Torchwood

1 – Kiss Kiss, Bang Bang – Csók és bomba

    4♦
(Avagy a megölt szerető bosszúja)

A torchwoodi csapat egy ördöghalnak becézett földönkívülit üldöz, el is kapják Jack Harkness kapitány segítségével, aki több hónapos titokzatos távollét után éppen a döntő pillanatban kerül elő. Közben a cardiffi téridő törésnél egy John Hart kapitány nevű ember bukkan fel. Jack kapitány hamarosan hologram üzenetet kap tőle, egy közeli bárba invitálja. Jack és John régi ismerősként, bár kissé szokatlan módon üdvözli egymást. Korábban (?) társak voltak az Időügynökségnél. John elmondja, hogy három halálosan veszélyes sugárbombát keres, amiket valaki szétszórt a városban. A csapat párokra oszolva elindul megkeresni őket. Meg is találják, John kapitány azonban egymás után lefegyverzi a torchwoodiakat és magával viszi a három kis hengert. A bombák nem is bombák, John átvágta a társaságot, inkább valami kincskereső akció tartozékai, amik John megölt szeretőjétől származnak. A torchwoodiak azonban összeszedik magukat, lefegyverzik John kapitányt. A hengerekben… szóval Johnt is átvágta a néhai kedves és a társaságnak nem sok ideje marad a cselekvésre és menekülésre…

2 – Sleeper – A szunnyadó    [magyar cím: Emlékezz Beth-re]

    4♦
(A bárány… hm… testbe bújt farkas)

Egy fiatal nő, Beth éjszaka rémülten telefonál segítségért, mivel a lakásban betörők járnak. Mire a rendőrség odaér, csak a szablyával halálraszúrkált betörőket találja, a rémült Bethet és sebesült barátját. Hamarosan a torchwoodiak veszik kézbe az ügyet. Jack meg van róla győződve, hogy a nő a tettes, bár az őszintén tagadja a dolgot. Torchwood pincebörtönében a weevil nyűszítve húzódik el Beth közeléből… Miért törik el az injekciós tű magától Berth karjánál? A nő fejére húzott "igazmondó" sisak hatására lassan kezdenek kiderülni a dolgok. Miféle "alvó ügynök" fészkelte be magát a nő és még néhány cardiffi ember testébe?

3 – To the Last Man – Az utolsó emberig

    5♦
(Téridőzavar és romantika hitchcocki módon fűszerezve)

Kísértetek egy kórházban? A cardiffi téridőtörés kis megvonaglása ismét gubancot csinál: egy 1918-as kórház, tele I. világháborús sebesültekkel, részben összekeveredik 21. századi és éppen bontásra váró sajátmagával. A kórházban fekvő Tommy Brockless közlegény is belekeveredik a dologba. A Torchwood intézet 1918-as emberei elviszik, 90 évig hibernálják, majd Jack kapitányék felélesztik. Tommy nem tudja, hogy őrá vár a feladat, hogy a repedés okozta kavart helyrehozza, különben óriási baj támadna. A dolog persze nem megy simán. Szerelmi románc… Visszaküldhetnek-e valakit a múltba, ha tudják, hogy a háborúban biztos halál vár rá?

4 – Meat – Hús    [magyar cím: Idegen hús]

    4♦
(Ha ezt a magyar NÉBIH megtudná!)

Gwen barátja, Rhys cégének egyik kamionja karambolozik. A helyszínelő torchwoodiak szerint a kamion gyanús húsokkal van tele. Rhys távolról megdöbbenve veszi észre Gwent a torchwoodi csapatban. Jack kapitány és csapata, valamint Rhys is a hús eredete iránt nyomoz, s egy elhagyott raktárban rá is bukkannak az illegális vágóhídra. Gwen és Rhys titokban kölcsönösen lefigyeli egymást, s otthon ki is tör a családi balhé, mível Rhys eddig nem tudott Gwen titkos munkájáról a Torchwood Intézetben. A hús forrása… hát megint idecsöppentett valami különlegeset a cardiffi téridő repedés: egy folytonosan növekvő bálna méretű lény, amit persze a gonosz emberek élve farigcsálnak…

5 – Adam    [magyar cím: Emlékvadászat]

    5♦
(Az emlékszobrász)

Egy emberi alakot öltött idegen férkőzik be Torchwoodba: Adam. Meg tudja változtatni az emberek emlékeit, ezért a torchwoodi csapat azt hiszi, hogy már több éve dolgozik velük. Adam összekeveri a többiek emlékeit: Gwen vadidegenként viszonyul a vőlegényéhez, Owen szerelmet vall Toshikónak, ő viszont Adamba lesz szerelmes. Ianto azt hiszi magáról, hogy éjszakánként magányos nőket gyilkolt meg… Jack ugyan valahogy részben eszénél marad, és rájön Ádám ténykedésére, őt azonban gyerekkori emlékei kísértik, felelősnek érzi magát öccse, Gray haláláért. Valami "szörnyek" elől menekültek együtt, de az öccsét elragadták… Jack amnéziát előidéző tablettát ad társainak, hogy kigyógyuljanak. Ha azonban ő is beveszi a tablettát, egykori családjáról őrzött minden emlékét elveszti… és mi lesz Adammal?

