Torchwood

Az előzetes hírekkel megegyezően a harmadik évad az előzőeknél rövidebb lett: a korábbi 13 darab 45 perces epizód helyett egy összefüggő 5 részes minisorozatot készítettek 5 x 1 órában. Az alábbiakban megpróbáljuk nagyvonalakban összefoglalni a történetet. !-SPOILER-!

Children of Earth – A Föld gyermekei

    5+♦

Day One – Az első nap

1965-ben Skóciában egy autóbusznyi kis­iskolás gyerek egy kivételével eltűnik… 44 évvel később, az "első napon" reggel 8:40-kor a Föld minden gyereke megmerevedik pár percre. Néhány óra múlva ez megismétlődik, s az összes gyerek angolul percekig kántálja, hogy "jövünk vissza". A gyerekeken kívül csak egyetlen felnőtt, egy elmegyógyintézetben élő öregember, Clement viselkedik hasonlóan – ő volt az a gyerek, aki nem tűnt el az autóbuszról. Gwen tanúja az eseményeknek és azonnal nyomozásba kezd, felkeresi az öregembert, akiről kiderül, hogy telepatikus, s azonnal közli is Gwennel, hogy 3 hetes terhes…

Közben a belügyminisztériumban is riadó­helyzet alakul ki a gyerekek miatt, azonban csakhamar kiderül, hogy valami nagyon nem stimmel: a brit kormány titokban már régen szövetséget kötött a "456" néven emlegetett földönkívüliekkel. A belügyi államtitkár, Mr Frobisher, a miniszterelnök, s még páran a legmagasabb szinten ismerik csak az ügyet. A múlt eltitkolása miatt utasítást adnak a titkosszolgálatnak a tanúk eltüntetésére. Több titkosügynök is Jack nyomában van, köztük egy orvos is, akit Jack éppen Owen helyére szemelt ki. Johnson ügynök vezetésével Jacket le is lövik, persze hiába, de amíg a kapitány eszméletlenül regenerálódik, egy bombát ültetnek a testébe, hogy majd a Torchwood központba visszatérve felrobbanjon…

Day Two – A második nap

…azonban pilla­na­tokkal a robba­nás előtt ez kiderül. Jack az utolsó másod­percben ki­menekíti Gwent és Iantot. A hatalmas robbanás megsemmisíti Torchwood 3-at. Gwen és Ianto feltápászkodnak és menekülnek, mert egy különleges belügyi katonai alakulat vadászik rájuk. Gwen hazarohan a férjéért és együtt menekülnek egy kamionba bújva London felé. Ianto tőlük függetlenül szintúgy. Egyelőre fogalmuk sincs, miért vadászik rájuk a kormány.

Jack maradványait Johnson utasítására öszegyűjtik s egy titkos londoni börtönbe viszik. A maradványok lassan regenerálódni kezdenek, előbb a csontok, aztán a hús… végül Jack celláját betonnal feltöltik. A belügyi államtitkár mindenképpen el akarja hallgattatni a torchwoodiakat és még néhány embert, nehogy kiderüljön, hogy a kormány 40 évvel korábban lepaktált az idegenekkel. Gwen és Rhys, valamint Ianto egymástól függetlenül kinyomozza Jack hollétét, elrabolják a betonba fagyott testet s egy alkalmas helyen kiszabadítják… A torchwoodiak váratlan segítséget kapnak: Lois Habiba, az államtitkár egyik új titkárnője látja, hogy nincs minden rendben. Kicsit nyomoz Torchwood után, majd titokban találkozik Gwenékkel és elmondja, hogy az államtitkár adta ki a parancsot a megölésükre.

Közben a belügyminisztériumba üzenet érkezik a 456-októl, utasítást adnak egy különleges gázkeverékkel töltött hatalmas üvegtartály elkészítésére, amelyben az idegenek képviselőjét fogadják majd… A világ összes gyereke ismét egyszerre kezd kántálni: "holnap érkezünk"…

Day Three – A harmadik nap

A torchwoodi csapat illegalitásba kény­sze­rül. Ianto el­vezeti őket az egy­kori Torchwwod 1 egy régi, hasz­nálaton kívüli elfeledett raktárába, bár ott már inkább csak roncsok vannak. Bankkártyáikat, telefonjaikat nem használhatják, mert azonnal elárulná hollétüket a titkosszolgálatnak. Most jól jön Gwen rendőr múltja, sok olyan kétes alvilági módszert ismer, amivel segíteni tudnak magukon. Lopott kreditkártyák, lopott laptopok… úgyhogy ismét elérik központi adatbázisukat… Clementet is magukhoz veszik.

