norfren, ki vagy doki

 

Doctor Who
Ki vagy, Doki?

2018-00 – Twice Upon a Time – Kétszer volt, hol nem volt      5♦


(Karácsonyi különrész)

Az első Doktor a déli sarkon a kiborgokkal való kalandja után visszatartja kezdődő regenerálódását és a TARDIS-ába indulva összefut a 12. Doktorral, akinek szintén regenerálódnia kéne. Egy I. világháborús parancsnok is felbukkan, aki egy bombatölcsérből került valahogy ide 1914-ből, épp egy német katonával nézett farkasszemet. Valami zavar támadt az idő vonalában, a hópelyhek megállnak a levegőben. Mindannyian a TARDIS-ba menekülnek. Az azonban nem indul el, beszippantja egy hatalmas idegen űrhajó...

De vajon mit akarhat az üvegnő, akinek köszönhető a tér- és időbeli zűrzavar? És hogy kerül ide Bill is, aki igazából nem is él? Az üvegnő a katonát kéri cserébe, hogy a 12. Doktor megtarthassa Billt. A Doktor ebbe nem megy bele, a menekülés során a Villengard bolygón kötnek ki, ahol a Doktor végül is megtudja, kik is valójában az üvegavatárok és mi a tennivalójuk. A végén persze minden jóra, vagyis jó időbe fordul...


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

2018-01 – The Woman Who Fell the Earth – A Földre pottyant nő     4♦

Ryan Sinclair a biciklijét keresve a semmiből előbukkanó furcsa kék cseppalakú tartályfélét talál az erdőben. Ennek Yasmin "Yaz" Khan rendőr is a tanúja, de a tartálynak később nyomavész... Ryan nagyanyja és a férje, Graham vonaton utaznak, mikor furcsa dolgok történnek: a vonat megáll, a fények kialszanak, s egy fénylő, tekergőző csápokból álló gömb támad az utasokra. De bezuhan az égből a Doktor is a vonatba, s bár a regeneráció miatt még kissé kótyagos, de kezébe veszi a dolgok irányítását.

A kék tartályra egy helyi ember műhelyében találnak rá; az ember már halott, mert a széthasadó tartályból kilépő páncélos földönkívüli megölte őt, és az egyik fogát trófeaként magával vitte. Hamarosan a Doktorral és újdonsült társaival is összeakad – ő egy Tzim-Sha nevű stenza harcos, aki trófeákat jött begyűjteni a Földről s épp következő áldozatához van indulófélben.

A feladat egyszerű: meg kell állítani a stenza harcost. Vajon hogyan boldoul a Doktor a felrobbant TARDIS és az elveszett a szónikus csavarhúzó nélkül? Hogyan kerültek a Doktor és társai szervezetébe DNS-bombák? Mi a kapcsolat a stenza harcos és a csápos gömb között? És végül, hogyan sikerül a Földet megszabadítani Tzim-Sha-tól?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

2018-02 – The Ghost Monument – A Szellem Emlékmű     5♦

Ryant és Grahamet, illetve a Doktort és Yazt egy-egy rozoga űrhajó szedi fel. Mindkettő a Desolation bolygóra tart, a 12 Galaxis Rally utolsó helyszínére. A sivatagos bolygón egy sátorban a főszervező Ilian elmondja, hogy az utolsó szakasz egy túlélőverseny. A végső próba: átkelni a sivatagon, túlélni, eljutni a hegyek túloldalára, és aki elsőnek éri el a Kísértet Emlékművet, az lesz a győztes.

A bolygó barátságtalan: a vízben húsevőbaktériumok tanyáznak, a levegőben éjjel acetiléngáz gyűlik fel, őrrobotok megszállta romokon és a bolygót behálózó veszélyekkel teli alagútakon át kell eljutniuk a célhoz. Nem könnyű feladat... de végül is mi a csoda az a Kísértet Emlékmű, és hol lehet a már nagyon hiányzó TARDIS?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

2018-03 – Rosa     5♦

Számunkra valós, megtörtént történelmi eseménybe csöppennek a Doktor és társai – és meg kell akadályozniuk, hogy a történelem folyását valaki megváltoztassa.

Montgomery, Alabama, 1943. Rose Parks-ot leszállítja egy James Blake nevű autóbuszvezető, mert a fehérek számára fenntartott helyeken szeretne utazni. Tíz évvel később, 1955. november 30-án a Doktor Sheffield helyett ugyanott landol, a TARDIS artron energia nyomokat észlelt. Összefutnak Rose Parksszal, felismerik, s rájönnek, hogy valaki a holnapi napon egy apró, de fontos eseményt akar megakadályozni: Rose nem adja át a helyét a buszon egy fehér embernek, emiatt letartóztatják, s ez lökést ad a színesbőrüek megkülönböztetése elleni polgárjogi mozgalmaknak.

