Doctor Who
Ki vagy, Doki?

2016-00 – The Husbands of River Song – River Song férjei      5♦


(Karácsonyi különrész)

Menorax Dellora, 5343, karácsony. Az épp landoló Doktort hamarosan egy Nardole nevű szolga keresi: River Song professzor megbízásából, mint a legjobb sebészt keresi férje, Hydroflax király megmentéséhez. River a Doktort új alakjában nem ismeri fel. A király, aki csupán egy élő fej a testőrrobotjához kapcsolva, egy csetepaté során fejsérülést szenvedett: a Halassi Androvar, a világegyetem legértékesebb gyémántja az agyába fúródott, s lassan megöli őt.

Rivert igazából csak a gyémánt érdekli. Mikor ez kiderül, Ramonnak, az igazibb férjének a segítségével menekülniük kell, magukkal vive a király dühöngő fejét egy zsákban, nyomukban a fenyegetőző robottal. Riven ellopja a TARDIS-t és a Harmony and Redemption luxusűrhajón megpróbálja eladni a gyémántot. Az üzlet nem sikerül, sőt tovább kell menekülniük. Hogyan jön rá végül Riven, hogy a doktor a Doktor? Hogyan menekülhetnek el a robot elől? Hogyan jutnak el végül a Darilliumra?

A híres darilliumi Éneklő Tornyok tövében Riven szomorúan közli a Doktorral, hogy a naplója majdnem betelt, ami rossz sejtelmekkel tölti el, főleg, hogy a mende-mondák szerint az itteni lesz az utolsó együtt töltött éjszakája a Doktorral…


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

2017-00 – The Return of Doctor Mysterio – Doktor Mysterio visszatérése      5♦


(Karácsonyi különrész)

1992 karácsony éjjelén a 9 éves Grant arra ébred, hogy egy ember himbálódzik fejjel lefelé az ablaka előtt. A Doktor az, persze, aki abban mesterkedik, hogy a háztetőn egy olyan szerkezetet eszkábáljon össze, ami semlegesíti a korábbi new yorki látogatásai okozta időtorzulásokat, paradoxonokat. A tetőn "Doktor Mysterio" – ahogy Grant hívja őt egy képregény nyomán – egy piros kristályt ad a fiúnak, aki beveszi abban a hitben, hogy megfázás elleni gyógyszer. A kristálytól viszont Grantnak szuperképességei lesznek. A Doktor megígérteti vele, hogy sohasem fogja a képességeit használni.

28 évvel később Lucy Fletcher riporternő éjszaka titokban a Harmony Shoals tudományos kutatóintézetben szimatol. De ott szimatol a Doktor és társa, Nardole is. Mi célt szolgálhatnak a titokzatos agyak az üvegekben? Rajtakapják őket, az életüket a Kísértetnek hívott szuperember menti meg. Lucyt nagyon izgatja a szuperember kiléte. Mire készül titokban a Harmony Shoals, és mi célt szolgál a Föld körül keringő űrhajó?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

2017-01 – The Pilot –A pilóta      4♦

A Doktor Nardole társaságában a bristoli St. Luke egyetemen professzornak álcázva él. A Doktor nem mindennapi viselkedése miatt a tanítványává fogadja Bill Pottst, aki bár "csak" az egyetemi menza dolgozója, eljár az óráira. Bill később összeismerkedik egy Heather nevű lánnyal. Az új ismerős egy különös pocsolyát mutat Billnek: a benne látszó tükörkép nem pont olyan, mint az eredeti. A második alkalommal Heather eltűnik… A hazatérő Bill csobogást hall a fürdőszobából, de senkit sem talál ott… Rémülten siet a Doktorhoz, útközben a furcsán viselkedő, víztől csöpögő Heatherrel találkozik.

A vizes lány követi Billt a Doktor szobájába is, sőt mindenhová, ahová a TARDIS-szal szökni próbálnak előle, a világegyetem túlsó végére is, a háborúzó dalekokhoz is. Kiféle-miféle lány vagy lény Heather, és miért követi őket, vagyis inkább csak Billt? Ártani akar nekik vagy nem?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
Az epizód angol címe, The Pilot szójáték is. A pilot szó angolul jelent pilótát is, de jelent kísérleti, próba, első valamit is, például a filmsorozatok első próba epizódját, vagy egy gyárban a kísérleti üzemet, sorozatot.