Tűzoszlop csap le az égből, megérkezett a követ a tartályba, testét elfedi a gomolygó gáz. Mr. Frobiser tárgyal vele, s ráveszi, hogy összehívjanak egy tanácskozást a Föld legfőbb vezetőivel (ez Nagy-Britannia vezetőit, az USA megbízottját és a UNIT képviselőjét jelenti.) Gwen és Lois ismét talákoznak egy kávézóban. Gwen egy olyan speci kontaktlencsét ad a lánynak, amely mindent közvetít nekik, amit lát, s kétoldali kapcsolatban lehetnek. Így tanúi lehetnek a kormány és az 456-ok újabb tárgyalásának: az idegenek azt követelek, hogy adják át nekik ajándékba a Föld összes gyerekének 10%-át… Újabb váratlan fordulat történik: Clement felismeri Jacket. Jack volt az, aki 44 évvel ezelőtt 12 gyereket átadott az idegeneknek…

Day Four – A negyedik nap

…kényszerhelyzet miatt: a Földet az indonéziai influenza vírusa fenyegette, 25 millió potenciális halál­esettel. A 456-ok a gyerekekért cserébe átadták az ellenszert. Most viszont visszatértek sokkal több gyerekért: a földi gyerekek szervezete egy olyan vegyi anyagot termel, ami a 456-ok számára egyfajta kábítószer. A kormány próbál alkudni, de hasztalan, a 456-ok az egész Föld kiirtásával fenyegetőznek. Lois Torchwood követeként felszólítja a tanácskozás tagjait: ha nem engedik Jacket beszélni a 456-okkal, az egész tárgyalás felvételét nyilvánosságra hozzák. A kormány enged, de egyúttal megpróbál ellentámadni. Sikerül kinyomozni Jack lányának ás unokájának a hollétét és túszul ejtik őket.

Jack és Ianto közli a 456-okkal, hogy egyetlen egy gyereket sem adnak át nekik. Azok válaszul szabadjára engedik a halálos vírust. A Thames House kapui, szobaajtói automatikusan lezáródnak, azonban így is sokan meghalnak. Ianto Jack karjaiban hal meg. A 456-tal való pszichikus kapcsolat miatt Clement is meghal, majd hamarosan Jack is…

Day Five – Az ötödik nap

…de persze csak né­hány percre. A miniszterelnök el­ren­deli a terv folytatását. A lakos­ságnak azt hazudják, hogy a gyerekek egy részét oltásra viszik, amely meggátolja majd az előző napi jelenséget, a valóságban azonban az idegeneknek akarják ajándékozni őket. A legfelsőbb vezetés gyerekei, unokái persze kivételek lennének. A miniszterelnök közli viszont Frobiserrel, hogy az ő lányait is elviszik, hogy a nép lássa, az eljárás biztonságos. Frobiser összerokkan, hazamegy és agyonlövi a családját és magát. A hadsereg elkezdi a gyerekeket összeszedni. Gwen és Rhys visszatérve Cardiffba Ianto nővérének gyerekeit próbálja elbújtatni. Jack rájön, hogy az idegenek érzékenyek a 456-os frekvenciára. Egyfajta negatív vissza­csatolást épít fel, amihez egy gyerek kell, mint pszichikus rezonátor. Saját unokáját áldozza fel ehhez – az idegeneket így sikerül legyőzni, de az unokája halála árán.

A miniszterelnök utólag másokra akarja kenni az egész ügyet, hogy mentse magát, de Frobiser titkárnője korábban megkapta Loistól a torchwoodi kontaktlencsét, s így a kormány és a miniszterelnök minden szavát rögzítette. Megérdemelt lebukás.

Hat hónappal később Gwen és Rhys találkoznak a földkörüli utazásról visszatért Jackkel. Gwen visszadja neki kézi időörvény manipulátorát (ami túlélte a központ felrobbantását), s bár kéri, hogy maradjon, Jack elteleportál valahová a messzi űrbe.

Egész jó történet, fordulatosan feldolgozva, bár pár jelenet biztos nem mindenkinek jön be. A legvége persze olyan, hogy lehetséges az itt-a-vége-fuss-el-véle, de lehetséges egy negyedik évad is.