… Egy 10 év körüli iskolás kislányt, Jasmine-t láthatatlan őrzők figyelik. Ha valaki bántani merészeli a kislányt, az hamarosan pórul jár… Több furcsa haláleset is előfordult a városban, az áldozatok megfulladtak, a szájuk vörös rózsaszirmokkal volt tele. Ezek látványa Jacket nagyon megrendíti, mert már látott ilyet valahol régen… 1909 India, 1940 London… A szálak a végén persze összefutnak, Jack múltja, Estelle, a búcsú könnycseppjei, miféle Kiválasztott is Jasmine, akit a hol tündér, hol szörny lények védelmeznek.

6 – Countrycide – Kis vidéki horror (szabadon fordítva a szójátékos címet) [magyar cím: A semmi közepén]

    4♦
(Érzelmi zűrzavar torchwoodi végkifejlettel)

A torchwoodi csapat vidéki táborozást tart a velszi természet lágy ölén, hogy utána nézzen egy már 17 áldozattal és eltűnéssel járó titokzatos eseménynek. Bevezetésként a közeli erdőben egy megnyúzott és megcsonkított holttestre bukkannak, közben az autójukat elrabolják… a nyomok egy közeli kis faluba vezetnek. Az elhagyatott házakban véres hullák, a hűtőszekrényekben húsdarabok, belső szervek. A házak között titokzatos hangok, vértócsák… míg végül rátalálnak néhány rettegő, félőrült bezárkózott emberre. De az igazi rémálom akkor kezdődik, amikor ők maguk is csapdába esnek. Vajon az idáig érő cardiffi téridő repedésből mászott elő valami szörnyűség vagy néhány őrült helybéli van a rémálom mögött?

7 – Greeks Bearing Gifts – Szerelmi ajándék (szabadon fordítva a kétértelmű címet) [magyar cím: A bűn hangjai]

    5♦
(Érzelmi zűrzavar torchwoodi végkifejlettel)

Toshiko egy fárasztó nap után – egy furcsán megsérült többszáz éves csontvázat vizsgáltak éppen – betér egy bárba felhajtani egy italt, mikor egy nagyon helyes ismeretlen prosti lány ül le mellé. Furcsa módon minden tud Toshikóról. Beszédbe elegyednek és nemsokára a lány, Mary egy nyakéket ad Toshikonak. A nyakéket felcsatolva Toshiko döbbenten észleli, hogy hallja a közelben levők gondolatait. Mary vele kapcsolatos gondolatai nagyon felzaklatják. A különös barátság másnap folytatódik s a két lány a következő éjszakát már egy ágyban tölti… Toshiko nem állja meg, hogy a munkahelyén is fel ne csatolja a nyakéket, de munkatársai fejében hallgatózva csak még jobban kiborul. Kétségei vannak ezzel kapcsolatban, még azután is, hogy az utcán valaki gondolatait meghallva megakadályoz egy családi gyilkosságot… Mary nyugtatgatja, de ugyanakkor kéri, hogy vigye be a Torchwood központba. Kiféle lány Mary és miféle dolog az állítólagos régi családi ékszer? Mi a közös a régi csontvázban és több közelmúlti gyilkosságban? Miért akarja Mary mindenképpen megszerezni a csontváz mellett talált rozsdás valamit?

8 – They Keep Killing Suzie – ~Suzie többszörös halála   [magyar cím: A feltámadás napja]

    4♦
(Élőhalottak és vándorló életerő, akár egy klasszikus horrorban, némi segédlettel)

Véres kettős gyilkossághoz hívják Jack kapitány csapatát, a falra vérrel van felmázolva, hogy TORCHWOOD. Egy másik helyszínen olyan anyag nyomaira bukkannak, amit csak ők használnak. Hogyan kerülhettek saját magukkal kapcsolatba? Kénytelen-kelletlen elő kell venniük a korábbról ismert, nem eföldi különleges kesztyűt, amivel egy percre feléleszthetik a halott áldozatokat. A kesztyű csak Gwen akaratának engedelmeskedik, csak ő tudja feléleszteni az áldozatokat. Több áttétel után kiderül, hogy korábban meghalt társukhoz, Suzie Castellohoz vezetnek a szálak. Suzie azóta is a hullakamrában fekszik, Gwen a kesztyűvel most őt is feléleszti. Suzie azonban nem hal meg ismét egy perc elteltével, sőt, egyre jobban magához tér. Ha azonban egy feltámasztottban egyre nő az életerő, akkor cserébe valaki másban egyre csökken… A kesztyű több annál, mint eredetileg gondolták…

9 – Random Shoes – ~Cipőnyomon   [magyar cím: Élet és halál titkai]

    3♦
(Avagy mi van a halál után – sokszor megírt történet torchwoodiasan)

Eugen Jones arra ébred az országúton, hogy meghalt, elgázolták – holttestét éppen a torchwoodi csapat vizsgálja, őt magát pedig senki sem látja és át tud hatolni mások testén. Bár az evilágiak számára az ügy eléggé egyértelmű, Gwent valami nem hagyja nyugodni és nyomozni kezd az elhunyt fiú dolgai után. Elég kevés a támpontja, rendőr múltja és ösztöne (vagy Eugen mindig vele tartó szelleme?) azonban segít. A fiú mobiljában levő három utolsó fényképen cipők látszanak. Kiknek a lábát és miért fényképezte le néhány perccel a halála előtt? Mi lett azzal a furcsa műanyag műszemmel, amit Eugennek még iskoláskorában ajándékozott a természetrajz tanára? Miért akarta Eugen az interneten eladni a szemet, mint földönkívüli tárgyat? A megoldás persze az utolsó pillanatban érkezik, amikor Eugen résztvesz a saját temetésén…