A filmben jó pár utalás található régebbi dolgokra, például a Doktor íróasztalan a felesége, River Song és az unokája, Susan fényképe látszik, régi szónikus csavarhúzók és más kacatok között.

Bár szóban nem említik, hogy kikkel csatáznak a dalekok, a kinézetükről egyértelmű, hogy a movellánokról van szó. A movellánok a dalekokkal egykoron rivarizáló androidok voltak, akikkel a (negyedik) Doktor először a Destiny of the Daleks (A dalekok végzete, 1979) című epizódban találkozott. Kép

Destiny of the Daleks (1979)

2017-02 – Smile –Mosolyogj      4♦

A Doktor Billt kérésére a jövőbe viszi, a Föld egyik gyarmatára, ahol állítólag megfejtették a boldogság titkát. Itt azonban csak a vardyknak nevezett, rajokban repülő nanorobotokat és az emojiknak hívott kapcsolattartó interfész robotjaikat találják, az emberek eltűntek. Mindketten kapnak egy-egy kitűzőt, ami a hangulatukat mutatja. Egy növényházban kálcium tartalmú műtrágyával kezelik a zöldségeket – a kalcium forrása: emberi csontok… S mikor ők emiatt elkomorodnak, a robotok elkezdenek ellenségesen viselkedni.

A Doktor szerint ezek az előörs embereinek a csontjai, a vardyk segítségével ők építették fel a várost és készítették elő a terepet az utánuk érkező telepesek számára. De mi sikerülhetett félre? A város maga is különös. Rátalálnak az űrhajóra, a Doktor annak felrobbantásával szeretné a helyet ártalmatlanná tenni. De kiderül, a jövendő telepesek közelebb vannak, mint gondolták. Mit tudnak meg az egyetlen megmaradt holttest melletti hajónaplóból? Hogyan sikerül a vardykat ártalmatlanná tenni, és a világot megmenteni a telepesek számára?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

2017-03 – Thin Ice – Vékony jég      5♦

1814. február 4-én a TARDIS Londonba érkezik, éppen ekkor rendezik az utolsó vásárt a befagyott Temze jegén. Közben a TARDIS egy idegen lényt jelez a Temze mélyén, de két utasa már messze jár, vásárosok, mutatványosok között. Bill a jég alatt mozgó zöld fénypontokra figyel fel. Két zsebtolvaj gyerek ellopja a Doktor szónikus csavarhúzóját. A fiú köré gyűlnek a zöld fények – és a Doktor szemeláttára a megnyíló jég elnyeli a fiút. A fiú társa, Kitty a lakóhelyükre vezeti őket, ahol több gyerek is azzal foglalkozik, hogy embereket csaljon a vásárba. Valaki fizet nekik ezért, egy ember egy hajó alakú tetoválással a kezén.

A Doktor és Bill búvárruhában felfedező utat tesznek a jég alatt, ahol világító halakra és egy leláncolt óriási lényre bukkanak. A Doktor igyekszik felfedni, hogy ki állhat mindezek mögött? Miféle anyagot kotornak ki a munkások a Temzéből és mi köze van mindehhez lord Sutcliffe-nek? Hogyan sikerül a Doktornak a lényt kiszabadítania és egyúttal elrendeznie az utcagyerekek sorsát?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

2017-04 – Knock Knock – Kipp kopp      5♦

Bill és öt barátja új albérletet keresnek. Egy idős háziúr egy régi épületben kínál nekik hihetetlenül olcsón szobákat. A háziúr szigorú kikötése, hogy a toronyszobába nem léphetnek be. A Doktor segít Billnek a költözködésben, és az öreg ház nyikorgó hangjai felkeltik a kíváncsiságát. A fiatalokat is borzolják a nyikorgó és dobogó hangok. A ház mindenfelől visszakopog, mintha életre kelne. Az ajtók és paletták maguktól bezáródnak, mindannyian a ház foglyaivá válnak. Bill és Shireen Pavel szobájába lépve a fiút a falban, a faburkolatba "olvadva" találják…