6 – Reset – Reset    [magyar cím: A csodatévő]

    5♦
(A visszájára fordított orvostudomány)

Különös gyilkosságok történnek, s a kivizsgálásukra Jack kapitány kérésére egy régi ismerős érkezik a Torchwood központba, Martha Jones – igen, a Doktor volt útitársa, de már mint a UNIT orvosi szakértője. Az egyik szerencsésen túlélő áldozat később Martha és Owen szemeláttára hal meg a kórházban, miközben különös valamik távoznak belőle… Az áldozatok egy részét korábban gyógyíthatatlan betegségből kúrálták ki egy orvosi kutatóintézetben. Ezen a nyomon elindulva Martha inkognitóban, mint hepatitiszben szenvedő beteg jelentkezik önkéntes kísérleti alanynak… A "Reset" nevű kísérleti gyógyeljárás földönkívüli parazitákon alapszik, amelyek ugyan visszaállítják a szervezetet alapállapotba, azonban növekedésnek is indulhatnak az emberben… A torchwoodi csapat végül rendet rak a kutatóintézetben, de egy végzetes pisztolylövés leteríti Owent.

7 – Dead Man Walking – Sétáló halott   [magyar cím: A 13. lélek]

    5♦
(Igazak lennének a középkori mesék a Halálról?)

Martha már éppen boncolni készül a halott Owent, mikor Jack elrohan és hamarosan a már korábbról megismert hírhedt feltámasztó fémkesztyűvel tér vissza. A kesztyű most is megteszi a magáét, és Owent feltámasztja, azonban nem csak pár percre, hanem véglegesen. Bár… Owennek időnként furcsa önkívületi állapotai vannak, érthetetlen nyelven beszél, mintha más valaki lenne. Kiderül, hogy testjének sejtjei lassan átalakulóban vannak. Mi történik, ha teljes lesz a folyamat? A fémkesztyű megelevenedik és Martha-ra ugrik, leszívja az életenergiáját… Owen szájából füstfelhő tör elő, majd az emberre emlékezető tömör füstgomoly egy kórház felé veszi az útját… Egy középkori legenda szerint a Halálnak 13 ember lelkét kell elfogyasztania, hogy ebben a világban maradhasson. Vajon megismétlődik-e a régi történet? Minden jó, ha a vége jó: Owen ugyan rendbejön, de azért halott marad.

8 – A Day in the Death – A halál egy napja

    4♦
(Kissé melankólikus történet, miszerint hasznos lehet egy halott munkatárs is)

Jack kapitány felmenti állásából a halott Owent, az orvosi teendőket Martha Jones veszi át. Owen csak afféle házőrző lesz és maximum kávét főz a többieknek. A napjai egyhangúak, hiszen mióta meghalt, még ennie és borotválkoznia sem kell. Toshiko egy nap különös energiaáramot észlel egy cardiffi ház fölött. Owen hamarosan ismét munkát kap: direkt előny, ha valaki már halott és egy veszélyes feladat során már nem árthat neki az áramütés és a hőérzékelők sem jelzik a jelenlétét… Owen végül egy földönkívüli ketyerére bukkan, amitől egy súlyosan beteg ember remél javulást, hiába. De vajon segíthet-e Owenen?

9 – Something Borrowed – ∼ Kölcsöntestben   [magyar cím: Rémnász]

    4♦
(Szokatlan esküvői történet)

A Gwen esküvője előtti napon a torchwoodi csapat egy alakváltó nosztrovitot üldöz. Mielőtt még megölnék, az alakváltó Gwen karjába harap. A sebesülés nem tűnik vészesnek, azonban mikor másnap, az esküvő reggelén Gwen felébred, rémülten látja, hogy óriási pocakja van, előrehaladott terhes. Rhys egyáltalán nincs elragadtatva a dologtól, de végül mégiscsak megtartják az esküvőt. A násznép és a szülők ugyancsak meglepődnek a dolgok állásán, de ami a nagyobb baj, az alakváltó párja is a násznép között van emberi alakban. Mindent elkövet, hogy Gwen közelébe férkőzzön, mert meg akarja szerezni a már érett utódot. Közben persze a torchwoodiak üldözőbe veszik, ő viszont az örömanyától Jack kapitányig többféle alakot is felvesz, hogy minél jobban összezavarja a dolgokat…