10 – Out of Time – Túl az időn   [magyar cím: Az idő száműzöttjei]

    4♦
(Érzelmes és nyugodalmas történet a sok borzasztóság után)

Egy régi repülőgép landol egy magánrepülőtéren három személlyel, a torchwoodi csapat már várja a gépet és a központba kíséri az utasokat. A gép 1953-ban indult és a téridő repedésen áthaladva félórával később 2006-ban landolt. A középkorú üzletember John, a fiatal hölgy Emma és a pilótanő Diana megrettenve veszi tudomásul a történteket s hogy nincs visszaút. A torchwoodiak segítenek nekik, ahol csak lehet – azonban a három "utasnak" nem csak a megváltozott utcák és a boltok forgataga, a szupermarketek árúbősége, a pornóújságok és diszkók, a mai technika megemésztése jelent problémát, hanem a gyökeresen megváltozott emberi kapcsolatok, érzelmek világa is. Családjuk már nincs, gyerekeik már ismeretlen aggastyánok… Hova meneküljenek az időből kiszakadtak, miként oldódik meg a három ember a sorsa?

11 – Combat – Viadal   [magyar cím: A vadak éjszakája]

    4♦
(Avagy a cardiffi alvilág szórakozik)

Ismét egyre több árulkodó nyomot hagynak maguk után a Cardiffba beszivárgott idegen ragadozóemberek, a weevilek. Gyanús sebesültek a kórházakban… A sötét utcán néhány ember a torchwoodiak szemeláttára ejt fogságba és hurcol el egy weevilt. A furgont követve egy elhagyatott üres áruházba jutnak, ahol egy összemarcangolt emberre találnak, a mobilja még működik… Miért szűköl és jajong a torchwoodi börtöncella fogoly weevilje? Az áruház tulajdonosa, Mark Lynch irodájába és lakásába Owen mint üzletember jut be – miközben titkon szaglászik, meglepő dolgokra bukkan. Közben a csapat többi része a halott mobiljára érkezett SMS-ben levő címre indul… Miért gyűjtik be Lynch emberei a weevileket és hová hurcolják a szerencsétleneket?

12 – Captain Jack Harkness – Jack Harkness kapitány, 1. rész   [magyar cím: A kapitány titka]

    5♦
(Kedvelt sci-fi téma: időhurok, időkapu, időugrás…)

Jack kapitány és Toshiko egy régóta elhagyatott házat vizsgál át, amiben valaha egy mulató, táncterem működött, s most állítólag kísértetek járják: időnként 40-es évekbeli zene hallatszik ki. A lerobbant termekben járva ők is időnként rejtélyes halk zenét hallanak. Végül mikor kimennek az utcára, este van és 1941-ben találják magukat. A házba visszatérve zajlik a mulatozás, katonák és barátnőik táncolnak. Az egyik bemutatkozik Jacknek: Jack Harkness kapitány… Torchwood központban Ianto és Owen észreveszik, hogy társaik eltűntek. Közben Toshiko komputere jelez, hogy a cardiffi téridőrepedés aktivizálódott. A két fiú kapcsol – a mulató dolgai között kutakodva egy régi 1941-es fényképet találnak, amelyen Jack és Toshiko látható. Torchwoodban van egy tiltott szerkezet, amellyel a téridő repedést lehet manipulálni. Ezzel talán visszahozhatják a társaikat – de a működtetéshez a téridőmezőt leírő matematikai képletek kellenének, ezek egy része azonban Toshiko laptopjában van, az meg a lánnyal 1941-ben… Minderre Toshiko is rájön 65 évvel korábban. Hogy tudja visszajuttatni Toshiko a képletet 2006-ba? Mi köze lehet a történteknek a mulató gondnokához, Mr. Mangerhez, akivel Jack is találkozik 1941-ben és az épületben szaglászó Gwen is 2006-ban? Újabb titok Jack múltjában: ki a másik Jack Harkness kapitány?

13 – End of Days – A végső napok, 2. rész   [magyar cím: A rés kapuja]

    4♦
(Kedvelt sci-fi téma: időhurok, időkapu, időugrás…)

Vészhelyzet világszerte: római harcosok bukannak fel Londonban, UFO a Tadzs Mahal fölött, bubópestisben szenvedő embereket visznek a kórházba… Jack szerint mindennek ők, pontosabban Owen az oka, mert manipulálta a téridő repedést, mikor visszahozta őket 1941-ből. Elhunyt rokonok, ismerősök árnyai jelennek meg a torchwoodiak előtt, kérlelve, hogy nyissák meg teljesen a repedést, ez helyrebillentené a dolgokat. Jack és Gwen a városban egy órásüzletben Mr. Mangerrel találkozik, akiről kiderül, hogy "úgy jár az időben, mint mások egyik szobából a másikba". Ő is a repedés kinyitását kéri, s rémes képeket mutat Gwennek a jövőből. Gwen megpróbálja megakadályzni az eljövendő eseményeket, de hiába… A torchwoodi csapat tagjai kérlelik Jacket, hogy járuljon hozzá a repedés nyitásához, de Jack a végsőkig ellenzi a dolgot, csapdát sejt… Végül a csapat erőszakhoz folyamodik és beindítja a folyamatot, ami a Torchwood központ megsemmisülésével is járhat… Az idő visszaugrik a helyes vágányba, de milyen áron… a feltámadó Abaddon… hogyan élheti túl a halhatatlan Jack kapitány?…

És a befejezés… Jack arca felderül, mikor furcsa vonító, dübörgő hang támad a központ egyik zugában. Mire Gwen odarohan, Jack kapitánynak és az üvegben lebegő titokzatos levágott kéznek hűlt helye…

Itt végződik az első évad… Több a titok és homályos pont, mint az elején.