Miféle titkokat rejt a ház, vagyis inkább a fala? Kicsoda is a hangvillával furcsa dolgokat előidéző titokzatos háziúr? Mit rejt a toronyszoba?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

2017-05 – Oxygen – Oxigén      4♦

A TARDIS három utasával egy segélyhívójelet követve egy aszteroid körül keringő bányaűrállomáson landol. Az űrállomás levegőjében nincs oxigén. Hamarosan űrruhás halott űrhajósokra bukkannak, akiket azonban az okosűrruhák zombi módjára mozgatnak. Igyekeznek eljutni a legénység néhány életben maradt tagjához a támadó "zombik" között. De vajon miért nincs oxigén az állomás levegőjében? Csak az űrruhákban van némi szigorúan adagolt és gyorsan fogyó oxigén. A Doktor és társai is kénytelenek felvenni az űrruhákat, miután elvágták őket a TARDIS-tól.

Miért ölte és próbálja megölni az embereket az űrállomást irányító AI, mesterséges intelligencia? Az élőknek azonban nem egyszerű a menekülés és eljutni a TARDIS-hoz. Hogyan sikerül rákényszeríteni az AI-t, hogy az életbenmaradottak megölése helyett inkább a megmentésükkel foglalkozzon?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

2017-06 – Extremis     5♦

Előjáték a múltban: titokzatos hely, titokzatos szekta, akik a világegyetem minden élete ellen harcolnak. Egy Idő Lord tökéletes kivégzése a regeneráció meggátlásával különleges élmény és feladat a számukra. Ehhez egy másik Idő Lord közreműködése is szükséges. A Doktoré…

A jelen: A pápa személyesen jön a Doktorhoz segítségért: egy titkos szövegről, a Veritasról van szó, amit a Vatikán könyvtárában rejtenek ősidők óta, és most sikerült lefordítani. Akik fordították vagy olvasták, mind öngyilkosok lettek. A pápa a Doktort kéri, olvassa el a szöveget. A levéltárból azonban a fordítás valahogy eljutott a CERN-hez, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet genfi kutatóintézetéhez, s az ottani tudósok is öngyilkosok lettek…

Hová vezetnek a Vatikán könyvtárából a titokzatos térkapuk, és mi olvasható a Veritasban? Kik a dolgok mögött rejtőző zombiszerű szerzetesek, és végül, de egyáltalán nem utolsó sorban: kit végzett ki a Doktor a múltban? És végre kiderül az is, hogy ki rejtőzködik a St. Luke Egyetem pincéjében levő széfben.


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
Ez a történet az első része a "Szerzetes trilógia" néven emlegetett három lazán összefüggő epizódnak.

2017-07 – The Pyramid at the End of the World – Piramis a világ végén     5♦

Bill szobájában megjelenik az ENSZ főtitkára és a lány segítségét kéri, hogy találkozhasson a Doktorral. Az ok: Turmezisztán határán, ahol a három nagyhatalom hadseregei farkasszemet néznek egymással, az éjszaka során egy 5000 éves piramis jelent meg. A Doktor szerint a piramis csak álca, és valami fontos üzenetet hordoz, főleg, hogy közeledtére a piramisból egy zombi szerzetes lép elő. Közli, hogy ezt a világot meg fogják hódítani, de csak ha a világ végekor hívják őket. Egyúttal minden óra a Földön éjfél előtt 3 percre ugrik: a világ vége közel van.

Egy mezőgazdasági biológiai kutatóintézetben olyan baktérium létrehozásán dolgoznak, amely növényekből bioalkoholt állít elő. A dolog azonban félresikeredik, és a létrejött baktérium minden élőlényt azonnal lebont. Ha a szabadba kerül, vége az életnek a Földön…

Miért is számítanak a szerzetesek arra, hogy a Föld képviselői önként és dalolva felkérik őket segítségnyújtásra a végítélet elől? A még mindig vak Doktor és társai előtt két feladat áll: megfékezni a szerzeteseket és megfékezni a baktériumokat…


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
Vészhelyzetekben a Doktor automatikusan a Föld elnöke lesz (Death in Heaven - Halál a mennyországban, 2012).