De ki a titokzatos idegen, aki ez ellen dolgozik? A Doktornak és társainak mindenáron biztosítani kell, hogy a következő napi események úgy történjenek meg, ahogy megtörténtek...


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

2018-04 – Arachnoids in the UK – Pókfélék az Egyesült Királyságban     3♦

AA Doktor vissszahozza társait Sheffieldbe s betér még egy búcsúteára Yaz családjához. De a teázás szokatlanul végződik. Az egyik szomszéd lakásban gyanús dologra bukannak: egy óriási pókra és egy pókhálóba tekert hullára. Graham is gyanús dolgokra bukkan otthon. A pókszakértő Dr. Jade McIntyre szerint a pókok az utóbbi 3 hónapban szokatlanul aktívak lettek a városban.

A nyomok egy megnyitás előtt álló luxushotelbe vezetnek, ahol a tulajdonos Mr. Robertson eléggé ellenségesen fogadja őket. Azonban az egyre több óriás pók és óriás pókháló láttán hamarosan lecsillapodik, főleg, hogy a szeme láttára a testőre is áldozatul esik az egyiknek. Hogyan válhatott a szálloda az óriáspókok tanyájává? És miköze van mindehhez a szálloda alatti egykori szénbánya tárnáinak és Dr. McIntyre biológiai kutatóintézetének?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
Kissé lerágott téma a sci-fi irodalomban sokszor felbukkanó óriáspókokról. A harmadik Doktor is találkozott már értelmes óriáspókokkal a Metebilis 3-on a Planet of Spiders (A pókok bolygója, 1973) c. történetben. A mérges ipari hulladék okozta mutáció szintén nem ismeretlen a sci-fi irodalomban, főleg manapság, de a harmadik Doktornak is volt már ezzel gondja egy walesi szénbányában felbukkanó óriáshernyók és megzöldülő emberek formájában (The Green Death, A zöld halál, (1972)). Itt egy vegyi üzemből egy használatonkívüli bányába pumpált vegyi hulladék okozta a mutációkat.

2018-05 – The Tsuranga Conundrum – A Tsurunga-rejtély     3♦

A Doktor és társai egy szemétbolygón keresgélnek valami alkatrészt, amikor egy szónikus aknára bukkannak... ami pár másodperc múlva fel is robban. Mindannyian a Tsurunga nevű távirányított kórházűrhajón térnek magukhoz egy tábornoknő, az android partnere, a bátyja és egy terhes férfi társaságában. De hamarosan a hajóra érkezik egy hívatlan, furcsa lényecske, egy nagyon veszélyes p'tong, ami minden anyagon képes átrágni magát.

Ha az anyaűrállomás megtudja, hogy egy p'tong van a fedélzeten, távirányítással felrobbantják a hajót. Tehát meg kell szabadulni a lénytől, meg kell szerezni a hajó fölötti irányítást, közben egy gyerekszülés is beindul, meg a tábornok eltitkolt betegsége is kiderül... Szóval jócskán összejöttek a dolgok.


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

2018-06 – Demons of the Punjab – Pandzsáb démonjai     5♦

Yasmin nagymamájának, Umbreennek a születésnapját ünneplik. Családi ereklyéket ad át a többieknek, Yasminnak a nagyapja régi, törött karóráját, amiről nem hajlandó többet elárulni. Yaz kérésére a Doktor kelletlenül bár, de visszaviszi őket a nagyi fiatalkorába, "csak egy órára, és semmibe sem szabad beavatkozni" figyelmeztetéssel.

India, Pandzsáb (Punjab), 1947 augusztus 14., éppen az a nap, amikor a régi Indiát felosztják a muszlim Pakisztánra és a hindu Indiára. S pont ezen a napon volt/lenne Umbreen esküvője. A készülő házasságra azoban baljós árnyak vetülnek. Egyeseknek, köztük a vőlegény Prem öccsének sem tetszik a készülő muszlim-hindu vegyesházasság. De Yaz szerint is valami nem stimmel, hiszen Prem másképp néz ki, mint a nagyapja. A házasságot megáldani készülő szádhut megölik – látszólag két földönkívüli lény, "démon", akik szintén belekavarnak az eseményekbe, s akiket Prem látott már a csatatéren, mikor a háborúban volt…

Végül is minden úgy történik, ahogy történt, és Yaz idővonala is megmenekül, bár eléggé szomorú végkifejlet révén.


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
Szádhu: indiai szent ember.

2018-07 – Kerblam!     3♦

A Doktor váratlan csomagot kap a galaxis legnagyobb online áruházától, a Kerblamtól. A csomagban csak egy rövid üzenet van: "Segítség!". A TARDIS odaérkezik, ők pedig új alkalmazottként belépnek a céghez. A dolgozók mindössze 10%-a ember, a többi robot, ezek felügyelik az "organikusokat", az embereket. Hamarosan kiderül, hogy az utóbbi időben több embernek is nyoma veszett, köztük Yaz újdonsült munkatársának és egy Kira Arlo nevű lánynak.