10 – From out of the Rain – Az esőből jött emberek   [magyar cím: Utolsó lehellet]

    2♦
(Újabb lerágása egy régi témának)

Cardiffban egy régi filmeket játszó mozi nyílik. A filmekbe azonban vetítés közben misztikus módon többször is bekeveredik egy jelenet, amelyen egy régi vándorcirkusz látszik. A moziban űlő Ianto tanúja lesz, hogy a cirkuszigazgató és egy "sellő" kiszabadulnak a filmből és önálló életre kelnek… A két cirkuszos ember(?), kísértet(?) az éjszakai várost járja és gyanútlan emberek utolsó lélegzetét egy palackba zárja. Az emberek ezután kómaszerű állapotba kerülnek. Hogyan tudja Jack kapitány csapata megsemmisíteni a megelevenedett filmfigurákat?

11 – Adrift – Hánykolódás   [magyar cím: A sötét csillag szíve]

    5♦
(Rossz, ha egy családtag nyomtalanul eltűnik, de még rosszabb, ha a viszontlátás reménye is elvész)

Jonah Bevan hazafelé tart este, mikor házától nem messze egy fényfolt jelenik meg fölötte. A fiú nyomtalanul eltűnik, anyja és a rendőrség hét hónapja hiába keresi. Gwen rájön, hogy több hasonló eset is történt, Toshiko pedig észreveszi, hogy a cardiffi téridő repedés intenzitása az eltűnések idején pár pillanatig negatívba csapott át. A repedés eddig csak hozott dolgokat, most pedig vitt… Gwen nyomozásba kezdene, de Jack furcsamód ehhez nem járul hozzá. Vajon miért?… Kiderül, hogy az eltűntek nincsenek is messze a térben, de az időben… Milyen következményekkel jár, ha egy anya teenager fiát pár hónappal később 55 éves félőrültként látja viszont?

12 – Fragments – Szilánkok (1. rész)   [magyar cím: Elvarratlan szálak]

    4♦
(Szilánkok és emlékek a múltból)

A torchwoodi csapat Gwen kivételével csapdába esik: egy elhagyott épület átkutatása közben bomba robban, s a törmelék mindenkit maga alá temet. Miközben Gwen és Rhys egymás után kiássa a többieket, visszaemlékezések révén megtudjuk, hogy miként kerültek Torchwoodhoz az emberek. Jack "1392 halállal korábban", kb. 100 éve csatlakozott Torchwood 3-hoz, eléggé viharos körülmények között, mivel az akkori két torchwoodos hölgy a Doktorhoz hasonló gyanús ellenségként kezelte a halhatatlan Jacket, s vagy 14-szer próbálták megölni. Jó pár évtized eltelt, mire Jack kapitány lett a főnök. Néhány évvel ezelőtt pedig Toshiko, Ianto és Owen csatlakozása sem volt sima ügy… Nyitott marad a kérdés, hogy ki csalta őket tőrbe az elhagyott épületben?

13 – Exit wounds – Vége a sebeknek (2. rész)   [magyar cím: Túl a kritikus ponton]

    5♦
(Családi bosszú időhurokkal)

Miközben mindenki sikeresen kimászott a felrobbantott épületből, Toshiko a központból risztja őket, hogy a városban három helyen is aktivizálódott a téridő repedés. Háromfelé oszolnak, Jack a központba tart, ahol régi ismerős bukkan fel: John Hart kapitány. Néhány kedves üdvözlő szó után gépfegyversorozatot enged Jackbe… Cardiffban 15 helyen bomba robban, mindenki tehetetlenül nézi. A robbanás miatt a cardiffi nukleáris erőmű reaktora leolvadással fenyeget. Az utcákat weevilek lepik el. A torchwoodiak Jacket hívják, de hiába, úgyhogy megpróbálnak maguk úrrá lenni a pánikhelyzeten… Jack ie. 23-ban tér magához egy réten, valahol Cardiff eljövendő központjának a helyén. Kiderül, hogy John kapitány csak eszköz valaki kezében. Megjelenik Gray, Jack rég elveszettnek hitt öccse. Gray bosszút forral, amiért gyerekkorában John elhagyta… Hogyan kerül John végül 1901-be, az akkori Torchwood 3 központba? Nem minden jó, ha a vége jó: a torchwoodi csapat két társától, Toshikotól és Owentől is örök búcsut vesz…