Doomsday Clock, Végítélet Óra - Még 1949-ben létrehozott szimbólikus óra: annak a mércéje, hogy az emberiség milyen közel áll egy önmegsemmisítő krízishelyzethez (= éjfél). Például az 50-es években a hidegháborús atomkísérletek idején az óra 2-3 percet mutatott éjfél előtt. Mikor később az USA és a Szovjetunió megállapodott a haderőcsökkentésekben, az idő visszamászott 15-17 perccel éjfél előttre. Most a globális melegedés problémája és Donald Trump elnökké válása óta, a két nagyhatalom által beígért haditechnikai korszerűsítések miatt 2 és fél percet mutat éjfél előtt. Lásd itt.

A valóságban is voltak olyan kísérletek, amelyek során fokozott alkohol (etanol) termelésre képes baktériumtörzset állítottak elő. Ez azonban gyakorlati felhasználásra alkalmatlannak bizonyult, mivel a talajban képződött alkohol más növények pusztulását idézte elő. A filmbeli történet ennek az esetnek alaposan túlragozott formája. Bővebben lásd itt.

2017-08 – The Lie of the Land – ~Világi nagy hazugság     4♦

A szerzetesek az ősidőktől fogva bábáskodnak az emberiség felett, segítették a fejlődésben, tökéletes társak voltak. Még a Doktor is ezt reklámozza a tévében. Azon kevesek, akik nem hiszik el ezt a mesét, "memóriaellenes" bűntettet követnek el és munkatáborba viszik. Bill az agymosás ellen halott anyja emlékét idézi folyamatosan magában. Nardole is a hitetlenek közé tartozik, akik tudják, hogy a szerzetesek csak 6 hónapja vannak Földön. Nardole mostanáig kereste a Doktort, azonban nem volt könnyű kideríteni, honnan jön a rádióadás, amiben a Doktor látszólag kiáll a szerzetesek mellett.

Vajon igazi-e a Doktor átállása? És ha nem, miért? Hogyan befolyásolják a szerzetesek az emberiséget? A Doktor tanácsért fordul a páncélteremben rejtőzködő régi ismerőséhez. Be kell jutni a szerzetesek főhadiszállására és leállítani az adást. De ami a Doktornak nem sikerül, hogyan sikerülhet Billnek?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

2017-09 – Empress of Mars – A Mars császárnője     5♦

A NASA központjában izgatottan várják a Marsra küldött Valkyrie űrszonda első képét… és az első képen az "Isten, óvd a királynőt" felirat látszik. "Véletlenül" a Doktor és társai is éppen az irányítóközpontban vannak.

A TARDIS szerint a felirat 1881-ben készült. A Doktor és társai a Mars barlangjait kutatják. A Doktor egy jégharcossal, Bill egy viktoriánus korabeli katonával fut össze. Vajon hogyan kerültek a katonák Afrikából a Marsra és miért vannak látszólag barátságban a jégharcossal? Ám a nyugalom nem tart sokáig: a katonák balfácánkodása miatt felébred 5000 éves álmából a jégkirálynő és vele együtt ébredezni kezd a jégharcos hadsereg is. Vajon hogyan sikerül lecsillapítani a királynőt és megakadályozni egy esetleges Föld elleni támadást?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
A Mars őslakóiról, a jégharcosokról lásd a kislexikont.

Az Alpha Centauri egyetlen, de óriási szemmel rendelkező lakói korábban a Curse of Peladon (Peladon átka, 1972) történetben szerepeltek, a harmadik Doktor idejében.

2017-10 – The Eaters of Light – A fényevők     5♦

Skócia, Devil's Cairn: egy kislány hangokat hall az ősi kövekből… Ugyanitt landol a TARDIS is a 2. században. Az utasok a római birodalom hadseregének 9. légiójáról vitatkoznak, itt kellene lenniük. Bill szerint a közeli folyóparton vannak, a Doktor és Nardole viszont a csatamező felé veszik az irányt.