A Doktor Judy Maddox személyzeti főnök és Jarva Slade igazgató elé tárja a gyanúját, hogy az áruházat irányító AI, mesterséges intelligencia lehet felelős az eltűnésekért. Nyomozás közben egyes robotok tényleg fenyegetően viselkednek. A komplexum alagsorában egy egész postarobot hadsereg várakozik, hogy gyilkos küldeményeket vigyen szerteszét a galaxisba… de ki vagy mi áll mindezek mögött, és ki kérte a segítséget?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

2018-08 – The Witchfinders – A boszorkányfürkészek     4♦

1612, Anglia, Lancashire, Pendle Hill közeli falu. A falu népe éppen egy boszorkányperre igyekszik, egy öregasszonyt vízpróbának vetnek alá. A Doktor a be nem avatkozási elve ellenére kihúzza a vízből az asszonyt, de már későn. A pszichikus papírja segítségével, mint Fő Boszorkányüldöző mutatkozik be a helyi földesúr özvegyének, Becka Savage-nak. Savage megszállott boszorkányüldöző és eddig már 35 embert végzett ki. Váratlanul I. János király is ide érkezik, Savage támogatására.

De vajon sikerül-e meggyőzni a királyt és Savage-et, hogy szó sincs boszorkányokról és sátánról? Főleg azután, hogy egyre több halott feltámad, a Doktor biztos benne, hogy valami földönkívüliség van a háttérben. De miért akar Savage megszállottan egyre több embert kivégezni, ide értve a Doktort is? És mi köze van mindehhez a Pendle Hill tetején álló fának?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
A film megtörtént eseményeken alapszik, a helyszín is létezik. Pendle Hill Nagy Britanniában, Lancashire megyében található. A tetején egy bronzkori temetkezési hely van. A 17. század elején itt zajlottak az akkori Anglia legismertebb boszorkányperei. Lásd itt

2018-09 – It Takes You Away – ~Vigyázz, elvisz!     5♦

A TARDIS Norvégiában, egy fjord partján landol. Hamarosan egy bedeszkázott ablakú házhoz érnek, s odabent egy megrettent, vak lánnyal, Hannéval találkoznak. A lány valami szörnytől fél, ami ellen az apja védi a házat. Az anyja rég meghalt, az apja pedig négy nappal ezelőtt eltűnt. Hamarosan üvöltözés hallatszik kintről... Graham és Ryan a padlásszobában egy különös tükröt találnak, ami igazából egy térkapu egy másik világba. De a két világ közötti átjárás nem problémamentes, mert közben egy barlangszerű senkiföldje van egy ragadozó, éhes humanoiddal és óriási húsevő molylepkékkel.

A tükör túloldalán ugyanabban a szobában bukkanak ki. Vagy még sem? Rátalálnak ugyan Hanne eltűnt apjára, de ott van a felesége is, sőt Graham felesége, Grace is, akik mindketten már rég meghaltak. Miféle csapdát rejteget a tükörvilág és kicsoda-micsoda áll mindezek mögött?


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Megjegyzések:
A Hannét alakító fiatal színésznő, a 18 éves Ellie Wallwork valóban vak.

2018-10 – The Battle of Ranskoor Av Kolos – A Ranskoor Av Kolosi csata     4/5♦

A TARDIS a Ranskoor Av Kolos bolygóról érkező kilenc segélykérőjelet észlel. Egy veszteglő űrhajóra érkeznek, legénység sehol, csak egy zavarodott kapitány. A bolygót körülvevő pszichotróp sugárzás semlegesítése után Paltraki kapitány fenyegető üzenetet kap a stenza harcos Tzim-Sha alias Tim Shaw-tól egy tárgy visszaszolgáltatására, vagy a fogoly legénység bánja meg. Tim Shaw már ismerős a Doktornak és csapatának, ő volt a felelős Grace haláláért. De hogy került ide?

Az űrhajóroncsok között egy lebegő óriási épületben székel Tim Shaw, akit két ux, Andinio és Delph a teremtőjüknek tartanak s határtalan pszichikus erejükkel kiszolgálnak. De kik az uxok, mit keres itt az eléggé rozoga állapotban levő Tim Shaw, s miért pusztít bolygókat az uxok segítségével alkotott fegyverrel? Most a Föld lenne soron, ezt kell mindenképpen megakadályozni...


SPOILER! – Kattints ide a részletes tartalom nyitásához…

Az erdőben kóborólva nem érdemes az ilyen tárgyakat hazavinni, mert esetleg furcsa dolgok jöhetnek ki belőle.