Kaptár 2.

Hajtómű felső szint

Kaptáron menj ismét ugyanarra a kis térre, ahonnan a Farley hálószobájába vezető tércserélőhöz lementél. Most azonban indulj tovább felfelé, amíg odaérsz egy újabb függőkocsi állomáshoz. Beszállva és elindítva hamarosan megérkezel a szélturbina gépterméhez. Kiszállva a felső fém szervízjárdára érsz. Odabent elsőként ereszd le a felhúzott fémlétrát, ezzel újabb rövid utat létesítettél. Továbbhaladva egy másik lifthez érsz, ami levisz egy alsóbb szintre, egy gömb alakú szobába, fa lépcsőzettel és egy tércserélővel. Kétoldalt magasan egy-egy folyosó van, szemben egymással, de a lépcsővel csak az egyik érhető el, egy zárt ajtóhoz vezet. A falépcsőt valahogy a másik folyosóhoz kéne fordítani. Ugye észrevetted, hogy fel és le vezető lépcsők, a folyósók egymáshoz képest derékszögben vannak? Jobb más híjján használd a tércserélőt.

Hunrath 4.

A gömb

Hunrathra érkezel, a polgármester hivatala elé, a nagy sziklagömb helyére. Most a félgömb alakú faácsolat van a helyén. Újabb helycserés támadás, illetve rejtvény. Valószínűleg már régebben észrevetted, hogy a gömb talapzata forgatható.

Még több...

Az Obduction egyik kemény feladatánál vagy. Kaptáron a gömbszobában a lépcsőkkel be kell jutni a többi folyosóra, de a forgatást itt Hunrathon lehet csak elvégezni. Menj le a gömb alá, az egyik tartóoszlopon van a motor kapcsológombja. Négyet fordíts a gömbön, négyszer megnyomva a gombot, aztán menj vissza a tércserélőhöz. Ha jól csináltad, a feljárati lépcső éppen a polgármester irodájára néz. Ezután térj vissza Kaptárra. Próbáld megfigyelni, hogy egy gombnyomásra mennyit fordul a gömb?  – A válasz 45 fok, az óramutató járásával ellentétesen. Lent erre nehéz rájönni, mert a három alátámasztó kerék egymástól 120 fokra van és ez nem többszöröse 45 foknak. Mivel a folyosók, lépcsók egymással 90 fokos szöget zárnak be, egy váltáshoz 2 gombnyomás kell, 180 fokhoz 4 gombnyomás.

Kaptár 3.

A méhkaptár

A felfelé vezető lépcsőről most eléred a másik felső folyosót. Menj arra, és emeld fel az ajtót reteszelő deszkát. A nyitott ajtón bejutsz a templom belsejébe, ahol már jártál. Visszatérve nézz jobban körül a gömbteremben. Az előbb a másik felső folyosóra jutottál be, de most alatta, a padló résein át látszik egy zöldes fényű újabb folyosó, oda kellene most bejutni. Mennyivel is kellene elfordítani a lefelé vezető lépcsőt, hogy odakerüljön? Válasz  – Ha 90 fokra gondoltál, akkor jóra gondoltál.

Ugorj el tehát megint Hunrathra, és nyomd meg kétszer a forgatógombot. Visszatérve bejutsz a zöldes fényben világító alsó folyosóra. Indulj el arra. Hamarosan rájössz, miért hívják ezt a helyet méhkaptárnak. Útközben két elágazás is van. Ha véletlenül elérkeznél a templomhoz, akkor elnézted őket. Tipp  – Figyelj a deszkakerítés darabokra.

Az első elágazásnál befordulva eléred a gömbteremben elsőnek látott bezárt ajtót, erről az oldalról most nyisd ki. A második elágazásnál balra menve egy kisebb terembe, az ú.n. műveleti központba (war room) jutsz. Egy szétszedett tércserélőn és egy mofang holttesten túl két irományt találsz.

A haditerv

Kód

Mire jó a kód?  – A szélturbina géptermében, a felső járdához felvezető vaslétránál van egy szerkezet rengeteg gombbal és lámpával. A számsort be kell írni és megnyomni az enter gombot. Ha az Obduction-t a Steam-en keresztül játszod, akkor kapsz egy plusz jutalompontot.

Itt Kaptáron már tulajdonképpen csak a leglényegesebb tennivaló maradt, a Fa vízállátását elindítani. Menj végi a barlangfolyóson, el a végtelen aknában zsongó óriásméhek mellett a templomhoz. Egész közel jutsz a Fához, azonban az utadat állja egy nagy forgó fogaskerék. Meg kellene állítani, ehhez a gépteremben le kellene a megfelelő hajtókart kapcsolni a szélturbináról. Viszont a falépcsők rossz állásban vannak. Mindenképpen vissza kell térned Hunrathra, fordítani 90 fokot a faszerkezeten, visszatérni ide... De van egy jobb megoldás is.

Tipp  – Emlékezz vissza, a nagy szürke gömb Hunrathon a gömbterem része, benne a lépcsővel a két folyosóhoz.
Tipp  – Ha most tércserélsz, a gömbszoba eredeti belseje helyreállítódik – feltéve, ha nem forgattad el a sziklagömböt korábban.

Megoldás

A Fa

Tehát le kell állítani azt a tolattyút, amely a Fa tövénél levő kereket mozgatja és minden bizonnyal ez mozgatja az első függőkocsit is. Ez utóbbira már nincs szükség (de a másikra se). Menj tehát a gépterembe, a szélturbina előtti kis emelvényre. Melyiket kapcsold ki? Próbálgatással megállapíthatod, de ez sok futkorászással jár. Ha lusta vagy, nézd meg:

Megoldás

Ugyanúgy járj el, ahogy korábban az összekapcsolásnál leírtuk. A kis karra kattintva az most szét fogja kapcsolni a két tengelyt. Ezután irány a méhkaptáron át a Fa. A dolog innentől ismerős. A Fa tövénél a lyukon át menj le a Szívbe, kapcsold be a vizet. Ezután már közvetlen járat (féregjárat?) vezet Hunrath Fájához.