A csatamezőn hullahegyek hevernek, a holttestekből hiányzik a csont. A Doktor és Nardole az őslakó piktekkel, Bill néhány rejtőzködő római légionáriussal találkozik. A rómaiak egy szörnyről beszélnek, a piktek egy fényevőről, amit a vezérük, Kar, a Kapu Őrzője tart kordában egy kőépítményben. Most azonban egy szörnyet készakarva átengedtek a rómaiak ellen. A Doktor szerint a fényevők óriási veszélyt jelentenek nemcsak a Földre, hanem a Napra, a csillagokra, erre az univerzumra…


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:

Cairn [kern]: a Brit szigeteken épített ősi, dombszerű kőépítmények, a nagyobbak többnyire sziklasírt rejtettek, a kisebbek inkább irányjelzésül szolgáltak.

Piktek: a mai Skócia területén a késő vaskortól a korai középkorig élt homályos eredetű egykori ősi nép. A 10-11. század táján lassan beleolvadtak a keltákba és egyéb környező népekbe és így alakultak ki a mai skótok. A szó maga a latin pictus "festett" szóból alakult ki, és a tetovált arcukra utal, bár erre közvetlen bizonyíték nincs.

A Doktornak nem először gyűlik meg a baja egy régi sírhalommal. A The Daemons (A démonok, 1971) című epizódban a harmadik Doktor egy igazi démonnal fut össze.

2017-11 – World enough and time – Ha több volna az év, a föld  (1. rész)      5+1♦

A TARDIS egy segélyhívást követve egy telepeseket szállító és egy fekete lyuktól eltávolodni igyekvő óriási űrhajóra érkezik. A hídon egy Jurj nevű pilóta fegyverrel a kezében tudakolja, hogy ki ember közülük, majd lelövi Billt. A lányt a beteghordók a hajó tatjába, a kórházba viszik, ahol mechanikus szivet kap.

A Doktor, Missy és Nardole nem mehetnek egyszerűen Bill után, mert a fekete lyuk okozta téridő torzulás miatt az idő a hosszú hajó egyik végén több százszor lassabban folyik, mint a másikon. Bill se jöhet fel emiatt a több, mint furcsa kórházból. De miként zajlik le végül is találkozás, és hogyan kerültek oda az ősi kiborgok?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
A vénuszi aikidó a harmadik Doktor kedvenc harci technikája volt, későbbi énjei mintha megfelejtkeztek volna róla.

A Föld egykori elsodródott ikerbolygójával, a Mondasszal és az ottani, még kezdetleges kiborgokkal még az első Doktor találkozott (The Tenth Planet (A tizedik bolygó, 1966)).

Az epizód angol címe Andrew Marvell To His Coy Mistress című versének első sorából való: "Had we but world enough and time, / This coyness, lady, were no crime". Magyarul: "Ha több volna az év, a föld, / nem lenne bűn a gőgje, Hölgy." Lásd itt.


2017-12 – The Doctor Falls – A Doktor elesik  (2. rész)      5♦

Missy és előző reinkarnációja, a Mester a sebesült Doktor elpusztításán töprengenek. Missy mégiscsak előző, gonosz egyénisége győzedelmeskedett? De a Doktor már tett róla, hogy a kiborgok most az emberek mellett a Mesterekre is támadjanak. Menekülés egy fentebbi, vidéki szintre, ahol az ott élő emberek a madárijesztőnek álcázott kiborgok ellen védekeznek Nardole irányításával. Billt eléggé megviseli, hogy bár embernek látja magát, mégiscsak kiborg.

Mivel ehhez a szinthez képest a tatban az idő sokkal gyorsabban telik, hamarosan egyre fejlettebb kiborgok érkeznek. Felfelé sem menekülhetnek, lefelé sem, bár Missy és a Mester terve ez utóbbi. Marad a harc, amiben a Doktor elesik – a regenerációját azonban visszatartja. Hogyan menekül meg Bill és a Doktor, mi lesz Missy és a Mester sorsa, mi lesz a kiborgokkal? Van, amit megtudunk, van, amit nem…


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

???

Az ezen az évadon (legalábbis az első felén) áthúzódó kérdés és titok: miért fogadta meg a Doktor, hogy a Földön marad, és mit vagy kit rejteget a St. Luke egyetem pincéjében őrzött páncélteremben?